Image default
Ankara

ODTÜ Ormanı

ODTÜ Ormanı

ODTÜ Ormanı
ODTÜ Ormanı

İç Anadolu Bölgesi ülkemizin en kurak ve bozkırlarla kaplı yerlerinden birisidir. Ancak 1958 yılı da başlattığı ağaç dikme ve ekolojik bir plantasyon oluşturma çabaları ile ODTÜ bu durumu değiştirmiştir. Türkiye’de kendiliğinden oluşmayan ve tamamen insan emeği sonucu meydana gelmiş en geniş ormanlık arazilerden birisi ODTÜ’nün 4500 hektarlık arazisidir. Bu hali ile ODTÜ ormanı hem Ankara’ya hem de genel olarak bütün İç Anadolu Bölgesi’ne nefes aldıran yerlerden birisidir.

Odtü Ormanı
Odtü Ormanı

ODTÜ Nasıl Ağaçlandırıldı?

Orta Doğu Teknikleri Üniversitesi 1956 senesinde kuruldu. ODTÜ öğrencileri Türkiye‘nin en şanslı öğrencileri arasında yer alıyor. Çünkü ağaçlar ve binaların iç içe olduğu, oldukça ferah ve şahane bir kampüste eğitim alıyorlar. ODTÜ’ye girer girmez kampüsün farklı havası sizi etkiliyor.

ODTÜ Ormanı Ankara
ODTÜ Ormanı Ankara

Hemen her binanın dibinden ya da çok yakınından bir ağaç ve de yeşillik bölge görünüyor. ODTÜ’deki ağaçlandırma çalışmaları o dönemki rektör Kemal Kurdaş ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından 1960 yılında başlatıldı. Arazi öncelikle erozyona karşı teraslar dirilmiş. Daha sonra ise susuz tarıma uygun plantasyon çalışmaları başlatılmış.

ODTÜ Ormanı
ODTÜ Ormanı

ODTÜ Ormanı’nda Hangi Ağaçlar Var?

ODTÜ’deki ağaçlandırma çalışmaları bölgenin iklimine en dayanıklı olan karaçam fidanları ile başlatıldı. Fidanların büyük bir kısmı Bartın’dan getirildi. Bunun nedeni o dönem ya ülkemizde fazla çınar ağacı ve fidanı bulunmamasıdır. ODTÜ rektörü Kemal Kurdaş bu konuda büyük bir özveride bulunarak kamyonlarla Bartın deresinden fidan getirilmesi için çalışma başlatmış. Karaçam dışında ormanda en çok bulunan ağaçlar şöyle sıralanabilir:

Ankara ODTÜ Ormanı
Ankara ODTÜ Ormanı
  • Sarıçam
  • Toros sediri
  • Badem
  • Meşe
  • Kavak

4500 hektarlık ODTÜ arazisinin 3100 hektarlık büyük bir bölümü orman arazisi haline getirildi. T. C. Kültür Bakanlığı 1995 senesinde ODTÜ ormanlık arazisini doğal ve arkeolojik sit alanı ilan etti.

READ  Ankara Mogan Gölü

ODTÜ Ormanı Hakkında Bilinmeyenler

1960 senesine kadar ülkemizde bu denli geniş bir arazide ağaçlandırma çalışması yapılmamış. İnsan eliyle yapılan böyle bir ağaçlandırma daha önce hiç yapılmadığı için sonucun nasıl olacağı çok merak ediliyormuş. Ama sonucu gören herkes çok etkilenmiş. Karaçam bozkır iklimine en uygun olan ve en dayanıklı tür olarak kabul ediliyor.

ODTÜ Ormanı Çankaya
ODTÜ Ormanı Çankaya

ODTÜ Ormanı’nda bulunan sarıçam ise kuraklığın da etkisiyle ne yazık ki yok olmaya yatkın bir tür. Ancak ODTÜ ağaçlandırma çalışmalarının başka bir açıdan daha önemi var. Şöyle ki bozkır alanlarda en çok iğne yapraklı ve çam ağaçları ile ağaçlandırma yapılıyor. Sonuçta her ne kadar yeşil bir alan oluşsa da bu ağaçlandırma yönteminin önemli eksiklikleri var. Tek bir tür ekolojik sistemin zenginliği için yeterli değil. Hatta bu tür ormanlar da yeşil çöl olarak adlandırılıyor. Ama ODTÜ Ormanı böyle değil. Ekolojik çeşitlilik açısından çok zengin olmasına özen gösterilmiş. Bölgenin zengin bir ekosistem olmasını sağlayan diğer bitkiler ise şöyle:

ODTU Ormanı ve Sahalar
ODTU Ormanı ve Sahalar
  • Gevenler
  • Mahlep, ahlat, alıç ve badem gibi ağaççık çeşitleri
  • Çalı biçimindeki yasemin, patlangaç, yabani sarı gül ve cerhiler
  • Meşe çeşitleri

Bürün bu ağaç ve bitki çeşitleri ile ODTÜ Ormanı bugün hala çölün ortasında zengin bir ekosistem olarak Ankara’ya ve İç Anadolu’ya nefes aldırıyor.

 

Ankara’da Gezilecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yenimahalle Gezilecek Yerler : Keşfedilecek Yerler Var!

Gezicini

Ulus Gezilecek Yerler | Ankara Ulus’ta Ne Yapılır

Gezicini

Tarihi Ankara Kalesi

Gezicini

Şereflikoçhisar Gezilecek Yerler

Gezicini

Polatlı Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

Mavi göl Rekreasyon Alanı : Ankara

Gezicini

Kahramankazan Gezilecek Yerler

Gezicini

Haymana Gezilecek Yerler

Gezicini

Hacı Bayram-I Veli Camii : Türkiye’nin Önemli Camilerinden

Gezicini

Yorum Yaz