Başlıklar
Aydıncık Gezilecek Yerler Mersin – Türkiye’nin en uzun kıyı uzunluğuna sahip ve kendine özgü Akdeniz yemekleriyle ünlü mersin ili tarihi ve coğrafi güzellikleriyle kendini ön plana çıkarmıştır. Mersin’in aydıncık ilçesinin Perslerden Osmanlılara kadar uzun bir tarihi geçmişe sahiptir. Toros dağlarının engebeli bölümünde yer alan aydıncık, önemi bir liman kenti özelliğine sahiptir.
Sıcak Akdeniz iklimini hissedebileceğiniz aydıncıkta 4 tane ada bulunuyor. Bu adaların arasında en belirgi olanı yılanlı ada olmasının sebebi sit alanı olarak seçilmesidir. Ticaretin, tarımın başlıca bölge halkı için geçim kaynağı olan aydıncık ilçesinin değerli tarihi eserlerini, doğal güzelliklerini görmek için binlerce kişi gelmektedir. İsterseniz aydıncık gezilecek yerler listesine bakarak siz de rotanızı buraya çevirebilirsiniz.
Aynalı Göl Gilindire Mağarası
Halk arasındaki adı aynalıgöl mağarası olan gilindire mağarasının keşfi tesadüfen bir çobanın kirpi yolunu izlemesiyle bulunmuştur. Mağaranın tavanı Akdeniz’in yer altı sularının biriktirmesiyle oluşan devasa büyüklükte sarkıt ve dikit bulunuyor. Aynalı göl gilindire mağarası oldukça sıcak ve nemli bir havaya sahiptir.
Mağaranın sonunda kocaman neredeyse deniz seviyesinde olan göl, yapısı itibariyle şaşkınlık uyandırıyor. İlgi çekici özelliklere sahip mağara gemi durağı bölgesinde yerini alıyor. Mersin tatiliniz için mutlaka aynalı göl gilindire mağarasını listenize eklemenizi öneririz. Çünkü gilindire mağarası içerisindeki sakıt ve dikitler harika fotoğraf karelerini oluşturabilir. Yalnız gelirken spor ayakkabılarınızı yanınızda getirmenizi ve 560 merdiven ineceğinizi de söylemek isteriz.
Kelenderis Antik Kenti
Kelenderis antik kenti, Kıbrıs’a giden deniz yolunun güzergâhından yer aldığı için önemli bir ticaret merkezi haline geliyor. Kimin inşa ettiği veya hangi yılda yapıldığı tam olarak bilinmese de tarihçilere göre 8.yy Sandon tanrısının yaptığı düşünülmektedir. Kelenderis antik kenti uzun müddet saldırılara maruz kaldığı için günümüzde harap olmuş durumdadır. Kelenderis antine giriş ücreti oldukça makul olup tam olarak fiyatı 6 TL’dir. Tarihi mirasımızın parçası haline gelmiş kenti mutlaka ziyarette bulunmalısınız. Kelenderis antik kenti içerisinde birçok bütünlüğü yansıtan parçaları vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Liman hamamı: Yapımında moloz taşlar ve mermer plakaların olduğu hamam, limanın önemli yapı taşlarındandır.
- Nekropol alanı: Farklı ve birçok çeşitli mezar tipleri arkeolojik kazılarda ortaya çıkmıştır.
- Tiyatro: Halkın görüşlerini paylaşabileceği bir meclis olduğu gibi angora içinde kullanılıyordu.
Susanlık Kalesi
Roma döneminde birçok icrai işlem yapılmış olduğu bilgilerimiz arasında yer alıyor. Fakat diğer zamanlarda da başka medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Susanlık kalesi denizci beldesinde yer almakta olup bir yapının parçalar bütünlüğünü oluşturuyor. Şapel, gözetleme kulesi, surlar ve diğer önemli kalıntılar susanlık kalesinin göz çarpıcı topluluğu içerisinde yer alıyor. Cam, seramik gibi maddelerin kullanılmış olduğu araştırmalar sonucunda elde edilen bulguların önünü açmıştır. Susanlık kalesi Mersin günübirlik gezilecek yerler arasında yer almaktadır.