Başlıklar
Sakarya Festivalleri
Sakarya’da yıl içerisinde büyük bir festival olmasa da yılın belirli zamanlarında Sakarya ve ilçelerinde birçok şenlik ve festivaller olur. Sakarya festivalleri iş konusunda oldukça aktif ve çok çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir ildir. Festivaller yoğun bir hayata sahip olup sosyal aktiviteye zaman ayıramayan insanlar için oldukça sevilen ve talep edilen bir etkinliktir. Sakarya yoğun çalışma hayatının bulunduğu illerden birisidir bu sebeple bu tarz festivaller ve şenlikler halk tarafından yoğun ilgiyle karşılanır. Bu festivallerden bazıları;
- Dikmen Hamsi Festivali
- Geleneksel Hıdırellez Kültür ve Sanat Etkinlikleri
- Selmandede Yağlı Pehlivan Güreşleri ve Sünnet Şöleni
- Söğütlü Festivali
- Sapanca El Sanatları Festivali
- Akyazı Belediyesi Acelle Yayla Şenliği
- Sapanca Kurtköy Taze Ceviz Festivali Sapanca Fest
- Gürcü- Laz Şenliği
- Uluslararası Sapanca Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali
- Geyve Ayva Festivali
- Pamukova Yöresel Ürünler ve Ayva Festivali
- Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali
Bu festivallere isteyen herkes katılabilir ve herhangi bir ücret ödenmez. Ücretsiz ve tamamen eğlenceye dayalı bu etkinlikler yöre halkı tarafından ilgiyle karşılanır.
Uluslararası Kültür, Turizm ve Fındık Festivali
Her yıl temmuz ayının ortalarında Sakarya’nın Karasu ilçesinde düzenlenen festival neredeyse 30 yıllık bir geçmişe sahiptir. Festivalin amacı Karasu ilçesini Türkiye’ye tanıtmanın yanı sıra ilçedeki turizmi canlandırmaktır.
Sakarya’nın Taraklı ilçesinde düzenlenmekte olan şenliğin amacı Hıdır Dede Türbesi’nin tanıtımını yapmaktır. Aynı zamanda halk oyunu gösterileri, resim ve fotoğraf yarışmaları ve ücretsiz pilav dağıtımına benzer etkinlikler yapılmaktadır.
Sapanca Soğucak Yayla Şenliği
Sakarya Sapanca’nın 17 kilometre uzağında yer alan Soğucak Yaylası’nda düzenlenen şenlik temmuz aylarının ikinci haftasında gerçekleşir. Yaylanın en yoğun olduğu dönemler çoğunlukla festival zamanlarıdır. Şenlik içeriğinde karakucak güreş müsabakaları, bisiklet ve at yarışları ve halk konserleri düzenlenir. Katılımcılar festivalin verdiği eğlence üzerine doğayla buluşmanın vermiş olduğu huzurla şenlikten pek memnun kalırlar. Doğaseverler ve eğlence düşkünleri için tercih edilebilecek bir seçenektir.
Dartılı Keşkek ve Tavukçuluk Kültür Sanat Şöleni
Geleneksel olarak her yıl düzenlenen festivalde halk konserleri, sema gösterileri ve havai fişek gibi etkinlikler bulunur. Festivalde Sakarya mutfağının sevilen ve önemli lezzetlerinden biri olan festivale ismini de veren dartılı keşkeği yapılarak halka dağıtılır. Aynı zamanda Dartılı Keşkek ve Tavukçuluk Kültür Sanat Şöleninde bölge halkının çocuklarının sünneti için toplu sünnet düğünü de yapılmaktadır. Şölen halkın eğlencesi ve özellikle çocukların eğlencesini amaçlamaktadır. Günlük hayatın yorucu trafiğinin ardında böyle bir şölenle karşılaşmak herkesi rahatlatacaktır.
Detaylıca anlatılan bu festival ve şenlikler dışında Sakarya’da yıl içerisinde haziran ayının son haftasında Yeşil Yurt Yayla Şenlikleri, temmuz ayı içerisinde Söğütlü Geleneksel Tarım Hayvancılık ve Süt Festivali, Kerem Ali Zirve Yürüyüşü ile Çiğdem Yaylası Şenlikleri ve daha birçok etkinlik düzenlenmektedir.
Sakarya’ya Nasıl Gidilir?
Ankara – İstanbul otoyolu üzerinde yer almasından dolayı Sakarya’ya ulaşmak oldukça kolaydır. Türkiye’nin her yerinden bu şekilde ulaşım sağlamak mümkündür. Özel araçla ulaşım sağlanacağı gibi otobüsle ulaşım yapmak da oldukça kolaydır. Sakarya Büyükşehir Otobüs Terminali ülkenin en işlek otogarlarından biridir. İstanbul’dan ortalama 2 saat sürmekte ve 50 ile 70 TL arasında bir fiyat bulunmaktadır.
Ankara’dan da İstanbul gibi otobüsle ulaşmak mümkündür. Bilet fiyatları ise 70 ile 110 TL arasında değişiklik gösterir. Yolculuk ortalama olarak 4 saat veya 4 saatten biraz daha fazla sürer.
İzmir’den Sakarya’ya gelecekler için her gün sefer vardır ve ortalama olarak 7 saat 30 dakika aralığında yolculuk sürmektedir. Bilet fiyatları 150 ile 170 TL arasında değişiklik gösterebilir.
Sakarya’da Keşfedilecek Yerler
- Sakarya Gece Hayatı : Disko ve Barları
- Sakarya Gölpark Nerede Nasıl Gidilir? Gölparktaki Aktiviteler
- Sakarya Kamp Alanlar
- Sapanca
- Karasu
- Sakarya
- Karapürçek
- Kocaali
- Ferizli
- Adapazarı
- Taraklı
- Geyve
- Serdivan
- Arifiye
- Karasu Plajları ve Koyları
- Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı
- Selman Dede Mesire Alanı ve Hayvanat Bahçesi
- Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı
- Acarlar Longozu