Başlıklar
- 1 Mevlana Müzesi
- 2 Sille Köyü
- 3 Şems Tebrizi Türbesi
- 4 Aziziye Cami
- 5 Karatay Medresesi
- 6 Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi
- 7 Eşrefoğlu Camii
- 8 Eflatunpınar Hitit Su Anıtı
- 9 İnce Minareli Medrese
- 10 Kilistra Antik Kenti
- 11 Atatürk Evi Müzesi
- 12 Konya Selimiye Cami
- 13 Konya Tarihi ile Diğer Resimler
- 14 Konyadaki Diğer Gezilecek Yerler
Konya’nın Tarihi Yerleri Tarihi ve kültürel açıdan pek çok güzelliği içerisinde barındıran ülkemizin gezilmesi ve görülmesi gereken illerinin başında Konya gelmektedir. Geçmişten günümüze pek ok medeniyete ev sahipliği yapan bu şehir içerisinde eşsiz benzerliğe sahip tarihi dokusu, kültürel zenginlikleri ve pek çok doğal güzelliği barındırmaktadır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan bu şehri sizler de Konyanın tarihi yerleri ve bu güzel şehri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin yaşadığı ve Selçuklu devletinin uzun seneler başkentliğini yapan bu şehir içerisinde pek çok tarihi mekanı barındırmaktadır. Pek çok kişinin bilmediği diğer bir özelliği de Türkçe’nin resmi dil olarak kullanıldığı yer olarak kayıtlara geçmesidir. Siz değerli okuyucularımıza Konya tarihi yerler olarak hazırladığımız bu yazıyı derledik. Sizlerde gezilmesi ve görülmesi gereken yerler listenize mutlaka Konya ilimizi de eklemelisiniz.
Mevlana Müzesi
Mevlana Müzesi Günümüzde müze olarak kullanlan Mevlana Dergahı’nın yeri Selçuklu sarayının gül bahçesi olarak kullanılmaktaydı.Daha sonra Sultan Alaeddin Keykubad tarafından Mevlana Celaleddin Rumi’nin babasına hediye edilmiştir. Daha sonra babası ve kendisi buraya defnedilen bahçeyi Mevlana’nın oğlu Sultan Veled, Mevlana’nın sevenleri tarafından buranın bir türbe olarak yaptırılması yönünde gelen istekleri kabul etmiştir. Kubbe-i Hadra yani Yeşil kubbe olarak bilinen bu yapı dört kalın sütun üzerine yapılmıştır.Mevlana Müzesinin yapımını Mimar Tebrizli Bedrettin üstlenmiştir. O günden 19.yy’a kadar inşaat süreci çeşitli eklemelerle devam etmiş ve bugünkü haline ulaşmıştır.Mevlana Dergahı ve türbesi 1926 yılında Konya Asar-ı Atika müzesi adı altında ziyaretçi kabulüne başlanmıştır.Daha sonra 1956 yılında yapılan tadilat ve restorasyondan sonra ismi Mevlana Müzesi olarak değiştirilmiştir. Müzenin içerisinde Hz. Mevlana ve Mevleliğe ait el yazması yazılar, levhalar,kandiller ve musiki aletler sergilenmektedir. Sizlerde Konyanın tarihi yerleri ziyaret etmek istiyorsanız listenizin ilk sırasında Mevlana Müzesi yer almalıdır.Ayrıca ziyaretçilerden müzeyi gezmek için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Sille Köyü
Sille Köyü Konya gezisinde gidilip görülmesi gereken başlıca yerlerden birisi de Sille Köyü, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devletinden izler taşıyan bu tarihi köyün geçmişinin 5000 senelik olduğu tahmin ediliyor. Sille mahallesi,kiliseleri, camileri ve eşsiz mimarisiyle farklı pek çok kültürü bir arada yaşatıyor. Konya Selçuklu ilçesine yaklaşık olarak sekiz km uzaklıkta olan bu tarihi köye ulaşım da çok kolay, şehir merkezinden pek çok vasıtayla bu köye gidebilirsiniz.Adeta anadolunun ufak bir özeti olan Sille köyü içerisindeki birçok tarihi ve kültürel güzelliği görmeniz için siz değerli okuyucuları bekliyor.
Şems Tebrizi Türbesi
Mevlana Celaleddin Rumi’nin hayatında önemli bir yere sahip olan ve onun fikirlerinin gelişip olgunlaşmasında etkili rol oynayan bu önemli kişiliğin türbesini ziyaret etmek sizlere huzur verecektir. Şems Tebrizi Türbesi ziyaretinizle bu güzel tarihi yeri görebilir ve Konya gezinizde listenizdeki önemli bir yeri daha gezmiş olursunuz.
Aziziye Cami
Konya Aziziye Cami Zarif, sade görüntüsü ve muhteşem ihtişamıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan Aziziye Cami birçok mimari tekniğinin ve sanat yaklaşımının kullanıldığı bir yapı olarak karşımıza çıkıyor. Konya tarihi yerler denilince akla gelen bu güzel yapı şehrin külterel ve tarihi havasına eşsiz bir zenginlik katıyor.
Karatay Medresesi
Karatay Medresesi Geçmişte önemli bir ilim irfan yuvası olan bu medrese pek çok önemli ve bilge kişiliğin yetişmesinde katkı vermiştir. Konya’nın Tarihi Yerleri Karatay Medresesi günümüzde müze olarak kullanılmaktadır ve çok cüzi miktarlarla ziyaretçilerini ağırlamaktadır. İçerisinde çeşitli çiniler ve tarihi eşyaların sergilendiği bu müze Selçuklu kültürünü daha yakından tanıyabilmek için muhteşem bir fırsattır.
Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi
Nasreddin Hoca Arkeoloji Etnografya Müzesi Nasreddin Hocanın memleketi olarak kabul edilen Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alan bu müze de gezilip görülmesi gereken tarihi mekanların başında gelmektedir. Müzenin içinde bulunan balmumu heykeller ve eşyalarla müzeyi ziyaret eden kişilerin büyük beğenisini toplamaktadır. Anadolu kültüründe önemli figürlerden olan Nasreddin Hoca müzesi siz değerli ziyaretçilerini beklemektedir.
Eşrefoğlu Camii
Konya şehir merkezine bir saat uzaklıkta bulunan Eşrefoğlu Camii ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Mimarisinin çok güzel olması ve yapımında taş,ahşap gibi pek çok malzemenin kullanılması ziyaretçileri mest ediyor. Konya’nın Tarihi Yerleri Anadolu’nun önemli tarihi eserlerinden birisi olan bu cami ayrıca Unesco Dünya Mirasları listesinde yer almaktadır.
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı
Eflatunpınar Hitit Su Anıtı Beyşehir’de bulunan tarihi öneme sahip yapıtlardan birisidir. Eflatunpınar hitit anıtı, Hititlerden kalma eser olarak biliniyor. Yıllarca hüküm sürmüş Hititlerin en gözde eserlerindendir.
İnce Minareli Medrese
İnce Minareli Medrese Selçuklu Mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan İnce Minareli Medrese kubbesindeki ince taş işçiliğiyle ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Günümüzde müze olarak kullanılan medresede birçok taş eseri görme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Kilistra Antik Kenti
Kilistra Antik Kenti Geçmişe bir yolculuk yapmak istiyorsanız tam sizlerin aradığı bir yer olarak göze çarpıyor Kilistra Antik Kenti. Konum olarak baktığımızda ise Meram ilçesinin Gökyurt köyünde yer almaktadır. Kayaların içleri oyularak bir yerleşim yeri oluşturulmuştur. Yapı olarak Ürgüp’teki peri bacalarını andıran bir görüntüsü vardır. Antik kentteki kazı çalışmaları devam etmekte olup tam anlamıyla beklenen ilgiyi görmemiştir.
Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Müzesi Atatürk’ün Konya ziyaretleri sırasında kalması için kendisine tahsis edilmiş olan bu ev iki katlı, küçük ve mütevazi bir evdir. Günümüzde müze olarak kullanılan bu ev de Atatürk’ün kişisel eşyaları sergileniyor.
Konya Selimiye Cami
Şehzade Selim tarafından yaptırılan Konya Selimiye Camii klasik dönem Osmanlı mimarisinin en güzel ve nadide örneklerinden birisidir. Mevlana Türbesinin batı tarafında bulunmaktadır.Yolunuz Konya’ya düşerse mutlaka görmeniz gereken tarihi yerlerin başında gelmektedir. Uzun süredir devam eden restorasyon çalışmaları sebebiyle genellikle iç kısmı ziyarete kapalıdır.
Uzun seneler Türklerin başkentliğini yapan ve tarih kokan bu kent mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerin başında gelmektedir. Konyanın tarihi yerleri ve kültürel zenginlikleri ülkemizin turizm açısından gelişmesinde önemli bir yere sahiptir.Sizlerde bu eşsiz zenginliğe sahip olan hoşgörü ve samimiyet kenti olarak adlandırılan Mevlana şehri Konya ‘yı ziyaret etmelisiniz.
Konya Tarihi ile Diğer Resimler
Konyadaki Diğer Gezilecek Yerler
- Karatay Gezilecek Yerler
- Konya Festivalleri
- Konya Gece Hayatı
- Karapınar Gezilecek Yerler
- Kadınhanı Nerede? Nasıl Gidilir?
- Konya Şelaleleri