Aya Elenia kilisesi ve müzesi, Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı olan bir yerleşim yeri olan Sille’de yer almaktadır. Sille, Selçuklu’ya 8 km uzaklıktadır.
Başlıklar
Aya Elenia Kilisesi Hakkında Kısa Tarihi Bilgi
Hz. İsa’nın doğumundan 327 yıl sonra Bizans İmparatoru olan Konstantinus’un annesi Helena, hac için Kudüs’e gittiği sırada Konya‘ya uğramış, burada yapılmış ilk Hıristiyanlık dönemlerine ait olan oyma mabetleri görünce, kendisi de Sille’de Hıristiyanlara bir mabet yaptırmak istemiştir. Mihail Arkhankolos’u temsilen bu kilisenin temelin atılma sırasında bulunmuştur.
Kilise yüzyıllar boyu çeşitli tadilatlar görüp günümüze kadar ulaşmıştır. Aya Elenia Kilisesinin günümüze kadar bu şekilde sağlam gelebilmesinin en önemli sebebi, bazı dönemlerde onarım görmesidir. Aya Elenia Kilisesinin içyapısının üstünde bulunan, Yunan alfabesiyle yazılmış ve Türkçe bir onarım kitabesi ile kilisenin tarihi hakkında bilgi verir.
Kilisede yer alan bu kitabe 1833 tarihlidir. Sille Köyü‘nde Aynı kitabenin üzerinde ise Aya Elenia kilisesinin Sultan Abdülmecit Dönemindeyken dördüncü kez onarım gördüğünü ifade eden üç satırlık başka bir kitabe daha bulunuyor.
Kilisenin Yapısal Özellikleri
Aya Elenia Kilisesi ve müzesi düzgün kesme Sille taşları ile yapılmıştır. Kilisenin Avlusunda kayalara oyulmuş odaları bulunuyor. Kilisenin kuzey tarafa açılan kapısından dış nartekse (Hristiyan ve Bizans kiliselerinde ve bazilikalarında bulunan giriş bölümü) girilir. Burada kadınlar mahfeline çıkan iki yönlü taş merdiven yer alır. Kilisenin ana kubbesi dört fil ayağı üzerinde bulunuyor ve bu kilise üç neflidir. Kilisenin içerisinde ahşap, üzeri alçı süslü bir vaaz kürsüsü ve ahşap alçılı kafes bulunuyor. Kilisenin Kubbe geçişlerinde ve kilisenin taşıyıcı ayaklarında Hz. İsa ve Hz. Meryem’le havarilerine ait resimler bulunuyor.
Aya Elenia Müzesi Ziyaret Günleri Ve Giriş Ücretleri
Konya‘da En son 2009 yılında kullanılmayacak durumda olan bu kilise, Selçuklu Belediyesi tarafından 2011 yılında başlatılan onarım çalışmaları 2012 yılında sona ermiş ve 17 Aralık 2012 tarihinden itibaren müze olarak ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Aynı yerde Zaman Müzesi ‘ni de ziyaret edebilirsiniz.. Günümüzde hala müze statüsünde olan Aya Elenia kilisesi pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır. Bu müzeye girişler ücretsizdir.
Konya, oldukça eski yerleşimlerin yaşandığı köklü bir tarihe sahiptir. Bu köklü tarih şehre, tarihi zenginlikler de kazandırmıştır. Konya ziyaretinde bulunanlar tarihi zenginliklerden de oldukça etkilenirler. Tarihi zenginliklerden biri de Aya Eleni Kilisesi’dir. Milattan sonra inşa edilmiş olan bu kilise, gerek dış mimarisi gerekse içyapısındaki tarihi dokusuyla göz doldurmaktadır.
Aya Eleni Kilisesi Nerede?
Aya Eleni Kilisesi, Konya ili Selçuklu ilçesinde yer alır. Kilise Sille köyündedir.
Aya Eleni Kilisesi Tarihi
Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena, Hz. İsa’nın doğumu sonrasında 327 senesinde hac için Kudüs’ e giderken Sille’ye uğramış. Burada Hristiyanlığın ilk çağlarına ait olan oyma mabetleri görmüştür. Bunun üzerine Sille’de bir mabet inşa ettirmeye karar vermiştir. Kilise asırlar boyunca tadilatlar görmüştür. Gördüğü bu tadilatlar sayesinde günümüzde değin ulaşmayı başarmış ve ziyarete açık olan nadide yapılardan bir tanesidir.
Aya Eleni Kilisesi’nin İçi
Aya Eleni Kilisesi, Sille yöresinin en eski ve etkileyici yapılarından biridir. Kilisenin içi oldukça ilgi çekicidir. İçyapı üzerinde Yunan harfleriyle yazılmış olan 1833 tarihli Türkçe bir tamir kitabesi bulunur. Bu kitabe, kilise tarihi hakkında bilgi verir. Aynı kitabede Sultan Abdulmecit döneminde kilisenin dördüncü kez onarımdan geçtiği üç satırlık kitabe de yer alır.
Ana kubbe, dört fil ayağının üzerinde yer alır. Kubbe geçişlerinde ve aynı zamanda ayaklarda Hz. İsa, Hz. Meryem ve havarilerin resimleri yer alır. Aya Eleni Kilisesi üç neflidir. Üzeri alçı süslü olan vaaz kürsüsü vardır. Apsis ile ana mekanı ayırmakta olan ahşap alçılı kafes tam bir sanat eseri olarak ziyaretçilerini etkisi altına alır.
Sille taşı ile yapılmış olan kilisenin avlusunda kayalara oyulmuş bulunan odalar yer alır. Kadınlar mahfeline çıkan iki yönlü taş merdivenler vardır. Selçuklu Belediyesi dış restorasyon kapsamında çalışmalarını bitirmiştir. İç restorasyon için yapılmakta olan çalışmalar ise sürmektedir.
Aya Eleni Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?
Toplu taşımayla ulaşım yapacak olanlar; 64A, 99A numaralı otobüsleri tercih edebilirler. Özel araç ile de kolaylıkla ulaşım sağlanabilir.
Diğer mekanlar:
- Atatürk Müzesi (Konya)
- Türk Yıldızları Parkı
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
- Konya Tuz Gölü
- Zaman Müzesi
- Sille Köyü
- Konya