Image default
Karatay

Karatay Medresesi

Karatay Medresesi, Selçuklu döneminde yapılmış, Konya’da bulunan kapalı avlulu, tek katlı bir medresedir. Medresenin güneybatı tarafında kalan bir bölümde Celâleddin Karatay’ın türbesi bulunmaktadır.

Karatay Medresesi Hakkında Tarihi Bilgi

Bu medrese, Anadolu Selçuklu devrinde, II.İzzeddin Keykavus döneminde 1251 yılında Emir Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Konya Gezilecek Yerler Yapan Mimar bilinmiyor. Osmanlı imparatorluğu zamanında da kullanılan bu medrese 19. yüzyılın sonlarına doğru terk edilmiştir.

"<yoastmark

Günümüzde medrese duvarlarında bulunan mozaik çinilerin büyük bir bölümü dökülmüş durumdadır. Duvardaki bu çinilerde kullanılan renkler; lacivert, turkuaz ve siyahtır. Anadolu Selçuklu devleti döneminde çini işçiliğinde önemli bir yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında “Çini Eserler Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır.

"<yoastmark

Mimari Özellikleri

Karatay Medresesi, Selçuklular döneminde hadis ve tefsir ilimleri okutulması için “Kapalı Medrese” modelinde Sille taşından inşa edilmiştir. Karatay medresesi tek katlı yapılmıştır. Medresenin girişi yapının doğu tarafındaki beyaz mermerden yapılma olan kapıyla sağlanıyor. Medreseye giriş yapılan bu kapı, desen ve yazılarla süslenmiştir.

Bu kapının üzerinde medresenin yapılışıyla alakalı kitabeler yer alıyor. Kapıdan, önceden bir kubbeyle örtülü fakat şimdi üzeri açık olan bir avluya, buradan başka bir kapıyla medreseye girilmektedir. Binanın batı tarafında bulunan beşik tonozlu eyvanın kemerine yazılmış besmele ve Ayet-el Kürsi bulunmaktadır. Karatay Gezilecek Yerler Eyvanın solundaki kubbeli hücre Celaleddin Karatay’ın türbesidir.

Karatay Müzesi
Karatay Müzesi

Sergilenen Ürünler

Karatay Medresesinde sergilenmekte olan eserler Anadolu, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine aittir. Celaleddin Karatay Türbesi’nin bulunduğu ve güney tarafındaki öğrenci hücrelerinde Kubad-Abad Sarayı çinileri, çini tabaklar, kandiller, alçı süsleri ve sırsız seramikler sergileniyor. Kubad-Abad Sarayı çinileri yarım haç, haç, kare ve sekiz köşeli yıldız şeklinde olup, lüster ve sıraltı tekniğiyle yapılmışlardır.

READ  Karatay Gezilecek Yerler

"<yoastmark

Eyvan tarafında Selçuklu Dönemine ait olan çini kalıntıları, Selçuklu devleti ve Osmanlı imparatorluğu dönemlerine ait seramikler sergilenmektedir. Karatay Müzesinde Kubbeli salonda olarak adlandırılan bölümde Selçuklu Dönemine Beyşehir Eşrefoğlu Camii’ne ait tavan göbekleri, ait çini parçaları, cam tabak ve Osmanlı imparatorluğu dönemine ait olan seramikler bulunuyor.

Giriş Ücreti

Karatay medresesine giriş ücreti olarak 10 TL veriyorsunuz. Tabi Müze kartı olan kişiler, Müze kartıyla ücretsiz bir giriş sağlayabilmektedir.

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Şems Tebrizi Türbesi Ve Nasreddin Hoca Arkeoloji Etnografya Müzesi

Gezicini

Selimiye Camii (Sultan Selim Camii) Özellikleri, Mimarı

Gezicini

Panorama Müzesi Konya’da Bir Müze

Gezicini

Olimpiyat Parkı : Konya

Gezicini

Mevlana Müzesi – Giriş Saatleri? Ücreti Ne Kadar?

Gezicini

Mevlana Kültür Merkezi : Özellikleri, Etkinlikleri

Gezicini

Konya’nın Tarihi Yerleri

Gezicini

Konya’da Ne Yemeli Neleri Meşhur?

Gezicini

Konya Şelaleleri

Gezicini

Yorum Yaz