Image default
Konya Selçuklu Tarihi Yerler

Sille Köyü – Konya’nın En Ünlü Köyü

Sille Köyü – Konya’nın En Ünlü Köyü Selçuklu‘da Konya’ya bağlı bir yerleşim yeridir. Sille Köyü, Konya’nın merkezine 8 km uzaklıktadır. Burası Sille Antik Kenti olarak da biliniyor. Karabuğa ve Takkeli Dağları arasında yer alır. Sille adı eski Yunan mitolojisindeki Silen kelimesinden geldiği düşünülür. Silen; eski Yunan mitolojisinde coşan köpüren anlamlarına gelir. Sille Köyü adı da buradan gelir. Sille Köyü – Konyanın En Ünlü Köyü

Sille Köyü
Sille Köyü

Sille Köyü Antik Kenti

Sille Köyü geçmiş zamanda pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Frigler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar Sille Köyü medeniyetlerindendir. Bugün de o medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür. Konya Gezilecek Yerler Aynı zamanda Sille Köyü Roma ve Bizans döneminde Kudüs yolu üzerinde yer almıştır. Bu sebeple önemli bir dini merkez de olmuştur.

Sille Köyü Cafeler
Sille Köyü Cafeler

Constantin’in annesi olan Helena da Hac için Kudüs’e giderken yol üstünde yer alan Konya’ya uğramış ve Sille Köyü’nde mabet yaptırmaya karar vermiştir. Bu mabet Aya-Elena Kilisesidir. Bu kilise onarımlar geçirerek günümüze kadar ulaşmıştır. Bunun yanında daha birçok cami mabet gibi farklı kültürlerden eserlere rastlamak mümkündür. Sille Köyü’nde son dönemdeki çalışmalar sonucu Sille Köyü, Sille Kültür Vadisi olarak anılmaya başlamıştır.

Sille Köyü
Sille Köyü

Sille Köyü’nde Gezilecek Yerler

Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Sille Köyü birçok mimariyi bir arada barındırıyor. Şapeller, kiliseler, camiler, evler, hamamlar, çeşmeler, köprüler ve birçok yapı bulunur. Sille Köyü – Konya’nın En Ünlü Köyü

Aya-Elena Kilisesi
Aya-Elena Kilisesi

Aya-Elena Kilisesi

Aya Elenia Kilisesi Sille Köyü farklı medeniyetlerin yer aldığı bir yerleşim yeridir. Bu sebeple camiler ve kiliseler bir arada bulunur. Aya-Elena Kilisesi bunlardan biridir. MS 327 yılında inşa edilen Aya-Elena Kilisesi’ni yaptıran kişi Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena’dır. Hac için Kudüs’e giderken Konya’ya uğrayan Helena, burada Hristiyan dönemine ait mabetleri görünce kendisi de Sille Köyü’ne bir mabet yaptırmak istemiş.  Sille Köyü – Konya’nın En Ünlü Köyü Avludaki odalar taşa oyulmuştur. Kilisenin içindeki vaaz kürsüsü ve farklı birçok detay çok özenli bir şekilde yapılmıştır. Aya-Elena Kilisesi Sille Köyü’nde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Sille Köyü için önemli bir kilisedir.

READ  Galata Kulesi Hakkında Her Şey!
Sille - Konya
Sille – Konya

Şeytan Köprüsü

Sille Köyü çeşit çeşit yapıları bünyesinde barındırır. Şeytan Köprüsü bunlardan biridir. Sille Köyü’nde yer alan Şeytan Köprüsü ilk olarak su kemeri olarak yapılır. Sonraları dar ve tehlikeli bir geçit halini alır. Dar ve tehlikeli oluşundan dolayı ismi Şeytan Köprüsü olarak kalır. Şeytan Köprüsü’nün diğer adı Gavur Köprüsü’dür. Sille Köyü farklı kültür izleri taşıdığından Şeytan Köprüsü de Osmanlı döneminde 16. yüzyılda yapılmıştır.

Konya Şeytan Köprüsü
Konya Şeytan Köprüsü

Aslında su hattını taşıyabilmek için yapılan bir yerdir. Zamanla karşılıklı iki yamacı birleştirmiş olan yapı köprü halini bu şekilde alır. Geçmiş zamanlarda ulaşım amaçlı da kullanılır. Şeytan Köprüsü ile ilgili efsaneler de mevcuttur. Efsaneye göre bu köprüleri yapan mimarların, köprüyü bitirebilmek için şeytanla anlaşma yaptıkları söylenir. Köprüden geçen ilk kişinin canının alınması karşılığında şeytan köprünün yapımında yardım etmiştir.

Ak Manastır (Eflatun Manastırı)

Sille Köyü farklı dinleri de bir arada bulundurur. Türk-İslam tasavvufunda Dayrieflatun olarak bilinir. Açık renk bir kayanın içi oyularak yapılmıştır. Bu yüzden Ak Manastır olarak da söylenir. Selçuklu Gezilecek Yerler Manastır hem Hristiyan hem de İslam dünyası için önemlidir. Bazı kaynaklara göre Mevlana buraya gelip inzivaya çekilir. Manastırın içinde keşiş hücreleri yer alır. Sille Köyü için önemli bir yapıdır.

Kurtuluş Savaşı’na kadar manastırı Rumlar yaşatır. 1923’te boşaltılır ve harap olmaya başlar. Günümüzde askeri bölge içinde yer alır. 1964’te de askeri depo olarak kullanılmıştır.

Tepe Şapeli (Süt Kilisesi)
Tepe Şapeli (Süt Kilisesi)

Tepe Şapeli (Süt Kilisesi)

Halk arasında küçük kilise olarak bilinir. Sütü erken kesilen, bebeklerini emziremeyen Sille Köyü anneleri çare olarak bu kiliseyi ziyaret etmiş, bu sebeple de Süt Kilisesi olarak anılmıştır.

Gevale Kalesi

Takkeli Dağı’nın zirvesinde yer alan, 1710 metre yüksekliğindeki Gevale Kalesi’nin tarihi Hitit Dönemi’ne dayanır.

READ  Çumra Gezilecek Yerler
Gevale Kalesi
Gevale Kalesi

Sille Köyü içinde bunlar dışında daha çok fazla görülmesi gereken yerler vardır. Konya Tarihi Yerleri Bunlar; Sille Müzesi, Çay Cami, Sille Baraj Parkı, Zaman Müzesi, Salasorma Manastırı bu görülecek yerlerdendir.

Sille Köyü Yemekleri Kahvaltı
Sille Köyü Yemekleri Kahvaltı
Sille Köyü Selçuklu Konya Yemekleri

Konya’da Ne Yemeli Neleri Meşhur Konya mutfağı kendi başına zengin bir mutfaktır. Ancak Sille Köyü bunun yanında kendine özel lezzetler de yaratmıştır. Sille Semti yemeklerinin ana malzemesi genelde ettir. Halfene, ince manca, yoğurt ve bamya çorbaları, börekleri, sarmaları, tatlılarıyla Sille Köyü mutfak konusunda özel bir yere sahiptir.

Sille Köyü Selçuklu El Sanatları

Sille Köyü farklı el sanatları açısından da zengin bir merkezdir. Sille Köyü testiciliği hala yaşatılan bir el sanatı geleneğidir. Mumculuk, taş işlemeciliği, halı kilim dokuma Sille Köyü’nün önemli sanatlarındandır.

Sille El Sanatları
Sille El Sanatları

Sille Köyü Selçuklu Konya gerek mimari yapısıyla, farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmasıyla çeşitli eserleriyle, farklı tatları ve değerli el sanatları ürünleri ile görülmeye değer bir yerdir.

Sille Çevresinde Alternatif Görülecek Yerler

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Zengibar Kalesi Nerede ? Nasıl Gidilir?

Gezicini

Zazadin Hanı Kervansarayı : Yapımcıların Uğrak Noktası

Gezicini

Zaman Müzesi Konya : Zamana Yolculuk

Gezicini

Zafer Meydanı : Konya’da Bir Meydan

Gezicini

Yerköprü Şelalesi (Göksu Şelalesi) : Konya’nın En Güzel Şelalesi

Gezicini

Türkiye’nin En Eski Bankası | Osmanlı Bankası

Gezicini

Türk Yıldızları Parkı : Konya’nın Görülmeye Değer Parkı

Gezicini

Trabzon Maçka’da Sümela Manastırı

Gezicini

Tarihi Ankara Kalesi

Gezicini

1 Yorum

Adem 16 Ocak 2023 at 21:23

Fotoğraf çok hoşuma gitti izniniz olursa Instagram da öne çıkan olarak paylaşabilirmiyim.

Cevapla

Yorum Yaz