Image default
Manisa

Alaşehir Gezilecek Yerler

Alaşehir Gezilecek Yerler Türkiye’de bulunan ilçelerden bir tanesidir ve söz konusu ilçe Manisa‘ya bağlıdır. Tarihi milattan önceki ilk çağlara dayanan ilçe Bergama Krallığı tarafından Philadelphia ismiyle kurulmuştur. Sonrasında ise şehir Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Kurtuluş Savaşı öncesinde düzenlenen Alaşehir Kongresi nedeniyle Türk tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple Alaşehir ilçesi Türkler tarafından önemli olan ilçelerden birisidir.

Alaşehir
Alaşehir

İlçe tarihi geçmişi sebebiyle Türkler tarafından yurt içi gezilerinde tercih edilen yerlerdendir.  Alaşehir Gezilecek Yerler Ayrıca ilçe sahip olduğu Philadelphia Antik Kenti ve Kilisesi sebebiyle yabancı turistlerin gezi için geldiği bir yerdir.

İlçede tarihi geçmişi yansıtan gezilmesi gereken yerlerden bazıları şunlardır;

  • Philadelphia antik kenti ve kilisesi
  • Kurşunlu Han
  • Şeyh Sinan Türbesi
  • Alaşehir surları
  • Alaşehir tarihi camileri
  • Sarıkız ılıcası
  • Toptepe
  • Halk kütüphanesi
  • Afşar barajı

Bu yerleri günü birlik geziler sayesinde görüp ilçenin tarihine tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca Sarıkız ılıcasında vakit geçirebilir ve şifa bulabilirsiniz.

Philadelphia Antik Kenti ve Kilisesi

Philadelphia antik kenti ve kilisesi Alaşehir ilçesinin gezilmesi gereken en önemli adresidir. Antik kent sınırları içerisinde yer alan kilise aynı zamanda Aziz Yuhanna, Aziz Jean ve St. John Kilisesi isimleriyle anılan bir kilisedir. Antik kenti Bergama döneminde yapılmıştır ve Romalılar tarafından da kullanılan kent Küçük Atina ismiyle anılmıştır. Bir bölümü günümüze ulaşamamış olan antik kent üzerine Alaşehir ilçesi kurulmuş durumdadır. Alaşehir Gezilecek Yerler Bu sebeple antik kente dair kilise, tapınak ve antik tiyatro kalıntıları ilçe merkezinde yer alır.

READ  Sarıgöl Gezilecek Yerler | Manisa Sarıgöl'de Ne Yapılır ?
Philadelphia Antik Kenti ve Kilisesi
Philadelphia Antik Kenti ve Kilisesi

Antik kentten kalan St.Jean Kilisesi’nin İncil’de belirtilen 7 kiliseden birisi olduğu kabul edilir. Bu sebeple kilisenin Hristiyanlar için önemi büyüktür. Bu tarihi kiliseyi ve antik kent kalıntılarını görmek isterseniz ücretsiz şekilde ilçe merkezinde gezebilirsiniz.

Kurşunlu Han

Kurşunlu Han Osmanlı zamanında yapılan bir handır. Hanın yapılmasını sağlayanların ise Kanuni’nin sadrazamlarından olan Semiz Ali Paşa ile Gedik Ali Paşa olduğu düşünülür. Yapıldığı dönemlerde kervansaray olarak kullanılan Kurşunlu Han yapılış zamanında 3 katlı olmasına rağmen günümüzde tek katlıdır. Diğer katlar deprem ve zamanın etkisiyle günümüze kadar gelememiştir. Hanın zemin katında bulunan dehlizleri tarihi özelliğini yansıtmaktadır. Gezi sırasında görülebileceğiniz han günümüzde iş yeri olarak hizmet vermektedir.

Şeyh Sinan Camisi ve Türbesi
Şeyh Sinan Camisi ve Türbesi

Şeyh Sinan Camisi ve Türbesi

Alaşehir’de görülmesi gereken Osmanlı mimarisine sahip eserler arasında Şeyh Sinan Camisi ve Türbesi bulunur. Bu cami ve türbe Şeyh Sinan tarafından yaptırılan külliyeden günümüze kalmış olan eserlerdir. Geçmişte külliye olan yapı 1465 yılında yapılmış olan bir türbedir. Cami planı kare şeklindedir ve çatı kısmı ise kurşunla kaplıdır. Tek şerefeli minareye sahip olan caminin minberi ahşaptan yapılmıştır. Şeyh Sinan ve ailesinin yattığı türbe ise cami avlusunda bulunur. Osmanlı’dan izler taşıyan tarihi türbeyi ve camiyi görmek isterseniz ilçe merkezine gelerek ziyaret edebilirsiniz.

Alaşehir Surları
Alaşehir Surları

Alaşehir Surları

Alaşehir Surları Roma zamanında kentin korunması amacıyla kullanılmış olan ve antik kentten geriye kalan yapılardandır. İlçe genelinde dört tane olan bu surlar Dombaykapı, Elhizar, Kiremişli ve Kirmastı isimlerine sahiptirler. Bu surların yüksekliği 8 metre iken genişlikleri ise 2,5 metredir. Sur kapısı olma özelliğini yitirmiş olan bu surlar günümüzde işlevini yitirmiş olsa da tarihe meraklılar tarafından görülen yerlerdendir. İlçe gezisine geldiğinizde ilçenin dört bir tarafında bulunan bu surlardan birisini görmeniz mümkündür.

Alaşehir Tarihi Camileri

Manisa Alaşehir ilçesinde gezilmesi gereken yerler arasında Alaşehir tarihi camileri de vardır. Farklı dönemlerde yapılmış olan bu camiler yapıldığı dönemin mimari özelliklerini taşırlar. Bu sayede insanların o dönemler hakkında bilgi sahibi olmasını sağlarlar. Aynı zamanda da gezi sırasında camilerde dua etme gibi fırsatlar yakalamalarına yardımcı olurlar.

READ  Şehzadeler Gezilecek Yerler

Alaşehir tarihi camilerinin isimleri ise şunlardır;

  • Şeyh Sinan Camii
  • Yıldırım Beyazıt Camii: Yıldırım Beyazıt zamanında yapılan bir camidir ve cami Osmanlı klasik dönem mimari özelliklerine sahiptir.
  • Güdük Minare Camii: Cami Osmanlı klasik dönem eserlerinden birisidir. Ancak caminin yapılış tarihine belirten bir kitabe yoktur. Cami minaresinden dolayı bu isimle anılır.
  • Yağhane Camii: Yağhane Camii ilçenin Soğuksu Mahallesi’nde bulunur. Caminin yanında bir de hamam vardır. Yağhane Camii 1922 yılında yaşanan büyük yangında zarar görmüş ve aslına göre yeniden yapılmıştır. Ayrıca bu cami Evliya Çelebi Seyahatnamesinde ismi geçen bir camidir.

Tarihi camiler dışında ilçede bulunan Pazar Camii de gezilebilecek camilerden birisidir. Yangın sırasında yıkılan cami günümüz mimarisine Mimar Sinan merkezi planı uygulanarak yeniden yapılmış görülmeye değer bir camidir.

Sarıkız Ilıcası

Sarıkız Ilıcası Manisa ve çevre şehirlerden şifa aramak için gelenleri ağırlayan bir kaplıcadır. Ilıcada tesis bulunmaz ancak insanlar rahatsızlıklarından kurtulmak için ılıca sularında yıkanırlar. Suyun sıcaklığı 25-30 derece arasında değişir. Ilıcanın sularının kadın hastalıklarına, bel ağrılarına, romatizma ağrılarına ve cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Sizlerde Alaşehir gezinizde bu şifalı suya gelerek vakit geçirebilirsiniz.

Alaşehir Toptepe
Alaşehir Toptepe

Toptepe

Toptepe Alaşehir’in tarihi yerleşim yerlerindendir. Bu sebeple tarihi geziye çıkan kişilerin Toptepe’yi de görmeleri gerekir. Ayrıca burası Philadelphia Antik Kenti’nin akropolü durumundadır ve kilise, sur, tapınak ile antik tiyatro kalıntıları vardır. Ayrıca akropol yanı sıra Toptepe insanların vakit geçirebileceği mesire alanına da sahiptir. Yüksek bir tepe üzerinde olması Alaşehir ilçesinin tepeden görülmesini sağlar. İlçeyi yüksekten görmek, tarihi kalıntıları incelemek ve keyifli zaman geçirmek isterseniz Toptepe’ye Alaşehir gezinizde yer verebilirsiniz.

Alaşehir Halk Kütüphanesi
Alaşehir Halk Kütüphanesi

Halk Kütüphanesi

Halk Kütüphanesi ilçenin tarihi yapıları arasında bulunur. Kütüphanenin yapılış tarihi net olmasa da 1500’lü yıllar olduğu bilgisi vardır. Ancak kütüphane Kurtuluş Savaşı zamanında ilçeyi işgal eden Yunanlılar tarafından tahrip edilmiştir. Kütüphanenin orijinal yapısına uygun olarak yenilenmesi ise 1954 yılında olmuştur. İlçenin merkezinde bulunan Halk Kütüphanesi günümüzde kullanılan ve 4500 kitaba ev sahipliği yapan bir kütüphane durumundadır. Tarihi kütüphaneyi görmek ve kitapları incelemek isterseniz Sakarya Mahallesi’ne gelerek ziyaret edebilirsiniz.

READ  Ahmetli Gezilecek Yerler

Alaşehir Afşar Barajı

Afşar Barajı

Afşar Barajı Alaşehir halkının hafta sonlarını ve tatillerini değerlendirdiği bir yerdir. Baraja gelen kişiler balık tutarak, baraj çevresinde gezerek ve fotoğraf çekerek zaman geçirirler. Baraj çevresine Alaşehir Belediyesi tarafından sosyal tesisler yapılmıştır. Alaşehir avşar barajı Böylece yöreye gelen insanlar doğayla iç içe rahat vakit geçirebilirler. Alaşehir gezinize kısa bir mola vermek ve barajı görmek isterseniz ilçeye 15 km mesafede olan baraja aracınızla gidebilirsiniz. Ayrıca baraja gitmek için ilçede hizmet veren taksilerden yararlanabilirsiniz.

Alaşehir İlçesi’ne Ulaşım

Alaşehir ilçesini gezmek amacıyla Alaşehir’e gitmek isterseniz Manisa üzerinden ilçeye ulaşabilirsiniz. Otobüslerle Manisa Otogarı’na geldiğinde otogarda ilçe için hizmet veren minibüslere binebilir ve yaklaşık 2 saat sonunda ilçeye ulaşabilirsiniz. İlçenin şehre uzaklığı 118 km civarında olduğu için yolculuk biraz uzun sürebilmektedir.

Manisa Alaşehir İlçesine Ulaşım
Manisa Alaşehir İlçesine Ulaşım

Alaşehir’e ulaşmak için İzmir’den gelmek isterseniz öncelikle Manisa Otogarı’na ulaşmanız ve otogardan Alaşehir otobüslerine binmeniz gerekir. Ayrıca İzmir’den Alaşehir’e trenle gelmeniz de mümkündür. Trenle yolculuğu tercih ederseniz 3 saatten fazla süren bir yolculuk sonunda ilçeye ulaşabilirsiniz. Alaşehir Gezilecek Yerler Özel araçlarınızla seyahat etmek isterseniz farklı şehirlerden Manisa ve Alaşehir’e aracınızla ulaşabilirsiniz. Ayrıca uçakla İzmir’de inip otobüslerle Alaşehir’e gitmeniz de mümkündür.

 

Diğer Görülecek Mekanlar

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yunusemre Gezilecek Yerler

Gezicini

Turgutlu Gezilecek Yerler | Manisa’nın Gözbebeği

Gezicini

Soma Gezilecek Yerler | Somada Ne yapılır ?

Gezicini

Selendi Gezilecek Yerler

Gezicini

Şehzadeler Gezilecek Yerler

Gezicini

Saruhanlı Gezilecek Yerler

Gezicini

Sarıgöl Gezilecek Yerler | Manisa Sarıgöl’de Ne Yapılır ?

Gezicini

Salihli Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi !

Gezicini

Manisa Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

Yorum Yaz