Image default
Mersin

Mersin Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel Yerler

MERSİN GEZİLECEK YERLER

Dilerseniz hiç beklemeden deniz, kum ve güneş denilince ilk akla gelen, sizler için derlediğimiz tarihi, kültürü, iklimiyle özel olan Mersin gezilecek yerler listesine bakalım.

Mersin
Mersin

Türkiye’nin bitki zengini, torosların efendisi, iklimlerin baş tacı olarak adlandırabileceğimiz mersin ili haritanın en güneyinde yerini almaktadır. Mersin’in tarihi Hititlere kadar uzanmaktadır. Tarihi çok eskilere dayanmakla beraber birbirinden farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Zamanında Hıristiyanlar için hac yolunun üzerinde büyüleyen tarihiyle devasa bir kültür rotasını oluşturuyor.

Mersin Gezilecek Yerler
Mersin Gezilecek Yerler

Mersin’in yemekleri de bu ile ayrıca güzellik katıyor. Tantuni, cezerye,  kerebiçi, ve envai çeşit lezzetli mutfaklarının olduğu ilimizdir. Muhteşem güzellikte koylarıyla, tertemiz ve berrak deniziyle bir bütünlüğü oluşturmaktadır. Yeşilin ve mavinin en güzel tonlarını görebileceğiniz Mersin’e her yıl milyonlarca yerli yabancı turist geliyor. Dolayısıyla hem ekonomi hem turist sayısı bakımından artışı oluşturuyor.

Mersin Gezilecek Yerler
Mersin Gezilecek Yerler

MERSİN İLİ DETAYLARI

Türkiye’nin en kalabalık onuncu ili olan Mersin’in eski adı İçel’dir. 2019 nüfus sayımında 1.840.425 nüfusa sahiptir ve merkezinde 4 adet ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler Akdeniz, Mezitli, Yenişehir ve Toroslar’dır. Toplamda ise on üç adet ilçesi vardır. Diğer ilçelerinin adları ise Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Tarsus, Silifke, Erdemli, Gülnar, Çamlıyayla ve Mut’tur.

Mersin Sahili
Mersin Sahili

Türkiye’nin güney bölgesinde bulunan en büyük liman kenti olan bu güzel şehrimizde Türkiye’nin en büyük limanlarından biri olan Mersin Limanı bulunmaktadır. Şehrin kuzeyinde bulunan Yumuktepe höyüğünde yapılmış kazılarda bulunan katmanların en eskisi milattan önce 6300’lere ve en yenisi ise Selçuklu dönemine dayanmaktadır. Kazılardan çıkarılan eserler Mersin Arkeoloji müzesinde ve Adana Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Mersin ve çevresinde sıcak ve ılıman iklim hakimdir. Yaz ayları sıcak ve nemlidir, kışları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

Mersin Gezilecek Yerler
Mersin Gezilecek Yerler

Uzun yıllar sıcaklık ortalaması 22 derece olan bu şehir Türkiye ve Avrupa’nın en sıcak kesimidir. Mersin’in Anamur muzu da dünyaca ünlenmiştir ayrıca bu şehir tarıma dayalı gelişme göstermektedir. Merkezinde ceviz, kiraz, şeftali, kayısı ve sebze üretilir fakat son yıllarda tropikal bitkiler de yetiştirilmeye başlanmıştır. Şehirde kültür seviyesi yüksektir ve kentin okuma yazma oranı yüzde 99’dur. Hatta Türkiye’nin 3 büyük şehirinden sonra açılan ilk devlet opera ve balesi Mersin’de bulunmaktadır. Mersin gezilecek yerler, birçok güzel manzarası, hayran olunası tarihi ve samimi insanları ile mutlaka uğranılması gereken bir şehirdir.

READ  Susanoğlu Plajı | Mersin

AKÇAKIL KOYU

Akçakıl Koyu
Akçakıl Koyu

Doğal güzelliği, masmavi berrak denizi ve kampçıların uğrak noktası olan ve Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu’nda yer alan Akçakıl koyu herkes için sakin ve müdavim olunası bir yerdir. İnce çakıllarla dolu sahili ve muhteşem denizi ile tatilcilerin ve gezginlerin gözde mekanıdır.

Akçakıl Koyu
Akçakıl Koyu

Suları sığ gibi görünse de ileri gidildikçe derinleşmektedir. Sessiz be sakin doğası ile bu koyda çadır ve karavan kampları yapabilir ve eşsiz bir tatil yapabilirsiniz. Çevrede bulunan birçok işletme sayesinde ihtiyaçlarınızı rahatça giderebilirsiniz.

Akçakıl Koyu
Akçakıl Koyu

TİSAN YARIMADASI

Turkuaz renkli denizi ile ve kendine özel doğasıyla dikkat çeken Tisan Yarımadası yemyeşil doğanın arasında saklı kalmıştır. Kıbrıs barış harekatı sırasında helikopter ile bölgeden geçen bir albay tarafından keşfedilen bu yarımada Silifke’ye bağlı Yeşilovacık Mahallesi’ne 17 kilometre mesafedeki Tisan tatilcilere ve gezginlere yüzerek ulaşabilecekleri mesafede iki ada sunuyor.

Tisan
Tisan

Yeşil ve yüksek bir tepe aşılması gerektiği için “gizli cennet” olarak anılır. Ev sahipleri de burada evlerini günlük veya haftalık olarak kiralıyorlar. Ayrıca burası yat turlarının da en uğrak yerlerinden biridir. İki tarafı da deniz olduğu için bir taraftaki deniz dalgalı ise diğer taraf düzdür. Hangisi size daha çok hitap ediyorsa seçme şansınız bulunmaktadır. Buraya bir sitenin içinden geçerek girilmektedir fakat plaj halka açıktır.

Tisan
Tisan

YEŞİLOVACIK

Yine Silifke’de akdeniz ikliminin hakim olduğu bir mahalle olan Yeşilovacık 7 kilometrelik bir kıyı kesimine sahiptir. Güneyinde Tisan adı ile bilinen ama tarihte “Kilikya Aphrodisias” olarak adlandırılmış antik kent bulunmaktadır. Burada milattan önce 6. Yüzyıldan geç Bizans dönemine kadar eserlere rastlanmıştır. Yeşilovacık yılda 78 bin ton bitkiyi 3 farklı kıtaya çıkartır ve Mersin’in en önemli beşinci tarım alanıdır.

MAVİKENT SAHİLİ

Çamlar arasında bulunan turkuaz denizli şehirden izole bir koy olan Mavikent sahili çevrede herhangi bir işletme olmamasından dolayı doğallığını ve bakirliğini korumuştur.

Mavikent Sahili
Mavikent Sahili

İşletme olmadığından hazırlıklı gidilmesi gereken bir yerdir ama bu el değmemiş hali size ihtiyaçlarınızı bile unutturacak güzelliktedir.

Mavikent
Mavikent

BOĞSAK KOYU

Boğsak Koyu
Boğsak Koyu

CarettaCarettaların uğradığı Mersin’in mavi bayraklı koylarından biridir. Denizi çarşaf gibi sakin ve dalgasızdır. Aynı zamanda mavi bayraklı olmasından anlaşılacağı üzere temizdir. Denizi sığ olan Boğsak koyu etraftaki salaş işletmeler ve kamp alanları ile çok rahat edeceğiniz bir yerdir. Şezlong ve kabin olmasa da günübirlik de gelebileceğiniz bir yerdir. Duş ve wc olanağı da çevredeki işletmelerin var olması kadar vardır. Hafta sonu kalabalık olsa da şehir hayatı ile kıyaslayınca oldukça sakin bir yerdir.

READ  Akdeniz Bölgesi Gezilecek Yerler
Boğsak Koyu
Boğsak Koyu

ALTINOFRAZ PLAJI

Altınorfoz
Altınorfoz

Suyu tertemiz ve mavi bayraklı denizi ile Altınofraz plajı, Altınofraz Otel’inin plajıdır ve Silifke’de denize girilecek en güzel yerlerden biridir. Ailecek oldukça rahat edeceğiniz bu güzel plaj tatilcilerin en sevdiği mekanlar arasındadır.

Altınorfoz
Altınorfoz

BOZYAZI HALK PLAJI

Bozyazı
Bozyazı

Güney şehrimiz Mersin’in sessiz, sakin ve son derece huzurlu sahillerinden biri olan bu plaj da mavi bayraklı sahillerdendir. Sabah çarşaf gibi denizi olsa da akşama doğru dalgalanmaktadır.

Bozyazı
Bozyazı

Bozyazı Halk Plajı yakınlarında uygun konaklama isteyenler için de burada bir öğretmenevi bulunmaktadır. Çevresinde de çeşitli işletmeler bulunmaktadır.

Bozyazı
Bozyazı

ÇAMLIYAYLA BAŞTEPE

Çamlıyayla Baştepe
Çamlıyayla Baştepe

Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait görkemli yangın gözetleme kulesi bulunan Çamlıyayla Baştepe, Çamlıyayla çarşı merkezine 13 kilometre mesafede bulunmaktadır. Kış aylarında karlı olan yollardan dolayı ulaşım zordur fakat yazları görülmeye değer bir yeşilliktir.

Çamlıyayla Baştepe
Çamlıyayla Baştepe

Orman ağaçlarının tümünü görme imkanınız vardır bu yolda. Yol kulede bitmektedir ve su bulunmamaktadır. Kuleden meşhur Namrun Kalesi, Torosların harika manzarası ve Cehennemdere vadisi görülebilir.

Cleopatra kapısı

Cleopatra Kapısı
Cleopatra Kapısı

Cleopatra kapısı Bizans’ın hüküm sürdüğü zamanda Mersin’de üç kapı inşa edilmiş. Bu kapıların isimleri: dağ, adana ve deniz. Ünlü gezgin evliya çelebinin seyahatnamesinde deniz kapısını iskele kapısı şeklinde adlandırmıştır. Osmanlı zamanında mısırlı İbrahim paşa bu kapılardan iki tanesini yıktırmıştır. Geriye sadece bu kapı kalmıştır. Efsaneye göre Cleopatra sevgilisiyle deniz kapısında buluştuğu için kapıya güzellik kraliçesinin ismi verilmiştir. Cleopatra kapısı Tarsus ilçesinde bulunuyor.

Cleopatra Kapısı
Cleopatra Kapısı

 

Kız Kalesi

Kız Kalesi
Kız Kalesi

Görkemli görünümüyle sahilden 600 metre uzaklıktaki kız kalesi bilinen tüm kalelerin aksine oldukça küçük bir ada üzerinde yer alıyor. Ulaşımı gemiyle, deniz bisikletiyle veya yüzerek dahi sağlanmaktadır. 8 adet burç üzerine oluşturulmuş kaleyi edinilen bilgilere göre yılı 1119 ve kral Leon tarafından inşa edilmiştir.

Kız Kalesi
Kız Kalesi

Halkın söylentilerine ve ağızdan ağza değişen hikâyelere göre kral Leonun biricik bir kızı varmış. Gittiği falcıya göre kızını yılan sokacakmış. Kral kızını korumak amacıyla kız kalesini yaptırır ve prenses oraya yaşamaya devam etmektedir. Günlerden bir gün sevdiği kızına sepet içerisinde üzüm göndermektedir. Fakat sepetin içerisinden çıkan yılan kızı sokarak yaşamına son verir. Hikâyenin sonu hüzünlü biter. Ziyaret için her gün açık olup, özellikle gün batımındaki görüntüsü muazzam.

Kırk kaşık bedesteni

Mersin’in ilçesi tarihi mirasını çok iyi korumuş olan Tarsus’da eski adı beyaz çarşı olarak bilinen kırk kaşık bedesteni Akdeniz bölgesindeki en iyi ticaret bölgelerinden biridir.

READ  Tarsus Gezilecek Yerler
Kırk Kaşık Bedesteni
Kırk Kaşık Bedesteni

Araştırdığımız bilgilere göre yapım tarihi 1579 olan İbrahim Bey tarafından inşa edilmiştir. Eskiden beri ticaret uğraşanlar için kırk kaşık bedesteni zaman içerisinde restore edilmiştir.

Kırk Kaşık Bedesteni
Kırk Kaşık Bedesteni

 

Tarih kokan bedesten halen küçük dükkânlar içerisinde hediyelik eşya, bakır vs. eşyalar satılmaktadır. Bu da ziyaret edenler için değerli hale geliyor.

Kırk Kaşık Bedesteni
Kırk Kaşık Bedesteni

 

Mersin Marina

Şehrin tam ortasında denizin turkuaz mavisinde huzur bulacağınız bir yer mi arıyorsunuz? Kesinlikle sizlere önerebileceğimiz yer mersin marina olur. Türkiye’nin en büyük marina özelliğe sahip olması Mersin’i oldukça önemli kılıyor. 2011 yılından itibaren faaliyetini artırmış olan mersin marina’da 500 denizcinin ekmek teknesini oluşturan gemileri bulunur.

Marina
Marina

Mersin marinadaki denizin görünümü göz kamaştırıyor. Marinada sadece büyük ticaret gemileri olmaksızın gezi için de gemi turları düzenlenir. Marinanın içerisinde mersinin lezzetli yemeklerini tadabileceğiniz restoranlar ve kafeler de bulunmaktadır. Mersin marina aynı zamanda alışveriş merkezine dönüşmekte olması kalitesini de artırmaktadır.

Mersin Marina
Mersin Marina

Mersin Deniz Müzesi

Deniz Müzesi
Deniz Müzesi

Denizcilik tarihinin değerli isimleri olan nusret mayın gemisi, Barbaros hayrettin paşa başka olmak üzere diğer denizcilerin hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz yer mersin deniz müzesidir.

Müzenin içerisinde 800 kitabın bulunduğu kocaman kütüphane, çeşitli gemi modelleri, tablolar, su bombaları ve denizaltı modelleri çok iyi ve gerçekçi biçimde canlandırılmış biçimde ziyaretçilerine sunar.

Mersin Atatürk evi müzesi

Atatürk Evi
Atatürk Evi

Almanlar tarafından yaptırılmış olan müze ilk olarak konak olarak kullanılmıştır. Mimarisinin kim olduğu belli olmamakla beraber krisman konağı diye kayıtlara geçmiştir. 1925 yılında atamız Atatürk ve değerli eşi latife hanım mersin ilini gezerken bu evde konaklamışlardır. Kültür bakanlığının hizmetinde olan müzede Atatürk’ün kişisel eşyalarının bir kısmı sergilenmektedir.

Atatürk Evi
Atatürk Evi

1992 yılında Atatürk müzesi tam olarak açılışını gerçekleştirmiştir. Müze tam bir mimari tasarım harikası olarak dizayn edilmiş olduğunu dış görünüşünden bile anlaşıyor. Ayrıca anıtkabirden, kurtuluş savaşı müzesinden getirilen Atatürk’ün 22 tane eşyası da bulunmaktadır. Adeta tarihe ışık tutan Atatürk müzesi mutlaka mersin görülecek yerler arasında yerini alması gerekiyor.

Yapraklı koy

İki dağın ortasında bulunan güzelliği ile dillere destan olan yapraklı koyu doğanın mucizelerinden birini oluşturuyor. Etrafındaki kayalar görselliğine renk katıyor, denize atlamak için bir fırsatı doğuruyor. Tertemiz, berrak olan denizinin suyu tam 5 noktadan kaynağını alıyor. Bu yüzden denizinde ılık, sıcak ve buz gibi noktalarıyla keyifli anlar yaşatıyor.

Yapraklı Koy
Yapraklı Koy

Yapraklı koyunun etrafında yemek içmek için oluşturulmuş yerlerde sizleri enfes yemekler bekliyor. Tatilcilerin uğrak noktası olan koyda dalış gerçekleştirmek için biraz derine gitmeniz gerekiyor. Yapraklı koyu tam anlamıyla Mersin’in eşsiz doğal yerlerinden olup sanki havuz görünümü andırıyor. Koy turkuaz mavisi ve muazzam görünümüyle sizlere kucak açmış bekliyor.

Mersinde Görülmesi Gereken İlçeler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yemişkumu Plajı | Mersin’de Eşşiz Güzelliğe Sahip

Gezicini

Toroslar Gezilecek Yerler

Gezicini

Tisan Plajı : Silifke’de Turkuaz Bir Cennet

Gezicini

Tarsus Plajları

Gezicini

Tarsus Gezilecek Yerler

Gezicini

Susanoğlu Plajı | Mersin

Gezicini

Silifke Plajları ve Koyları Listesi

Gezicini

Silifke Gezilecek Yerler | En Güzel Yerlerin Listesi !

Gezicini

Mut Gezilecek Yerler | Mersin Toros Dağlarının Batısında

Gezicini

10 Yorumlar

Barış Geçmen 21 Aralık 2021 at 10:43

Mersin gezilecek yerler ile ilgili olarak Kız Kalesi mevkisi eşsiz güzellik ve doğası ile favorimdir. Herkese de tavsiye ediyorum.

Cevapla
top10 21 Aralık 2021 at 11:28

ben mersinda oralara gittim gercekten guzel yerler herkese oralara gitmesini oneririm

Cevapla
Gökhan 21 Aralık 2021 at 15:29

Mersin çok güzel bir yer plajları ve sahilleri muhteşem ya çok güzel çok beğendim burayı herkese tavsiye ederim

Cevapla
Buğra Yanık 22 Aralık 2021 at 14:31

Mersin çok güzel bir yer plajları insanları ve sahilleri muhteşem ya çok güzel çok beğendim burayı herkese tavsiye ederim

Cevapla
ibrhm55 22 Aralık 2021 at 15:13

Mersin’e gitmedim ama güzel yermiş.

Cevapla
mary 22 Aralık 2021 at 16:11

It is a place where you can find Tantuni, Cezerye, Kerbiçi and all kinds of delicious cuisine.

Cevapla
Izzet 22 Aralık 2021 at 17:17

Gerçekten çok iyi yerler

Cevapla
Mikail 22 Aralık 2021 at 21:25

İlk kez 5 yıl önce gitmiştim Mersin’e. Bütün yeşilliklerini ilçelerini, sahilini doğal tabii güzelliklerini gördükten sonra her yıl gidiyorum. İlk sene 10 gün tatil yapmıştım artık bir ay boyunca güzelliklerin tadını çıkarıyorum.

Cevapla
Cansel 22 Aralık 2021 at 21:59

Güzel yer sizin paylaşımınız sayesinde bizdede gitme ve görme isteği oluşuyor tşk ederiz

Cevapla
Trouble 22 Aralık 2021 at 22:18

Umarım bi gün gidebilirim yaşadığım yerden sıkıldım güzel gözüküyor

Cevapla

Yorum Yaz