Başlıklar
- 1 Kapadokya Gezilecek Yerler
- 2 Kapadokya’da Ne Yenir?
- 3 Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?
- 4 Kapadokya’da Ücretsiz Gezilecek Yerler
- 5 Göreme’de Gezilecek Yerler
- 6 Göreme Açık Hava Müzesi
- 7 Göreme Aşk Vadisi
- 8 Ürgüp’te Gezilecek Yerler
- 9 Ürgüp Temenni Tepesi
- 10 Ürgüp Asmalı Konak
- 11 Gomeda Vadisi
- 12 Cappadocia Üç Güzeller
- 13 Ortahisar Kalesi
- 14 Uçhisar Kalesi
- 15 Uçhisar Güvercinlik Vadisi
- 16 Avanos Gezilecek Yerler
- 17 Avanos Asma Köprü
- 18 Kapadokya Yeraltı Şehirleri
- 19 Mazı Yeraltı Şehri
- 20 Özkonak Yeraltı Şehri
- 21 Derinkuyu Yeraltı Şehri
- 22 Kaymaklı Yeraltı Şehri
- 23 Ihlara Vadisi
- 24 Kapadokya Resimleri
- 25 Kapadokya Keşfedilecek Yerler Listesi
Kapadokya Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en önemli ve turistik yerlerinden birisi Kapadokya bölgesidir. Kapadokya bölgesinin her tarafı tarihi izler taşıyor ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Tüm beldelerinde önemli yerler bulunuyor ve her yıl binlerce turist bu bölgeleri ziyaret ediyor. Kapadokya bölgesindeki tüm belde ve kasabalarda, peribacaları, yeraltı şehirleri gibi M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayanan antik yerleşim yerlerini ve yaşam izlerini görebilirsiniz. Türkiye’nin en çok turist çeken bölgelerinden birisidir ve tüm bölgeyi gezebilmek için kendinize ortalama bir hafta gibi bir süre ayırmalısınız.
Kapadokya’ya Nasıl Gidilir?
Kapadokya bölgesinde gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerin tamamı birbirlerine çok yakındır. Kapadokya’ya ulaşım için farklı alternatifler kullanılabiliyor. Nevşehir il merkezine şehirlerarası otobüslerle ya da özel araçlarla gelinebiliyor. Tüm bölgeyi gezebilmek için özel aracınızla ya da gezi turları ile seyahati tercih etmelisiniz. Kapadokya’da bölgeler arası ulaşım için dolmuş, minibüs ve taksi seçenekleri kullanılabiliyor.
Kapadokya bölgesinde, gezilecek yerlerin rahat görülebilmesi için en iyi ulaşım kişisel araç seçeneğidir. Araç kiralama yaparak da rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Geniş bir alanı kapsadığı için görülmesi gereken yerler arasındaki ulaşımlarınızı kişisel araçla daha rahat ve konforlu bir şekilde yapabilirsiniz. İstediğiniz yerde durma ve manzaranın keyfini çıkarmak, Kapadokya gezisinin en önemli parçalarından birisidir. Konumu
Kapadokya’da Ne Yenir?
Tarihi yerleri gezerken, bölgeye ait lezzetlerinde neler olduğu bilinmelidir. Kapadokya bölgesini gezerken yöresel lezzetlerin tadın bakabilirsiniz. Bölgenin her yerinde bulabileceğiniz yiyecekler şunlardır. Kapadokya Gezilecek Yerler
- Saç tava,
- Testi kebabı,
- Nohutlu yahni,
- Kayısı yahnisi,
- Düğü çorbası,
- Ayva dolması,
- Soğan dolma,
- Zerdeli pilav,
- Çömlek fasulye,
- Kuru kaymak,
- Dolaz,
- Köftür,
Peribacalarını ve yeraltı şehirlerini gezerken acıktığınızı hissettiğinizde lokantalarda bu yemek çeşitlerini bulabilecek ve tadına bakabileceksiniz.
Kapadokya’ya Ne Zaman Gidilir?
Kapadokya bölgesine her mevsim gidilebilir. Her dönemin artıları ve eksileri bulunuyor. En ideal gezi zamanı ise ilkbahar aylarıdır. Kışın aşırı soğuk, yazında sıcak olabiliyor. İlkbahar aylarında gündüzleri serin havalarda rahatlıkla gezebilirsiniz.
Ancak geceleri soğuk olabileceğini unutmamalısınız. Kapadokya bölgesinde balon gezilerini yapmak isteyenler içinde en ideal zaman olarak ilkbahar ayları gösteriliyor. Kapadokya kış aylarında da karla kaplı manzarası ile büyüleyici güzelliğe sahiptir. Göz alıcı bu güzellikleri görmek isteyenler, kış aylarını tercih edebilirler. Kış tatilini planlayanlar, soğuk havanın etkilerini göze almalıdır. Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya’da Ücretsiz Gezilecek Yerler
Kapadokya bölgesinde çeşitli müzeler ve yeraltı şehirlerine girişler ücretlidir. Müze kartı ile giriş yapılabiliyor. Ücretsiz gezilebilecek yerlerde vardır ve buraları rahatlıkla gezebilirsiniz. Ücretsiz gezilebilecek yerler arasında şuralar bulunuyor.
- Ürgüp,
- Göreme,
- Uçhisar,
- Mustafapaşa,
- Çavuşin,
- Ortahisar,
- Avanos,
- Temenni tepesi,
- Aşk vadisi,
- Üç güzeller,
- Gomeda vadisi,
Yaşam yerleri, kilise ve diğer yapıların bulunduğu alanlara girişler ücretlidir.
Göreme’de Gezilecek Yerler
Göreme Kapadokya bölgesinde, yerüstü, yeraltı, gün doğumu, gün batımı her yer ve anın farklı güzellikleri var. Göreme her köşesi gezilmesi ve görülmesi gereken beldelerden birisidir. Göreme açık hava müzesi, bölgeye gelen her turistin mutlaka uğradığı ve görmek istediği yerlerden birisidir. Aşk vadisi, doğal güzellikleri ile gelen herkesi büyülüyor. Dünyanın önemli yerlerinden birisidir ve başka yerlerde bulamayacağınız tarihi ve doğa güzelliklerini bir arada görebileceksiniz. Kapadokya Gezilecek Yerler Kapadokya bölgesinde gezeceğiniz yerleri belirlerken kendisine bir liste hazırlamalı ve birbirine yakın olan yerleri atlamadan sırayla gezerek devam etmelisiniz.
Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme açık hava müzesi diğer adıyla Göreme Örenyeri olarak bilinir. Bölgedeki en farklı kaya oluşumlarına sahiptir. M.S. 4. Yüzyıl döneminde Hristiyanlık dönemine ait yerleşim yeri olarak kullanılan bir bölgedir. Kayalar arasında, şapel, kilise, okul, mutfak, oturma odaları gibi yerler bulunuyor. Görülmesi gereken yerler arasında, yılanlı kilise, elmalı kilise, tokalı kilise gibi çok sayıda kilise yapısı yer alıyor. Göreme açık hava müzesine girişler ücretlidir ve müze kartı bulunanlar ücretsiz giriş yapabiliyor. Giriş saatleri 08:00’de başlıyor. Yaz aylarında 19:00’a, kış aylarında ise 17:00’a kadar ziyaret yapılabiliyor.
Göreme Aşk Vadisi
Kapadokya bölgesinin en güzel manzaraya sahip yerlerinden birisidir. Aşk vadisi ya da bağlıdere vadisi olarak biliniyor. Panoramik manzarası ile tüm ziyaretçileri büyülüyor. Daha çok gün batımı zamanında burayı ziyaret etmek en güzel manzarayı görmenizi sağlayacaktır. Vadinin ismi, bu güne kadar çok sayıda evlilik teklifinin burada yapılmasından geliyor. Aşk vadisinin uzunluğu 4.9 km’dir. Vadi boyunca, meyve ağaçları ve üzüm bağları, yürüyüş parkurları bunuluyor. Cappadocia gezilecek yerler Vadide doğa yürüyüşü yapmak isteyenler 2.5 saat yürümek zorunda kalabiliyor.
Ürgüp’te Gezilecek Yerler
Kapadokya bölgesinde en çok dikkat çeken beldelerden birisi Ürgüp’tür. Gezilecek yerlerin her birisi farklı bir güzellik sunuyor. Ürgüp’te gezilecek yerler arasında şunlar yer alıyor.
- Temenni tepesi,
- Asmalı konak,
- Gomeda vadisi,
- Üç güzeller,
- Ürgüp müzesi,
Ürgüp, Eski Tunç Çağı, Pers, Roma ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda buluntunun ziyaretçilere gösterildiği yerdir.
Ürgüp Temenni Tepesi
Ürgüp Temenni tepesi, ilçe merkezinde bulunuyor ve gezilecek yerler arasında yer alıyor. 80 metre yüksekliği ile dikkat çeken kaya tepesidir. Temenni tepesinden Ürgüp’ün her tarafı çok rahat görülebiliyor. Açık havalarda temenni tepesinden Erciyes Dağına kadar her taraf çok rahat görülebiliyor. Temenni tepesinde, önemli mezarlar ve iki kümbet bulunuyor. Ürgüp’e gelenlerin istemeseler bile mutlaka görecekleri yerlerden birisidir. Tepede bulunan kümbet içerisinde Kılıçarslan Gazi Türbesi bulunuyor. Tepeye gelenler, türbeye dileklerini dilemek için çaput bağlıyor. Dilek yani temenni bildirildiği için tepenin ismi buradan geliyor. Kapadokya bölgesinde ücretsiz gezilebilen yerlerden birisidir.
Ürgüp Asmalı Konak
Ürgüp Asmalı Konak, birçok kişi tarafından filmler aracılığı ile tanınıyor. Ürgüp merkezde Asmalı Konak Müzesi bulunuyor. Filmlerin çekim yapıldığı Asmalı konak ise Ürgüp’ün Mustafapaşa kasabasında yer alıyor. Kapadokya bölgesine geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler listesinde yer alır.
Gomeda Vadisi
Kapadokya bölgesinin en ilginç yerlerinden birisi Gomeda vadisidir. Korku filmlerini andıran görsel yapısı ile turistlerin ilgisini çekiyor. Yapı olarak Ihlara vadisine benziyor ve bölgede küçük ıhlara olarak biliniyor. Gomeda vadisi içerisinden Bey deresi geçiyor. Apartman görünümlü kayalar, karanlık mağaralar ve meyve ağaçları bulunan bir vadidir. Gomeda vadisinde de çok eski dönemlere ait çok sayıda kiliseler bulunuyor. Öne çıkanlar arasında, Aziz Basilios Kilisesi, Alakara Kilisesi yer alıyor. Vadi içerisinde küçük girişi ve dar tünelleri bulunan yeraltı şehri de bulunuyor.
Cappadocia Üç Güzeller
Kapadokya bölgesi ziyaretlerini yapacak olanların görmek istediği ve ne olduğunu anlamak istedikleri yer üç güzellerdir. Mantar şapkalı üç peribacasının sunduğu güzellik olarak tanımlanıyor. Üç güzeller peri bacaları ile ilgili çeşitli efsaneler vardır. Kapadokya Kral’ının kızı bir çobana aşık olur ve onunla evlenme ister. Kral izin vermese de kızı çobanla evlenir ve bebekleri olur. Kral askerlerine tüm aileyi öldürmeleri için emir verir. Kralın kızı ölümden kurtulmak için dua eder ve üçü birden taşa dönüşür. Bu üç güzeller ismi oradan geliyor. Yine efsaneye göre öndeki çoban, ortadaki bebek ve arkadaki Kralın kızı olduğu söylenir.
Ortahisar Kalesi
Ortahisar kalesi, Ortahisar ilçesinin tam ortasında yer alıyor. 80 metre yüksekliğinde büyük bir kaya parçası olarak yer alıyor. Hititler döneminde yapılmış bir kaledir ve o dönemlerde sığınak olarak kullanıldığı biliniyor. Kale içerisindeki koridor, tünel ve odalar arasında gezebiliyor ve tarihi izleri görebiliyorsunuz. Kale yamacında kurulu evler, manzaranın hem aşağıdan hem de yukarıdan göz alıcı olmasını sağlıyor. Ortahisar kalesi 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Uçhisar Kalesi
Uçhisar kalesi, Kapadokya bölgesinin en yüksek noktalarından birisidir. İki adet peribacasından oluşuyor. Birbirine bitişik olan büyük peribacasına Ağanın kalesi, küçük olana Çavuşun kalesi adı verilmiştir. Uçhisar kalesinin zirvesine çıkıldığında Kapadokya bölgesinin tamamını kuşbakışı olarak izleyebiliyorsunuz. Bölgeye gelen turistlere, gün batımının, Uçhisar kalesinden izlenmesi tavsiye ediliyor. Balonların havalandığı döneme denk geldiğinizde bölgenin en güzel manzaralarına görme şansına sahip olabiliyorsunuz. Kale içerisinde, sarnıç, mezar, sığınak gibi yerler bulunuyor. Uçhisar kalesine çıkmak için çok sayıda merdiven tırmanmalısınız. Zirveye çıkana kadar baya bir efor harcamanızı gerekebilecektir. Uçhisar kalesine giriş ücretlidir ve bölgedeki giriş ücreti en ucuz olan yerlerden birisidir. Müze kartı geçerli değildir. Bilet alınarak giriş yapılabiliyor. Ziyaret saatleri 08:00 ile 20:00 saatleri arasıdır.
Uçhisar Güvercinlik Vadisi
Uçhisar güvercinlik vadisi, sıra dışı kaya oluşumlarına sahiptir. Uçhisar ile Göreme arasındaki 4 km alanı kapsıyor. Peribacaları arasında çok sayıda güvercinin ve güvercin yuvalarının bulunması bölgeye bu ismi veriyor. Bölge halkı, buradaki güvercinlerden elde ettiği gübreleri, üzüm bağlarında kullanıyor. Bölgeye geldiğinizde güvencin yoğunluğu dikkatinizi çekmeye başlayacaktır. Eski dönemlerde bu bölgede yaşayan halk, güvercinler için kayalar üzerine yuvalar oymuş ve yüzyıllardır, güvercinler bu vadide yoğun olarak yaşıyor.
Avanos Gezilecek Yerler
Avanos, Kapadokya bölgesinin önemli ve büyük yerleşim yerlerinden birisidir. Birçok gezilmesi gereken yeri barındırıyor. Avanos’ta gezilecek yerler arasında şunlar yeri alıyor.
- Devrent vadisi,
- Tarihi taş köprü,
- Avanos asma köprü,
- Avanos saç müzesi,
- Zelve açık hava müzesi,
- Sarıhan kervansarayı,
- Çömlek atölyeleri,
- Çavuşin,
- Paşabag rahipler vadisi,
Avanos her köşesi tarihi izler taşıyan ve görenleri büyüleyen güzelliklere sahiptir. Kızılırmak kenarında bulunan Avanos önemli yerleşim yerlerinden birisi olarak kullanılıyor ve konaklama için çeşitli alternatifler sunuyor. Avanos, bölgenin çanak çömlek atölyeler merkezi olarak bilinir. Kırmızı toprak ve mil karışımı ile seramik hamuru elde edilebiliyor. Bu çamur sayesinde Avanos’a özgü çanak çömlek sanatı gelişmeye başlamıştır. Günümüzde de çok sayıda çömlek atölyesi aktif olarak üretimler yapıyor.
Avanos Asma Köprü
Avanos asma köprü yani tahta köprü, Kızılırmak üzerinde kurulu ve sadece yayaların geçişi için yapılmıştır. Üzerinde yürürken sallandığını hissedersiniz. Hafif sallantılı olduğu için fazla korku oluşturmuyor. İlk defa çıkanlar sallandığını hissedince endişeye kapılabiliyor. Ancak zamanla alışılıyor ve sallanma, eğlenceye dönüşebiliyor. 1973 yılında yapılmış ve Türkiye’nin 2. Asma köprüsü olarak biliniyor. Kızılırmak üzerinden geçmek, geçerken köprünün sallanmasını hissetmek ve resim çekinmek isteyenler için tercih edilen yerlerden birisidir.
Kapadokya Yeraltı Şehirleri
Derinkuyu Yeraltı şehri başta olmak üzere Kapadokya bölgesinde, çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor. Peri bacaları bölgelerinde de yer üzerinde çok sayıda yaşam alanının kayalar içerisine oyulduğu görülüyor. Birçok yeraltı şehrinin M.Ö 400’lü yılların izlerini taşıdığı biliniyor. Yeraltı şehirlerinin yapıları, günümüzde bile büyüleyici bir yapıya sahiptir. Turistik gezilere katılan herkes yeraltı şehirlerinin çoğunu gezer ve bölgenin gizemli tarihi hakkında bilgi sahibi olmaya çalışır. Yeraltı şehirlerine girişler ücretlidir ve ziyaretçiler müze kart ile giriş yapabiliyor.
Mazı Yeraltı Şehri
Mazı köyünde yer alan Mazı yeraltı şehrinin 4 farklı girişi var ve 8 katlı yapıya sahiptir. Yer altı şehrinin tahminen 6 bin kişi kapasiteye sahip olduğu söyleniyor. Ana giriş koridoru ile diğer bölümlere bağlantılar yapılıyor. Mazı yeraltı şehrinde farklı yaşam alanları bulunuyor. Antik dönemlerin yaşam alanı olduğu için içeride kilise yapıları da bulunuyor.
Özkonak Yeraltı Şehri
Avanos’un Özkonak kasabasında bulunuyor ve Özkonak yeraltı şehri ismiyle biliniyor. Hititliler tarafından M.Ö. 400’lü yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Volkanik tüf tabakaları arasına yapıldığı için kolay oyulduğu ve 4 katlı olarak inşaa edildiği biliniyor. Yeraltı şehrinin giriş katında ahırlar yer alıyor. Alt katlara inildikçe insanların yaşadıkları odaların, kuyuların, mezarların ve şarap depolarının bulunduğu görülüyor. Yeraltı şehrinin en altında tünel ile gidilen bir hapishane olduğu biliniyor. Özkonak yeraltı şehri bölgedeki diğer yeraltı şehrinden farklıdır. Farklılık ise odalar arası haberleşmenin yapılabilmesi için çeşitli deliklerin bulunmasıdır. Yeraltı şehrine düşmanın girişini engellemek için sürgü taşları kullanılıyor. Sürgü taşları ortasındaki delik ise mızrak fırlatmak için kullanılıyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı şehri Kapadokya bölgesinde gezerken listenize eklemeniz gereken yerlerden biriside Derinkuyu yeraltı şehridir. Derinkuyu bölgesinde çok sayıda yeraltı şehri bulunuyor. Derinkuyu yeraltı şehri, Asur Kolonileri tarafından yapıldığı söyleniyor. 8 katlıdır ve 50.000 kişinin yaşayabileceği bir yapıya sahiptir. Çok büyük bir yapıya sahiptir ve bir toplumun bir arada yaşamasını sağlayabilir. Derinkuyu yeraltı şehri içerisinde, evler, misyoner okulları, günah çıkarma yerleri, depolar, ahırlar, vaftiz havuzu, kuyular gibi çok farklı alanlar bulunuyor. Yeraltı şehrini ziyaret etmek isteyenler yaz aylarında 08:00 – 19:00 saatleri arasında, kış aylarında ise 08:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebiliyor.
Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kapadokya bölgesinin en popüler yeraltı şehirlerinden birisi Kaymaklı yeraltı şehridir. Hitit dönemine ve M.Ö. 3000 yılına dayandığı biliniyor. Nevşehir İl merkezine 20 km mesafede bulunuyor. Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmış ve yapılan genişletme çalışmaları ile 8 katlı ve 5.000 kişinin yaşayabileceği bir şehir haline getirilmiştir. Günümüzde, Kaymaklı yeraltı şehrinin sadece 4. Katına kadar inilebiliyor. 4. Katının bile yeryüzünden çok derinlerde olduğu belirtiliyor.
Kaymaklı Yeraltı şehrini rahat ve güvenli gezebilmeniz için kırmızı ve mavi ok işaretleri kullanılmıştır. Kırmızı oklar girişi, mavi oklar ise çıkışı gösteriyor. Bazı tüneller dar ve girilmemesi gereken yerlerdir. Bu ok yönlendirmeleri ile buralara girişler önleniyor. Kaymaklı yeraltı şehrinde, yaşam odaları, mutfaklar, kiliseler, şarap odaları gibi çok sayıda oluşum yer alıyor.
Ihlara Vadisi
Kapadokya bölgesini gezen ve vaktinin olduğunu düşünenler, bölge en yakın ve görülmesi gereken yerlerden olan Ihlara vadisini de gezebilir. Ihlara vadisi, Aksaray ili Güzelyurt ilçesi sınırları içerisindedir. Ihlara vadisine özel aracınız ya da tur otobüsleri ile gidebilirsiniz. Vadiye inişler için 382 basamaklı merdivenden aşağıya inmelisiniz. Vadinin toplam uzunluğu 14 km’dir. Turistik gezilerin yapılabildiği alan 6 km’dir. Vadi içerisinden Melendiz çayı geçiyor. Vadi yamaçlarındaki kayalar içerisine oyulmuş toplam 105 dini yapı bulunuyor. Bunlardan 14 tanesi turistik gezilere açıktır. Ihlara vadisinde gezilebilecek kilise yapıları şunlardır.
- Ağaçaltı Kilisesi
- Sümbüllü Kilise
- Yılanlı Kilise
- Kokar Kilisesi
- Prenliseki Kilisesi
- Eğritaş Kilisesi
- Direkli Kilise
- Saint Georgeus (Kıkdamaltı) Kilisesi
- Karagedik Kilisesi
- Ala Kilise
- Bezirhane Kilisesi
- Bahattin Samanlığı Kilisesi
- Batkın Kilisesi
- Davullu Güvercinliği Kilisesi
Ihlara vadisi geziniz tüm gününüzü alabilir. Bunun için vadiye inmeden önce yanınıza yiyecek ve içeceklerinizi almanız tavsiye edilir. Vadi içerisinde yürürken, melendiz çayı kenarında oturarak dinlenebilirsiniz.
Kapadokya Resimleri
Kapadokya Keşfedilecek Yerler Listesi
- Nevşehir Gezilecek Yerler
- Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !