Image default
Camiler

Selimiye Camii : Mimar Sinan’ın Eserlerinden

Selimiye Camii

Osmanlı padişahı Sultan II. Selim’in emri üzerine Mimar Sinan tarafından Kıbrıs Savaşı’nın kazanılmasından sonra oradan elde edilen ganimetler ile Edirne’de bulunan eski sarayın Baltacılar Koğuşu’nun bulunduğu yere inşa edilmiştir. Selimiye Camii Osmanlı Türk tarihinde 15681574 tarihlerinde tamamlanan en önemli eseridir.

Selimiye Camii
Selimiye Camii

Selimiye Camisi’nin Önemi

Caminin, mülkiyeti Sultan Selim Vakfına aittir. Cami ve Külliyesi, 2000’de UNESCO Dünya Mirası Komitesi toplantısında listesine girmesi için aday gösterilmiştir. 2011 tarihinde ise Paris’te Dünya Mirası olarak tescil edilmiştir. Böylelikle Osmanlı eseri olarak Drina Köprüsünden sonra bir eser Dünya Mirası Listesine girmiştir.

Selimiye Camisi

Selimiye Camisi’nin Özellikleri

Selimiye Camisi, Osmanlı Türk tarihinde mimarlık alanında ışık tutmuş bir eserdir ve hala sapasağlam ayaktadır.

  • Üçer şerefeli 4 minaresi vardır.
  • Her minarenin yükseklik uzunluğu 70,89m’dir.
  • Minarelerden şerefelere çıkarken, gidilen ayrıdır. Çıkan kişiler birbirini görmemektedir.
  • İki minare taş oymaları çukur, ortadaki minarelerin oyması ise kabarıktır.
  • Kubbe, 8 fil ayağına dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur.
  • Kasnak fil ayaklarına kemerlerle bağlanmıştır.
  • Kubbenin çapı 31,28 m, yüksekliği de 15,86 metredir.
Selimiye Camisi
Selimiye Camii

Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri

 

 Selimiye Camii, daha önce hiçbir ibadethanede, Bizans, Ayasofya ve antik çağ mabetleri eserinde yapılmamış, görülmemiş teknik uygulanmıştır. Daha önceki kubbeli camilerde asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yüklenmesine rağmen, Selimiye Camii, tek kubbe ile inşa edilmiştir. Caminin iç mekanın genişliği ve ferahlığı ön plandadır.

Selimiye Camisi
Selimiye Camii

Cami’de mermer, çini ve hat işçilikleri kullanılmıştır. İbadethanenin içi İznik çinileri ile işlenmiştir. Büyük kubbenin tam altındaki hünkar mahfili, 12 mermer sütundan oluşmaktadır ve 2 metre yüksekliğindedir. Camide Mimar Sinan’ın isteğiyle Ters Lale motifi kullanılmıştır. Rus Savaşı’nda, Rus generali Mihail Skobelev tarafından sökülerek, Moskova’ya getirilmiştir.

READ  Kıble Dağı Camii - Rize
Selimiye Camisi
Selimiye Camii

Selimiye Cami’nin Dış Yapıları

Cami’nin kuzeye, güneye ve avluya açılan 3 kapısı mevcuttur. İç avlu, revaklar ve kubbeler ile süslenerek yapıya güzel bir hava kazandırmıştır. İç avlunun ortasında mermerden oluşan bir şadırvan mevcuttur. Dış avluda Sıbyan Mektebi, Darül Kurra, Darül Hadis gibi medrese ve ibadethane bulunmaktadır. Sıbyan Mektebi, günümüze ise Çocuk Kütüphanesine dönüşmüştür. Medrese ise müze olarak faaliyet göstermektedir.

 

Sultan Selim Camii olarak da bilinen Selimiye Camii, Edirne’de bulunan ve yılın her döneminde birçok ziyaretçiyi ağırlayan tarihi bir camidir. 2. Selim tarafından yaptırılan caminin yapımına 1568 yılında başlanmış, içerisine pek çok güzelliği sığdırabilmiş dört minaresi ile oldukça göz doldurmayı başarabilmektedir. Aynı zamanda UNESCO tarafından dünya miras listesine eklenmiştir.

Selimiye Câmii
Selimiye Câmii

Selimiye Camii Tarihi

Yapımında 15 bin kişinin çalıştığı caminin inşaatı 1575 yılında tamamlanarak hemen kullanıma açılmıştır. Yapımının 7 yıl sürdüğü Cami oldukça geniş olmakla birlikte yaklaşık 6 bin kişinin ibadet etmesine olanak sağlamaktadır.

Camiyi yaptıran 2. Selim ise caminin açılışı öncesinde vefat ettiği için tamamlanışını görememiş ancak Yıldırım Bayezit tarafından geliştirilen Cami ibadet amaçlı olarak Kullanıma açılmıştır.,

Selimiye Câmii
Selimiye Câmii

Selimiye Camii Özellikleri

Selimiye Câmii (Sultan Selim Câmii) özellikleri konusunda ilk olarak uzun yıllar zarar görmemesi söylenebilir. Bunun yanı sıra Osmanlı mimarisini her açıdan yansıtan caminin en dikkat çeken bölümü minareleridir. Daha önce hiçbir camide kullanılmamış bir teknik ile inşa edilen minareleri iç bölümden görünmeyecek şekilde yapılmıştır.

Her minaresinin üç şerefeli olmasının yanı sıra bu şerefelerin her birine de üç ayrı yoldan çıkabilmektedir. Şerefelerinin yolları ise birbirine çakışır durumda olmadığı için yolları kullanan kişiler birbirini görmemektedir. Selimiye Camii’nin diğer özelliği ise Edirne’nin her yerinden görülebilmesidir.

Selimiye Câmii
Selimiye Câmii

Selimiye Camii Hikayesi

Selimiye Camii hakkında birkaç rivayet bulunmaktadır. Bu rivayetlerden birisi de Hristiyanların en güzel saydıkları kiliseye karşılık olarak yapıldığı ve İslam’ın güzelliğini göstermek amacıyla Edirne’de yapılmasının uygun görüldüğü söylenmektedir.

READ  İplikçi Cami : Konya Meram'da Bir Cami

Başka bir rivayete göre ise Selimiye Camii’nin bir lale bahçesi üzerine inşa edilmeye başlanması ancak bahçe sahibinin arsasını satmak istememesi sonrasında fikir değiştirerek camide bir lale motifinin olması karşılığında satmayı kabul etmesi üzerine camiye bir ters lale motifi işlenmiştir.

Yine rivayetlere göre bu ters lale motifinin sebebi ise Lale’nin Lale bahçelerini temsil etmesi ters oluşu ise sahibinin tersliğini temsil etmesidir.

Selimiye Câmii
Selimiye Câmii

Selimiye Camii Mimarı

Mimar Sinan Cami’nin yapılışını 90 yaşında başlamış ve bu yaşına kadarki tüm bilgilerini camide kullandığı için Selimiye Camii’ni ustalık eseri olarak nitelemiştir. O dönemin şartlarına göre Mimar Sinan’ın camide kullandığı işçilik oldukça şaşırtıcı ve değerlidir.

 

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Selimiye Camii (Sultan Selim Camii) Özellikleri, Mimarı

Gezicini

Konya Aziziye Cami Güzelliğiyle Misafirlerine Hayranlık Uyandırıyor

Gezicini

Kıble Dağı Camii – Rize

Gezicini

İplikçi Cami : Konya Meram’da Bir Cami

Gezicini

Hacı Bayram-I Veli Camii : Türkiye’nin Önemli Camilerinden

Gezicini

Eşrefoğlu Camii

Gezicini

Antalya Yivli Minare Cami (Yivliminare Mosque)

Gezicini

Alaeddin Keykubad Cami : Selçuklu’nun Görkemli Mimarisi

Gezicini

1 Yorum

Buket 14 Ocak 2021 at 13:30

Tarihi yerleri, bilgileri görülmemiş saklı cennetleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler.

Cevapla

Yorum Yaz