Image default
Manisa

Yunusemre Gezilecek Yerler

Yunusemre Gezilecek Yerler

Yunusemre Manisa’ya bağlı olan ilçelerden birisidir. İlçenin kuruluş tarihi oldukça yenidir. 2012 yılında merkez ilçenin kararname sayesinde ikiye bölünmesiyle ilçe olarak anılmaya başlamıştır. Manisa merkezine yakın olması sebebiyle Manisa’ya gelen turistler tarafından ziyaret edilen bir ilçedir. Yunusemre gezilecek yerler ilçenin turistlerce ziyaret edilmesinde sahip olduğu tarihi türbe, antik kent, cami ve kalelerin etkisi vardır. Aynı zamanda ilçeye yeni yapılmış olan eserlerde turistlerin ziyaret ettiği alanlar arasında bulunur.

Yunusemre Manisa
Yunusemre Manisa

Ziyaretçiler tarafından Yunusemre gezilecek yerler şunlardır;

  • Yoğurtçu Kalesi
  • Aigai Antik Kenti
  • Aynıali Camii
  • Aynıali Türbesi
  • İvaz Paşa Camisi
  • Türkmen Şelalesi (Su Uçan Şelalesi)
  • Lala Paşa Camii
  • Süreyya Tabiat Parkı
  • Ağlayan Kaya
  • Mesir Tabiat Parkı

Yunusemre ilçesine günübirlik veya uzun süreli olarak gidildiğinde gezilebilecek en önemli yerler bunlardır. Ayrıca ilçede yeni yapılan Yunusemre Millet Çarşısı ve merkeze yakın olması sebebiyle araçlar yardımıyla Manisa merkezini gezme şansı bulunabilir.

Yunus Emre Gezilecek Yerler
Yunus Emre Gezilecek Yerler

Yoğurtçu Kalesi

Yoğurtçu Kalesi, Yunusemre ilçesinin tarihi mekanlarından birisidir. Bizans döneminden kalan bu kale ilçeye bağlı olan Uzunburun Mahallesi’nde yer alır. Tarihi kalenin etrafı surlarla çevrilidir ve kale içerisinde çok sayıda kule vardır. Kale hakkında yapılan araştırmalarda karakol kalesi olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Bir bölümü yıkıma uğramış olan kalenin en sağlam bölümü kuzey bölümüdür ve bu bölüm kayalıklar üzerine kurulmuş durumdadır. Kalenin Yoğurtçu Kalesi olarak anılması ise sonraki dönemlerde kalenin Yörükler tarafından yoğurt depolamak amacıyla kullanılmış olmasındandır.

Yoğurtçu Kalesi
Yoğurtçu Kalesi

Bizans’tan kalma tarihi kaleyi merak edenler ilçe merkezinden minibüsler aracılığıyla ya da özel araçlarıyla yaklaşık olarak 20 km uzaklıktaki kaleye ulaşabilirler.

Yunusemre Aigai Antik Kenti
Yunusemre Aigai Antik Kenti

Aigai Antik Kenti

İlçede bulunan tarihi alanlardan birisi de Aioller tarafından yapılmış olan Aigai Antik Kenti vardır. Kale ilçenin Köseler Köyü’nde yer alır. Büyük oranda harabe görünümünde olan antik kent Helenistik dönemde ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Antik kentte bulunan yapılar arasında ise agora, tiyatro, meclis binası, stadyum ile Demeter Tapınağı vardır. Tarihi kentin yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ayrıca kent Aigai Antik Kenti dışında Nemrut Kale olarak da anılır. Antik kent ilçeye geldiklerinde tarihi bir gezi yaşamak isteyenlerin mutlaka görmeleri gereken yerdir.

READ  Soma Gezilecek Yerler | Somada Ne yapılır ?
Aigai Antik Kenti
Aigai Antik Kenti

Aynıali Camii

Aynıali Camii ilçe merkezinde bulunan ve 17.yy’dan beri varlık sürdüren bir camidir. Cami tek kubbeye sahip olan bir camidir ve caminin yapısı kübiktir. Caminin minaresinin yapımında taş ve caminin tamamında ise tuğladan yararlanılmıştır. Aynıali Camii sahip olduğu barok ve bitki motifi işlemeli mihrabı ve minberi ile dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Yapılış tarihi olarak 17.yy tahmin edilen caminin kim tarafından yaptırıldığına dair edinilmiş bir bilgi yoktur. Tarihi özelliklere sahip olan bu camiyi görmek isteyenler Kumludere Mahallesi’ne gelerek görme şansı bulabilirler.

Ayniali Camii
Ayniali Camii

Aynıali Türbesi

Aynıali Türbesi Kumludere Mahallesi’nde Aynıali Camii’nin karşısında yer alan bir türbedir. Bu türbenin cami ile aynı dönemde yaptırıldığı tahmin edilir. Türbede yatan zatın isminin de Aynı Ali olduğu ve Bektaşi şeyhi olduğu düşünülür. Bu zat hakkında Manisalıların en yaygın görüşü ise düşmanla savaşarak devlete yardım ettiğidir. Türbenin kim tarafından hangi tarihte yapıldığı da bilinmemektedir ancak türbenin mimari özellikleri Osmanlı mimarisine benzemektedir. Park içerisinde bulunan türbe ziyaretçiler tarafından genellikle cami ile birlikte ziyaret edilir.

Ayniali Camii Türbesi
Ayniali Camii Türbesi

İvaz Paşa Camisi

İvaz Paşa Camisi Yunusemre ilçesinde yer alan tarihi camilerden birisidir. Bu sebeple gezilecek yerlere mutlaka eklenmesi gerekir. Caminin yapılış tarihi 1484’tür ve camiyi yaptıran İvaz Paşa’dır. Bu sebeple cami son cemaat yeri bölümünde İvaz Paşa’ya ait bir mezar vardır.

İvaz Paşa Camii
İvaz Paşa Camii

Tek minareli olan tarihi cami büyük kubbeyle örtülmüştür. Caminin son cemaat yeri ise dört kubbeyle örtülü bulunur. 1484 yılında yaptırıldığı bilinen caminin yapımında ise tuğla ve kesme taşlardan yararlanılmıştır. 1400’lü yılların sonunda bulunan tarihi camiyi ziyaret etmek isteyenler Karaköy semtinde camiyi bulup ziyaret edebilirler.

Yunusemre'de Paraşüt Atlama
Yunusemre’de Paraşüt Atlama

Türkmen Şelalesi (Su Uçan Şelalesi)

Türkmen Şelalesi Yunusemre ilçesinde görülmesi gereken doğal güzellikler arasında bulunur. Şelale Su Uçan, Uçansu ve Su Uçuran Şelalesi olarak anılan bir şelaledir. Şelale Yunusemre ilçesiyle İzmir’in Aliağa ilçesinin tam ortasında yer alır. Şelaleye gelen kişiler dağcılık, kampçılık ve doğa yürüyüşü yapma imkanı bulurlar. Yaklaşık olarak 30 metre yüksekten akan şelale üç basamaklı görüntüsüyle görenlerin dikkatini çeker ve özellikle fotoğraf çekmek isteyenlere harika görüntüler sunar. İnstagram’da Şelalenin bulunduğu alan aynı zamanda piknik yapmak isteyenler için uygun ortamı sağlar.

READ  Ahmetli Gezilecek Yerler
Türkmen Şelalesi
Türkmen Şelalesi

İlçenin doğal güzelliklerini merak edenler şelaleye gelerek piknik yapma, fotoğraf çekme ve doğa yürüyüşü gibi imkanları elde edebilirler. Böylece tarihi ve turistik gezilerinde doğayla da baş başa kalabilirler.

Yunusemre Türkmen Şelalesi
Yunusemre Türkmen Şelalesi

Lala Paşa Camii

Lala Paşa Camii Osmanlı sadrazamlarından olan Lala Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış camidir. 1569 yılında yapılan cami ilçeye bağlı Lala Paşa Mahallesi’nde bulunur. Caminin girişinde yer alan kitabede caminin yapılış tarihine dair bilgi yer alır ve kitabeyi yazan isim ise Şair Vassaf’tır. Kare planlı olan cami tek kubbelidir. Ayrıca cami önünde dört bölümlü olarak yapılmış son cemaat yeri bulunur. Osmanlı mimarisine sahip olan cami tek şerefeli minareye sahiptir. Cami bahçesinde Lala Mehmet Paşa’ya ait olduğuna inanılan bir mezarda bulunur.

Lala Paşa Camii
Lala Paşa Camii

Süreyya Tabiat Parkı

Süreyya Tabiat Parkı ilçenin piknik ve doğa yürüyüşleri için tercih edilen alanıdır. Yapacakları turistik gezilerine doğa gezisiyle ara vermek isteyenler tabiat parkını tercih ederek keyifli vakit geçirebilirler.

Süreyya Tabiat Parkı
Süreyya Tabiat Parkı

Park içerisinde piknik yapılabilmesi için özel olarak hazırlanmış alanlar vardır ve ilçeyi gezenler bu alanlarda diledikleri gibi zaman geçirebilirler. Konum Tabiat parkı içerisinde yer alan bitki çeşitliliğini görme imkanı da bulabilirler.

Yunusemre Paraşut
Yunusemre Paraşut

Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya ilçe gezisinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunur. Bu kayaya ağlayan kaya denmesinin sebebi kayanın şeklinin insan (kadın) yüzünü andırması ve kayada bulunan göz şeklindeki iki oyuktan aralıksız suyun akmasıdır. Etkileyici bir görünüme sahip olan kaya ziyaret edenlere farklı hisler yaşatır. Ayrıca kayayı ziyaret edenler kayaya dair anlatılan Niobe efsanesini de öğrenme şansı elde edebilirler. Ağlayan Kaya ilçeye bağlı olan Dere Mahallesi’nde Spil dağı eteklerinde bulunur ve efsanelere inanan ziyaretçilerini ağırlar. Ayrıca kayanın yakınında yeni yapılmış olan amfi tiyatro bulunur.

READ  Saruhanlı Gezilecek Yerler
Ağlayan Kaya
Ağlayan Kaya

Mesir Tabiat Parkı

Mesir Tabiat Parkı doğa yürüyüşü ve piknik için ilçede ziyaret edilebilecek yerler arasındadır. Sahip olduğu gölet ve şelaleler sayesinde ilgi gören tabiat parkının en önemli özelliği park içerisinde mesir macununun elde edilmesini sağlayan tüm bitkilerin yetiştiriliyor olmasıdır. Gezilerinde şehrin ünlü mesir macunu ve bitkileri hakkında bilgi sahibi olmak veya bitkileri konumu görmek isteyenler bu parka gelebilirler.

Parkta yaklaşık olarak 80 farklı bitkinin tanıtımı yapılır. Bu bitkiler arasında şunlar vardır;

Mesir Tabiat Parkı
Mesir Tabiat Parkı

Çörek otu, Rezene, Havlıcan, Kişniş, Hardal, Kimyon, Teke Mersini, Anason, Çivit, Portakal

Bitkiler yanı sıra tavşan, sığırcık, tilki ve şahin gibi hayvanları görme şansı elde edebilirler. Bitkiler ve hayvanlar yanı sıra park içerisinde yer alan farklı ağaç türlerini görme imkanı da bulabilirler. Vakitleri varsa parkta hazırlanmış olan alanlarda piknik yapıp vakit geçirebilirler. Park içerisinde piknik alanları yanı sıra kır lokantası, yağmur barınağı, çeşme ve yürüyüş yolu da vardır. Böylece doğada yürüyüş yaparak canlıları birebir görme imkanı bulabilirler.

Yunus Park Mesir Tabiat Parkı
Yunus Park Mesir Tabiat Parkı

Yunus Park Mesir Tabiat

Manisa’da 7,4 hektar alana yapılmış olmakta olan Mesir Tabiat Parkı;   batıdan doğuya doğru eğimli bir yapıya sahiptir. Manisa Mesir Tabiat Parkı’nda; mesir yapımında kullanılan kimyon, kişniş,, anason, çivid, çörek otu, hardal, havlican, kalanga, karabiber, günlük, portakal, yeni bahar, rezene, teke mersini, meyan, zencefil, zerdeçal, sakız gibi bitkiler de yetiştirilmekte. konum

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Turgutlu Gezilecek Yerler | Manisa’nın Gözbebeği

Gezicini

Soma Gezilecek Yerler | Somada Ne yapılır ?

Gezicini

Selendi Gezilecek Yerler

Gezicini

Şehzadeler Gezilecek Yerler

Gezicini

Saruhanlı Gezilecek Yerler

Gezicini

Sarıgöl Gezilecek Yerler | Manisa Sarıgöl’de Ne Yapılır ?

Gezicini

Salihli Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi !

Gezicini

Manisa Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

Kula Gezilecek Yerler | Kula’nın En Güzel Yerleri Listesi !

Gezicini

Yorum Yaz