Başlıklar
Nevşehir Uçhisar Kalesi
Nevşehir Uçhisar Kalesi, Nevşehir’in merkez noktasından beş kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kapadokya’da yer alan bu nokta belki de ziyaret edilecek en iyi yer. Kapadokya’nın en büyük peri bacalarından birini en açık şekilde görebileceğiniz bu nokta, bireylerin çevre unsurlarını daha yüksek bir perspektif olarak değerlendirebilecekleri noktalardan biridir. Bununla birlikte Güvercinlik Vadisi, Kılıçlar Vadisi ve Avanos ile çevrilidir.
Uçhisar Kalesi Tarihi
Uçhisar Kalesi M.Ö. Dördüncü ila ilk yüzyıllar arasında yapılmıştır. Bu tarihler Roma ve Bizans zaman dilimlerine kadar uzanıyor. Eski zamanlarda Kayseri, Roma ve Bizans’ın orta yeri olarak ayrı durdu. Bugün Uçhisar Kalesi, Uçhisar olarak bilinen bölgenin en dikkat çekici yerinde bulunmaktadır. Özellikle o dönemde rahipler ve rahipler için dini topluluklar veya geri çekilme tapınakları olarak kullanılan yapılar olarak kabul edildi. Ayrıca, muhtemelen o zamanlar savaşırken güvenliği sağlamak için kullanılan ana yapıdır.
Uçhisar Kalesi Özellikleri
Uçhisar Kalesi yöreye göre doruk bir konumdadır. Bu alandan dolayı gün doğumunu ve akşam karanlığını en ideal şekilde izlemenin onurunu sunmaktadır. Böyle bir unsur nedeniyle, bugün çok sayıda yerli ve yabancı gezginin acele ettiğini söylemek mümkünkür. UNESCO koruması altındaki ilçe için Uçhisar Kalesi, olağanüstü mükemmelliğin düzenli ve toplumsal mirasının yıkıntıları üzerindedir. Seçkin manzarasıyla ayrışan Uçhisar Kalesi, kayda değer ve görülmeye değer başlıca sosyal tasarımlar arasında yer alıyor.
Uçhisar Kalesi Nevşehir İlinde Nerede?
Uçhisar, kesme evleri, sarayları ve yemek mekanları ile Nevşehir’de gezilecek en güzel bölgelerden biridir. Nevşehir’in merkez noktasından yaklaşık beş kilometre uzaklıkta bulunan bu nokta, doğayla iç içe son derece güzel bir bölgedir. Bu noktanın çevresinde Kapadokya’nın her şeyi kapsayan perspektifini yansıtan bir algı eğimi vardır.
Bununla birlikte, Osmanlı zaman diliminde ana caddelerden biri olan buradaki saray, Roma zaman diliminden kalmaktadır. Ürgüp’ün 12 kilometre batısında bulunan bu nokta, Avanos’un on kilometre güneyindedir. Kral Yolu, İpek Yolu ve çok sayıda karşılaştırmalı caddeye dayanan bu bölge, peri bacalarının ilk görmeye başladığınız mekanlardan biridir.
Tarihi Kalenin Özellikleri ve Hikayesi
Uçhisar Kalesi, sıra dışı tasarımı ve peyzajı ile her yıl bireylerin koşarak geldiği mekanlardan biridir. Sarayın içinde pek çok basamak var ve saray Uçhisar’ın en yüksek simgesidir. Alacakaranlık ve şafağın en net görülmesi gereken noktalarından biri olan bu bölge, özellikle parlak görünümüyle oldukça benzersiz görünmektedir. Uçhisar Kalesi de Kapadokya’nın gözü olarak anılır. Sarayın zirvesinde çok sayıda oyma ve katı şekil vardır.
Kesik mezar yeri ve deposu bulunan bu sarayın çevresinde peri bacaları dikkati çekiyor. Saraya çıktıkları noktada Hasan Dağı’nın doruk noktasını görebilirler. Uçhisar Kalesi’nden Erciyes ve Hasan Dağı açıkça görülmelidir. Roma döneminden bu yana olabildiğince sık kullanılan bu mekanda oda, ev, sığınak, mezar odası ve bodrum gibi tasarımlar yer alıyor. Aynı zamanda, bu bölge Arap akımlarına karşı bir güvenlik noktası olarak görülüyordu. Bu saray ayrıca bir dönem gözcülük olarak da kullanılmıştır.
Uçhisar Kalesine Nasıl Gidilir?
Bireyler günün ilk bölümünde saat 07.30’dan itibaren Nevşehir odak noktasından Uçhisar Kalesi’ne gidebilirler. Her yarım saatte bir ulaşım var, ancak son ulaşım 19.00’da kalkıyor. Kişiler araçlarına Ürgüp veya Göreme caddesinden ulaşabilirler.
Uçhisar Kalesi Giriş Ücreti ve Saatleri
Uçhisar Kalesi’ne öğrenciler 4 liraya, büyükler 8 liraya girebiliyor. Saray tüm hafta boyunca sürekli açık olup, sarayı ziyaret etmesi gerekenler günün ilk saatlerinde 07.00 ile akşam 17.30 arasında girebilmektedir.
Uçhisar Otelleri
Kaydedilmiş harikaları ve manzarasıyla ünlü Uçhisar Kapadokya’da kalmaya karar verebileceğiniz mağaza hanları bulunmaktadır. Bu noktanın eski ortamından haberdar olacak şekilde planlanmış ve otantik havasını kaybetmeyen yapılarla kolaylaştırılmış dükkan pansiyonları, harika bir Kapadokya gezisinden tüm yorgunluğunuzu atabileceğiniz sessiz ve sakin noktalardır. Aynı şekilde Uçhisar manzarasına karşı havuza girebileceğiniz ve aydınlatmasıyla çok daha güzel bir manzara eşliğinde akşam yemeğinizi yiyebileceğiniz ek lojmanlar da bulunmaktadır. Uçhisar pansiyonları artık sarayın eteğinde, misafirlerine sımsıkı sarılmış ve bozulmamış doğrulanabilir iklimi ile Kapadokya’yı davet ediyor.
Daha kısıtlı bir harcama planına geçtiğinizi varsayarsak Uçhisar Bölgesi’nde dükkânlar ve hanlar yerine daha fazla odak noktası seçebilirsiniz. İlçede Uçhisar Kalesi dışında pek çok farklı harikayı görmek mümkündür. Bunlardan biri olan Tığraz Kalesi, yörenin ikinci büyük sarayıdır. Diğer Kapadokya düzenlemeleri gibi, bu sarayın içinde çok sayıda yeraltı kentsel alanı, bodrum katları ve girişleri vardır, ancak inşaatın tutarlılığını ve konukların refahını garanti etmek için ziyaret edilemez.
Uçhisar Kalesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Uçhisar, Kapadokya manzarasını ayaklarının altına seren ve yörenin en dikkat çekici noktasında yer alan semttir. Kapadokya’ya geldiniz ve şişme geziye katıldınız, ancak karadan manzarayı izlemek için rotanızı çevirmeniz gereken yer, onun ünlü sarayı olmalıdır. M.Ö. 17. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun standardına giren Kapadokya, en iyi model Uçhisar Kalesi olmak üzere, Hıristiyan din adamlarının ve rahiplerin elleriyle dini cemaatleri, ibadethaneleri, hücreleri ve bodrumları bir araya getirdi.
Bizans Dönemi’nden itibaren vadesi dolan tasarımlar, koruma ve sığınak olarak kullanılmıştır. Zaman ilerledikçe, Türkler Anadolu’ya muazzam toplantılarla gelmeye başlayınca, Kapadokya’yı önemli bir odak noktası haline getirmeye devam ettiler. Özellikle Uçhisar’a taşınan halk Beylikler, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde sigorta ve sığınma merkezi olarak kullanılmıştır. Uçhisar ilçesi, II. Beyazıt döneminde güçlenmiş ve esas değerlendirmenin yapıldığı 1530 yılından 1960’lı yıllara kadar Uçhisar’ın nüfusu 3000 kişiden oluşarak yayılmaya devam etmiştir. Selçuklular tarafından İpek Yolu, Persler tarafından Kraliyet Yolu olarak kullanıldığı ve tüm yöreyi izlemek için en iyi yer olduğu için son derece önemli bir semttir.
Yeraltı kent topluluklarında olduğu gibi sarayın içinde de gizli sokaklar, odalar, bodrumlar, geçitler, korumalar ve hatta mezar yerleri bulunmaktadır. Uçhisar Kalesi Şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunur. Uçhisar Kalesi’nin yapılarının bir bıkkınlık yeri olduğu için bazı parçaları da aynı şekilde yok olmuş, ancak aynı zamanda dimdik ayakta kalan her birey için geçmişin zorluklarını, savaşlarını ve gizli günlerini yansıtmaya olanak tanır.