Image default
Ankara

Ankara Kocatepe Camii

Ankara Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Ankara
Kocatepe Camii Ankara

Ankara’daki en büyük cami olarak kabul edilen Kocatepe Camii, tarihi bir yapı değildir. Ancak yapının muhteşemliği, sanki tarihi bir bina gibi durmaktadır. Ankara Kocatepe Camii özelinde onu bu kadar özel kılan durum ise Eski Türk İslam mimarisi üzerinden planlanmış olmasıdır. Görkemli yapısı itibarıyla herkesin gözünü kamaştıran bir mimarisi vardır. Caminin projesi ise oldukça ilginç bir şekilde yapılmıştır. Proje için bir yarışma düzenlenmiştir. Bu yarışmada en iyi cami projesi seçilerek Kocatepe’nin inşasına başlanmıştır. Ancak bu proje daha sonrada değişikliğe uğramıştır.

Ankara Kocatepe Camii
Ankara Kocatepe Camii

Kocatepe Camii Hakkında Bilgiler

Kocatepe Camisi için düzenlenen proje yarışmasında Mimar Vedat Dalokay’ın yapmış olduğu proje birinci olmuştur. Projenin 1. olmasıyla birlikte caminin temelleri atılmıştır. Ancak bu projenin çok fazla modern olmasından dolayı yapımı durdurulmuştur. Ardından tarafından farklı bir proje yapılmıştır.

Kocatepe Camii Avlu
Kocatepe Camii Avlu

Bu proje ülkemizdeki cami anlayışına daha uygun görülmüştür. Projenin kesin olarak onay almasıyla birlikte caminin temelleri atılmıştır. Bu temel atımının tarihi ise 1967’dir. Mimar Sinan tarzı üzerinden gidilerek yapılan proje, herkesin beğenisini kazanmayı başarmıştır. Oldukça uzun bir süreç içinde tamamlanan cami, 1987 yılında gelindiğinde ancak tamamlanabilmiştir. O dönemde başbakanlık yapan Turgut Özal ise caminin açılışını yapmıştır.

Kocatepe Camii Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Kocatepe Camii, Çankaya’ya bağlı olan Kocatepe’de bulunmaktadır. Neredeyse Ankara’nın merkezinde yer alan bu cami, ulaşım açısından insanlara zorluk vermez. Hem otobüslerle hem de minibüslerle Kocatepe Camisi’ne gidilebilir. Ayrıca kendi aracınızla da camiye gelebilirsiniz. Ancak aracınızı cami yakınlarında bir yere park etmeniz gerekir. Daha sonra bir miktar yürüyerek camiye ulaşabilirsiniz.

READ  Ankara Müzeleri
Kocatepe Camii Gece
Kocatepe Camii Gece

Kocatepe Camii Tarihi

İnşaatı neredeyse 20 yıl kadar süren Kocatepe Camii, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından devralınan bir proje olmuştur. Cami, bir kez proje değişikliğine uğramıştır. Bunun nedeni ise ilk sunulan projenin Türk mimarisinden biraz uzak olduğu içindir. Bundan dolayı yeni bir proje ile inşa edilmeye karar verilmiştir. İkinci projede tamamen Türk mimarisi yansıtılmaya çalışılmıştır. Caminin ibadete açılması ise 1987 yılını bulmuştur.

Kocatepe Camii Ankara
Kocatepe Camii Ankara

Kocatepe Camisi’nin Özellikleri Nelerdir?

Kocatepe Camisi’nin özellikleri şunlardır:

  • 4 adet minareye sahip olan bir camidir.
  • Minarelerinin yükseklikleri ise 88 metredir.
  • 4 adet yarım kubbeye sahiptir.

    Kocatepe Camii İç Görünümü
    Kocatepe Camii İç Görünümü
  • Minarelerden şerefelere ulaşmak için asansör kullanılmaktadır.
  • Cami içerisindeki eşyalar ve avizeler, tamamen özeldir.
  • Süslemelerde çini sanatından da faydalanılmıştır.
  • Kubbelerin üzeri ise tamamen kurşun kaplamadır.
  • Avlusu çok geniştir.

    Kocatepe Camii
    Kocatepe Camii

Bu özellikleriyle çok fazla beğenilen Kocatepe Camii, önemli cenaze törenlerine de ev sahipliği yapıyor.

Kocatepe Cami’sini Kim Yaptırmıştır?

Mimarları Fatin Uluengin ve Hüsrev Tayla olan Kocatepe Camii, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yaptırmış olduğu bir yapıttır. Diyanet İşleri Başkanlığı, caminin haklarını sonradan almıştır. 1981 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na geçen cami, hızlı bir şekilde tamamlanarak insanların hizmetine sunulmuştur. Şu anda aktif olarak hizmet eden bir camidir.

Ankara’da Gezilecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yenimahalle Gezilecek Yerler : Keşfedilecek Yerler Var!

Gezicini

Ulus Gezilecek Yerler | Ankara Ulus’ta Ne Yapılır

Gezicini

Tarihi Ankara Kalesi

Gezicini

Şereflikoçhisar Gezilecek Yerler

Gezicini

Polatlı Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

ODTÜ Ormanı

Gezicini

Mavi göl Rekreasyon Alanı : Ankara

Gezicini

Kahramankazan Gezilecek Yerler

Gezicini

Haymana Gezilecek Yerler

Gezicini

Yorum Yaz