Image default
Antalya Tarihi Yerler

Antalya’nın Tarihi Gezilmesi Gereken Yerleri

Antalya’nın Tarihi Yerleri

Çok eski çağlardan bu yana çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Antalya, her yıl milyonlarca ziyaretçi çekerek ülkemizin en önemli turizm yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Antalya‘nın tarihi yerleri birçok medeniyetin beşiği olan bu güzel şehrimiz tarihi ve antik yapıları ile de oldukça dikkat çekmektedir. Antalya’ya yolu düşen tatilcilerin mutlaka tarihi yerleri gezmesini tavsiye ederiz.

Antalya’nın Tarihi Gezilmesi Gerekli Yerleri

  1. Sillyon Antik Kenti, Serik

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan bu antik kent ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Sillyon Antik Kenti, Aspendos ve Perge arasında yer alan yüksek bir tepe üzerinde kurulmuş bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Günümüze kadar bu antik kentin sadece harabeleri ulaşabilmiştir. Bergama krallığına bağlı olarak M.S. II. yüzyılda kurulan bu antik kent zenginliği ile dikkat çekmiştir. Bizans zamanında antik kent piskoposluğun merkezi durumundaydı. Kent, Selçuklu zamanını da yaşadığından o döneminde özelliklerini taşımaktadır.

Tepenin batı yönü hafif bir şekilde eğimlidir ve burada bulunan surlar Helenistik dönemin en güzel örneklerini yansıtmaktadır. Surların yanında kuleler, kapı ve kentin merkezine doğru açılan yollar bulunmaktadır. Kapı tam olarak tepenin batı kısmında yer alan surların üzerinde bulunmaktadır. Tepeye çıktığınız zaman kuzeybatı yönünde evlerin kalıntıları ile sokaklarını görürsünüz. Batı tarafına döndüğünüzde Selçuklu yapımı cami ve Bizans çağına ait kilise ve sarnıçları görebilirsiniz. Tepenin güneybatı tarafına doğru ilerledikçe 8000 kişinin bir anda ağırlandığı tiyatro kalıntıları ile odeon karşınıza çıkar. Düz bir ovada olan bu antik kent, elips şeklini andıran bir platonun üzerinde yer almaktadır. Buradan çevreyi tamamen görebilirsiniz.

Sillyon Antik Kenti
Sillyon Antik Kenti
  1. Andriake Antik Kenti, Demre

Demre İlçesi’nin Çayağzı mevkiinde bulunan Andriake Antik Kenti tarihte liman kenti olarak bilinmektedir. Likya’nın önemli bir liman kenti olarak tarih sahnesinde yerini almıştır. Bu kente ait kalıntıların en çok bulunduğu yer liman kentinin güney tarafında bulunan tepenin eteğidir. Kentin günümüze kadar gelen kalıntıları arasında; su kemerleri, şehrin anıtsal çeşmesi, susarnıçları, kilise ve sinagoglar ile hububat deposunu sayabiliriz. Demre tarafından geldiğiniz zaman ilk olarak şehre su getiren su kemeri ile karşılaşırsınız. Kutsal alan olarak kullanılmış olan yerler ise kentin doğusunda bulunmaktadır. Bu yapılar kemerli girişleri ve iç kısımda nişli duvarları ile dikkat çekmektedir.

READ  Akçagerme Plajı
Andriake Antik Kenti
Andriake Antik Kenti
  1. Myra Antik Kenti,Demre

Antalya ili Demre ilçe merkezinde bulunan antik kent, aynı adı taşıyan ova üzerinde bulunmaktadır. Myra Antik Kent özellikle Likya zamanından kalma kaya mezarları, Roma döneminden kalma tiyatro ve Bizans dönemine ait olan Aziz Nicolas Kilisesi diğer bir adıyla Noel Baba ile ün salmıştır. Burada bulunan kaya mezarları, likçe yazıtlar ve sikkeler üzerindeki yazılar antik kentin İ.Ö.5 yüzyıldan itibaren varlığını sürdürdüğünü göstermektedir. Likya Birliği’nin 6 büyük şehrinden biri olarak bilinen kentte zengin kişilerin katkıları ile çok fazla yapılar yapılmıştır. Bizans döneminde kent, hem dini hem de idari açıdan oldukça büyük bir önem kazanmıştır.

Piskopos Aziz Nicolas’ın görev yaptığı yer olan bu antik kentin adı “ Yüce Ana Tanrıça “ olarak bilinmektedir. Myra Antik Kentin en önemli kalıntıları arasında akropolün güney kısmında bulunan tiyatro ve bunun her iki tarafında gözümüze çarpan kaya mezarlarıdır. Antalya Gezilecek Yerler Tiyatronun oturma sıraları ile sahnesi günümüze kadar korunarak gelmiştir. Roma dönemi tiyatrosunun bütün özelliklerini görebilirsiniz. Kabartmalı ve düz kaya mezarları tiyatronun her iki yanında bulunmaktadır. Bunların yanında yine kabartma özellikte ya da kitabeli birçok kaya mezarını da görebilirsiniz. Bunlar ya üst üste veya yan yana dizilmişlerdir. Şehrin merkezine doğru giderken sol kısımda bazı hamam kalıntıları görülür. Antalya’nın tarihi yerleri bir çok yerle kalmakla bitmez.

Bu kalıntılar Erken Roma tuğla mimarisinin güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Kentin su ihtiyacını karşılamak için kaya içine oyulmuş kanallar bulunmaktadır. Myra Antik Kent, Aziz Paul ve arkadaşlarının bir süre uğradıkları şehir olması açısından Hristiyan dünyası açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Myra Antik Kenti
Myra Antik Kenti
  1. Aspendos Antik Kenti ( Aspendos Tiyatrosu ),Serik

Akdeniz dünyasının en iyi şekilde korunarak günümüze kadar gelmiş olan Aspendos, Roma döneminden kalma tiyatrosunun olduğu yer ile ünlüdür. Antik kent, Antalya – Alanya yolunun 44. kilometresinden kuzeye doğru dönünce 2 kilometre ileride bulunmaktadır. Kent, en büyük nehir olarak bilinen Köprüçay yakınlarında bulunan tepenin düzlüğünde kurulmuştur. Aspendos Antik Kenti daha çok tiyatrosu ve suyollarını görmek isteyen ziyaretçilerin akınına uğramaktadır. Aspendos Tiyatrosu mimari özellikleri ile Roma dönemi tiyatrolarının en güzel mimari eserlerinin başında gelmektedir. Tiyatro o dönem tanrılara ve imparatorlarına adanmıştır.

READ  Antalya Kaleiçi Yat Limanı

Tiyatronun kapasitesi 15 -20 bin arasında değişmekteydi. Kendi adına ilk olarak para bastıran Aspendos, politik olarak hiçbir öneme sahip olmamıştır. En parlak çağlarını M.S. 2.ve 3. yüzyılda yaşamıştır. Aspendos Antalya’nın Tarihi Yerleri,Yunan geleneğine göre bir tepede inşa edilmiştir. Aspendos tiyatrosunun en önemli özelliği sahne binasıdır. Yığma taştan yapılmıştır. Yapı iki katlıdır ve alt katında sanatçıların sahneye çıktığı 5 tane kapı yer almaktadır. Ortada büyük bir kapı ve bunun iki tarafında da daha küçük iki kapı bulunmaktadır. Orkestranın hizasında yer alan kapılar ise arenaya çıkmak için bekleyen vahşi hayvanların tutuldukları uzun koridorlara açılmaktadır. Sütunlu olan üst katın ortasında tiyatroların koruyucusu ve kurucusu olduğuna inanılan şarap tanrısı Dionysos’un kabartması yer alır. Sahne binasının üst tarafına baktığınız zaman çok süslü bir görünüme sahip bir çatı ile karşılaşırsınız.

Tiyatronun Özelliği

Tiyatronun en büyük özelliği olağanüstü akustiğidir. Sahnede çıkartılan en küçük bir ses en üst sırada bulunan yerlerde kolaylıkla duyulabilmektedir. Kentin, gerçek kalıntıları tiyatronun arka tarafında bulunan Akropolisin yukarı tarafındadır. Burada karşınıza çıkan ilk yapı 27×105 ebatlarına sahip olan bazilikadır. Yapının güney tarafında agoralar vardır. Buraları sosyal ve politik toplantı merkezleri olarak kullanılmıştır.

Agoranın kuzey tarafında anıtsal çeşme göze çarpar ama bu çeşmenin sadece ön duvarı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Aspendos antik kentinin bir diğer önemli kalıntısı su kemerleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kuzeyde bulunan dağlardan su getirmek amacıyla kurulan bu su kemeri mühendislik harikası olarak kabul edilir.

Kemerin on beş metre yükseğinde bulunan ve oyuk taş bloklardan meydana gelen kanal sayesinde su, şehre getirilmekteydi. Kemerin bitiş noktasının iki tarafında 30 metre yüksekliğinde olan iki tane kule bulunmaktaydı. Getirilen su, bu kulelerde biriktirilir ve sonra buradan şehrin su ihtiyacı karşılanırdı.

Aspendos Antik Kenti
Aspendos Antik Kenti
  1. Olympos Antik Kenti ( Olimpos ), Kumluca

Antalya’nın batı tarafında bulunan Kumluca sınırları içinde yer alan Olympos Antik Kent önemli bir liman kenti olarak tarihteki yerini almıştır. Kumluca ilçesine 28 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Antalya’nın Tarihi Gezilmesi Gereken Yerleri Kentin kuruluşu hakkında kesin bilgiler yoktur. Kentten günümüze kadar ulaşan kalıntıları daha çok Helenistik, Roma ve Bizans dönemine aittir. Antik şehrin içinde tapınaklar, tiyatro,çokgen örgülü duvarlar ve heykel sütunlar vardır. Gezmesini yaz aylarına denk getiren ziyaretçiler Olimpos Plajını mutlaka ziyaret etmelidir. Şehirde bulunan bir diğer önemli yapı tapınak kapısıdır. Burada yapılan kazılarda ortaya çıkartılan en önemli eserler arasında “ Kaptan Eudomus’un Lahdi” bulunmaktadır. Plaja inerken hemen nehir ağzının yanında bulunan kayanın oyuğunda bulunan bu lahit görülmeye değer bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Üzerinde duygusal bir şiir ile geminin kabartma resmi bulunmaktadır.

READ  Antalya Şelaleleri | Antalya'nın En iyi Şelaleleri Listesi
Olympos Antik Kenti
Olympos Antik Kenti
  1. Side Apollon ve Athena Tapınağı, Manavgat, Side

Roma barış döneminde iki tane tapınak inşa edilmiştir. Bunlardan bir tanesi Side Apollon Tapınağı olarak bilinmektedir. Tapınağın adı Apollon’dan gelmektedir. Antalya’nın Tarihi Gezilmesi Gereken Yerleri Tapınağın üstünde korint başlıklı sütunlar dikkati çeker. Roma düzeniyle yapılan Apollon tapınağının geçmişi M.S. 150 yıllarına dayanmaktadır. Mitolojide, müziğin, şiirin, güneşin ve ateşin tanrısı olarak bilinen Apollon, kehanet tanrısı olarak da ün salmıştır. Bunun yanında Roma mitolojisinde adı değişmeyen tek tanrıdır.

Side Apollon ve Athena Tapınağı, Manavgat
Side Apollon ve Athena Tapınağı, Manavgat
  1. Perge Antik Kenti, Aksu

Antalya’nın 17 kilometre doğusunda kalan Aksu şehri çok önemli bir antik kentin yerleşimine ev sahipliği yapmaktadır. Perge Antik Kenti olarak bilinen bu şehir Roma döneminin en düzenli kenti olmuştur. Ünlü mimarisi yanında heykeltıraşlığı ile de meşhurdur. Antalya’nın Tarihi Gezilmesi Gereken Yerleri Perge kazılarında çıkarılan eserler Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir. Bu eserler arasında “ Tanrılar Salonu “, “ İmparatorlar Salonu “ ve “ Lahitler Salonu “ yer almaktadır. Ayrıca sahne binasında bulunan heykeller ile süslemeleri de müzede görebilirsiniz.

Perge Antik Kenti
Perge Antik Kenti
  1. Üç Kapılar ( Hadrianus Gate ), Muratpaşa

Antalya’nın Muratpaşa çevresinde ki surların üstünde bulunan kapılara Üç Kapılar yada Hadrianus Kapısı denilmektedir. Bu kapılar Mermer Kapı olarak da bilinmektedir.130 yılında burayı ziyarete gelen Roma İmparatoru Hadrianus için yapılmıştır. Kapının üç tane gözü bulunmaktadır. Göze çarpan süslü mermer sütunlar korint stilinde yapılmıştır. Kapının üzerinde imparator ve ailesinin heykellerinden hiçbirisi günümüze kadar ulaşamamıştır. Sadece kitabe ayakta kalabilmiştir.

Üç Kapılar Muratpaşa
Üç Kapılar Muratpaşa

 

 Saymadığımız daha bir çok gezilip görülmesi gereken yerleri bulunan Antalya, daha da keşfedilmek için siz turizmcileri bekliyor. Sizde yazılarınızı ve resimlerinizi bizlere gönderebilir sitemizde yayınlayabiliriz.

Antalya`da Gezilecek Başka Yerler İçin

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Zengibar Kalesi Nerede ? Nasıl Gidilir?

Gezicini

Türkiye’nin En Eski Bankası | Osmanlı Bankası

Gezicini

Tünektepe Teleferik Tesisleri – Antalya

Gezicini

Trabzon Maçka’da Sümela Manastırı

Gezicini

Tekirova Plajı | Maviliği ve Kendine Has Renkleri İle Harika Plaj

Gezicini

Tarihi Ankara Kalesi

Gezicini

T.C. Muratpaşa Belediyesi Falez Parkı 3

Gezicini

Sülüklü Han : Otantik Atmosferiyle Diyarbakır’da

Gezicini

Şirince Gezilecek Yerler | Ege Bölgesinin En Önemli Ziyaret Yerlerinden

Gezicini

4 Yorumlar

Gaye Peker 17 Nisan 2019 at 09:11

Antalya çok güzel keyifli ve buyuk bir antik kent. Antalya, gidilip gorülmesi gereken en iyi ve en güzel yerlerden bir tanesi. Özellikle rehberle gezilmesi gereken ya da gitmeden önden araştırılıp gidilmesi gereken antik kenti daha iyi bensimek icin tavsiye edilir.

Cevapla
Profosör Musa 17 Nisan 2019 at 09:11

Antalya gördüğüm kadarı bile hala muhteşem. Antik tiyatro neredeyse ilk gün yapıldığı dönemdeki gibidir. 1946 yılından buzamana devam eden çalışlmalara rağmen, Antalya hala büyük bir kısmında kazı çalışmaları var vede hala kapalı.

Cevapla
Suzan M. 18 Nisan 2019 at 18:22

Perge Antik Kenti Cok sevdim burayı, cok güzel bence gidilmesi gerekli ,etkilendim fazlasıyla ,tarihe yakından tanıklik ettim fakat halen alandaki calismalar tamamlanmamış, bizim ülkemizde neden böyle şeylere değer verilmiyor anlamış değilim..

Cevapla
Sarı Çizmeli Mehmet Aga 18 Nisan 2019 at 23:04

Konyaaltı, Lara, Karpuzkaldırani, en ünlü sahilleridir. Antalya ve çevresinde çok fazla antik şehir bulunmaktadır. Antalya`nın yolu üzerinde bulunan Perge, Side, Aspendos gibi bunlardan bazılarıdır.

Cevapla

Yorum Yaz