Image default
Camiler Karatay

Selimiye Camii (Sultan Selim Camii) Özellikleri, Mimarı

Sultan Selim Camii, Kanuni Sultan Süleyman ve 2. Selim tarafından yaptırılmıştır. Cami ve imaret yeri olarak kullanılmaktadır. Konya‘ya gitmiÅŸken mutlaka görülmesi gereken, nadide mekanlardan biridir. Hem içi hem dışı ayrı güzeldir. Mevlana Dergahı ve günümüze ulaÅŸamamış türbe hamamı arasına inÅŸa edilmiÅŸ caminin yanında ayrıca 2 medrese, kütüphane ve muvakkithaneden bulunmaktadır. Karatay‘da Sultan Selim Cami, Kanuni Sultan Süleyman ve Selimiye Camii isimleriyle de bilinir.

Konya Sultan Selim Camii
Konya Sultan Selim Camii

Sultan Selim Camii Yapımı 

Cami ilk inÅŸa edildiÄŸinde Cam-, Cedid ve Cam-, Åžerif-i Sultan Süleyman isimlerinde kullanılmış fakat bittiÄŸinde 2. Selim’in yaptırdığı imaretten dolayı ismi Sultan Selim’e döndürülmüştür. Selimiye Camii İnÅŸa tarihi hakkında çok sayıda farklı görüş bulunmaktadır, 2. Selim inÅŸasında daha çok rol oynuyor gibi görünse de belgelere göre Kanuni’de yapımda bulunmaktadır. Mimarı ise tam olarak bilinmemektedir, fakat bazı kaynaklar Mimar Sinan olduÄŸunu söylemektedir.

Sultan Selim Camii Mimarisi
Sultan Selim Camii Mimarisi

Sultan Selim Camii Mimarisi

Caminin mimarisi Ayasofya ve Fatih Cami örnek alınarak tasarlanmıştır. Yalnız Fatih Cami’den daha büyüktür. Klasik Osmanlı Cami mimarisi özelliklerini taşımaktadır, Konya‘daki en önemli tarihi eserlerden biri olma özelliÄŸine de sahiptir. Kubbeli bir yapıya sahiptir, 2 minaresi bulunmaktadır. Caminin dört bir yanında zengin mermer işçiliÄŸe göze çarpmaktadır. Özellikle kavsaradaki mukarnas dolgular oldukça gösteriÅŸlidir. Mihrapo ve minberde de beyaz mermer kullanılmıştır. Caminin sıvalarında bile ince, renkli ve kaliteli işçilik bulunmaktadır. Osmanlı dönemine ait süsleme motiflerine de elbette yer verilmiÅŸtir. Minberin külah kısmı ise Mevlana Türbesi’ne benzemektedir. DiÄŸer camiiler ile makalelerimizi incelemek için Camiler kategorimizi inceleyebilirsiniz.

READ  İplikçi Cami : Konya Meram'da Bir Cami
Sultan Selim İmareti
Sultan Selim İmareti

Sultan Selim İmareti

Caminin kuzeyinde yer almaktadır, mimarı ise Halepli Cemaleddin diye düşünülmektedir.

Belgelere göre burası;

  • Mutfak
  • Tabhane
  • Kiler
  • BuÄŸday ambarı
  • Odunluk,
  • Fırın
  • Ahır bölümlerinden oluÅŸuyordu.

Tabhane 5 odadan meydana geliyor, mutfakta ise kurşunla kaplı 2 kubbe yer alıyor.

Sultan Selim Medresesi
Sultan Selim Medresesi

Sultan Selim Medresesi

Burası 3. Murad tarafından 1584’de yaptırılmıştır. Karatay‘da Mevlana Dergahı’nın kuzeybatısında yer almaktadır. Kaynaklara farklı önceden farklı isimlerle de anılırmış.

Yusuf Ağa Kütüphanesi
Yusuf Ağa Kütüphanesi

Selimiye Camii Yusuf Ağa Kütüphanesi

Konya‘daki Osmanlı döneminden kalan tek kütüphanesidir. Burası 1795 yılında yapılmıştır,caminin batısında yer almaktadır. Mimarisi kütüphane olmasına raÄŸmen oldukça gösteriÅŸlidir, günümüzde de kütüphane olarak iÅŸlev görmektedir. Önceden kapısı camiye açılırken ÅŸuan camiden tamamen bağımsız.

 

Konya Karatay’da Görülecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Şems Tebrizi Türbesi Ve Nasreddin Hoca Arkeoloji Etnografya Müzesi

Gezicini

Selimiye Camii : Mimar Sinan’ın Eserlerinden

Gezicini

Panorama Müzesi Konya’da Bir Müze

Gezicini

Olimpiyat Parkı : Konya

Gezicini

Mevlana Müzesi – GiriÅŸ Saatleri? Ücreti Ne Kadar?

Gezicini

Mevlana Kültür Merkezi : Özellikleri, Etkinlikleri

Gezicini

Konya’nın Tarihi Yerleri

Gezicini

Konya’da Ne Yemeli Neleri MeÅŸhur?

Gezicini

Konya Åželaleleri

Gezicini

Yorum Yaz