Image default
Diyarbakır

Diyarbakır Yenişehir Gezilecek Yerler

Diyarbakır Yenişehir Gezilecek Yerler

Diyarbakır Yenişehir
Diyarbakır Yenişehir

Diyarbakır, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, 9000 yıllık geçmişe sahip olan, Türkiye’nin 6. kalabalık ilidir. Yenişehir ilçesi ise Diyarbakır’ın 4 merkez ilçesinden biridir. Yaşamsal faaliyetlerin çok olduğu ilçe, Diyarbakır yerlilerinin en yoğunlukta yaşadığı yer özelliğine sahiptir. Diyarbakır Yenişehir gezilecek yerler arandığı zaman, binlerce yıllık medeniyetlerin yaşadığı bir bölge olduğundan karşımıza genelde tarihi ve kültürel yapılar çıkacaktır.

Diyarbakır Yenişehir Gezilecek Yerler
Diyarbakır Yenişehir Gezilecek Yerler

Diyarbakır Yenişehir’de Nereler Gezilmelidir?

Diyarbakır Yenişehir ilçesi, görülmeye değer tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde ki gezilecek yerler aşağıda listelenmiştir.

  • Kervansaray: Diyarbakır için önemli olan tarihi yapılardan biridir. 1527 yılında dönemin valisi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde yeme-içme yerlerini de içinde barındıran kervansaray, nişan ve düğün gibi organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor.

    Diyarbakır Kervansaray
    Diyarbakır Kervansaray
  • Asur Kalesi: 3 tarafı vadilerle çevrili olan kalenin Asurlular zamanından kaldığı tahmin ediliyor. Kalenin ön tarafında bulunan çivi yazılarında Asur Kralı figürü bulunuyor. Kale hem tarihi hem de manzarasıyla doğal güzelliği birlikte barındırıyor.

    Asur Kalesi
    Asur Kalesi

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

Diyarbakır’da gezilecek yerler yalnızca Yenişehir ilçesi ile sınırlı değildir. Yenişehir’e gelen ziyaretçiler için alternatif oluşturan, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi dışındaki gezilecek yerler de mevcuttur.

Diyarbakır’da Gezilecek Cami ve Kiliseler

  • Ulu Cami: Caminin yapılış tarihi 639 yıllarına dayanır. Dönemin bölgeye hakim olan Müslüman Arapları, kiliseyi camiye çevirmiştir. Caminin bulunduğu yer ise, Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.
  • Hz. Süleyman Camii: Yapılış tarihi 1155-1160 yılları arasındadır. Diğer isimleri; Nasiriyye Camii, Meşhed Camii, Murtaza Paşa Camii ve Kale Camii şeklindedir. Minaresinde bulunan kitabelere göre Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından yazılmıştır. Caminin bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Diyarbakır Hz. Süleyman Camii
    Diyarbakır Hz. Süleyman Camii
  • 4 Ayaklı Minare: Yapılış tarihi 1500 yılı olan minare Akkoyunlu Kasım Bey tarafından yapılmıştır. Yöreye özgü yığma taşlarla inşa edilmiştir. 4 ayaklı olmasının sebebi, İslam’ın 4 mezhebini sembolize eder. Türünde tek olan tarihi minare, önemle korunmaya devam ediyor. Minarenin bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.
  • Surp Giragos Ermeni Kilisesi: Kilisenin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kayıtlara göre Ortodoks Ermenilerin kullandığı bir kilisedir. Kilisenin bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Ulu Cami Diyarbakır
    Ulu Cami Diyarbakır
  • Meryemana Kilisesi: Yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Günümüzde de kilise olarak işlevini devam ettiren kiliseye, ihtiyaçtan dolayı restorasyon ve ek yapılar yapılmıştır. Kilisenin bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

Diyarbakır’da Gezilecek Hanlar

  • Hasan Paşa Hanı: Konum olarak Ulu Cami’nin doğusunda bulunup, yapılış tarihi 1527 yıllarına dayanır. Döneminde konaklama ve ahır işlevleriyle kullanılmıştır. Günümüzde ise misafirlerini kahvaltı yeri olarak ağırlar. Hanın bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Diyarbakır Hasan Paşa Hanı
    Diyarbakır Hasan Paşa Hanı
  • Sülüklü Han: Yapılış tarihi 1683 yılıdır. Hanilioğlu Mahmut Çeleve’nin kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır. Döneminde konaklama ve ahır işlevleriyle kullanılmış olsa da, günümüzde birkaç işletmeyle birlikte yeme-içme mekanı olarak da kullanılmaktadır. Han, ismini yapıldığı dönemde içerisinde bulunan kuyudan, tıbbi tedavi amaçlı sülük çıkarılmasından almıştır. Hanın bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

Diyarbakır’da Gezilecek Müze ve Ören Yerleri

  • Çayönü Ören Yeri: Çatalhöyük ve Çayönü tarihte bilinen ilk yerleşim yeridir. Çayönü’ de ilk yerleşimin milattan önce 10200 yıllarında olduğu ve 6000 yıllık yaşam sürüldüğü tahmin edilmektedir. Diyarbakır’da en çok misafir çeken yerlerden biri olduğu bilinen ören yerinin bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Ergani ilçesidir. Ziyaret saatleri 08.00- 18.00 arasındadır.

    Çayönü Ören Yeri
    Çayönü Ören Yeri
  • Cahit Sıtkı Tarancı Evi: Ünlü şairin doğduğu ve büyüdüğü evi, ebedileştirmek maksadıyla 1973 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunmaktadır. Ziyaret saatleri 08.00-17.00 arasındadır.
  • Diyarbakır Arkeoloji Müzesi: İlk olarak 1934 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede arkeolojik ve yöresel eserler bulunuyor. Müzenin bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
    Diyarbakır Arkeoloji Müzesi

Diyarbakır’da Gezilecek Sur ve Köprüler

  • Diyarbakır Surları: Yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor olsa da milattan önce 3000’li yıllarda Huriler tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Çin Seddi’nden sonra Dünya’nın en uzun surları olarak bilinmektedir. Uzunluğu yaklaşık 5700 metre ve yüksekliği 12 metre olan surların bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Diyarbakir Surlari
    Diyarbakir Surlari
  • Keçi Burcu: Hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Diyarbakır surlarının parçası niteliği taşır. 11 kemerden oluşmaktadır. Bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.
  • On Gözlü Köprü (Dicle Köprüsü): Köprü 1065 yıllarında Mervanoğulları döneminde yaptırıldığı bilinmektedir. Diğer isimleri; Dicle Köprüsü ve Silvan Köprüsü’dür. Köprü yaklaşık olarak 175 metre uzunluğundadır. Köprüde 2007 yılında restorasyon çalışmaları başlatılmış ve araç trafiğine kapatılmıştır. Günümüzde Diyarbakır’da en çok ziyaretçi çeken tarihi yapılardandır. Köprünün bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Diyarbakır On Gözlü Köprü
    Diyarbakır On Gözlü Köprü
  • Malabadi Köprüsü: Yapılış tarihi 1147 yılıdır. Artukoğulları döneminde yapılmıştır. Dünyadaki diğer taş kemerli köprülere göre en geniş köprü özelliği taşır. Diyarbakır’ın en ilgi çeken tarihi mekanları arasında yer alan köprünün iki yanında kervan ve yolcular için barınak oda bulunmaktadır. Köprünün bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

Diyarbakır’da Gezilecek Bahçe, Köşk ve Konaklar

  • Hevsel Bahçeleri: Dicle Nehri’nin kıyısında Diyarbakır kalesi ile nehir vadisi arasında yer alır. 30’dan fazla uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. 8 bin yıl boyunca var olan 700 hektarlık bu bahçe doğal, kültürel ve doğal değeriyle UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer almaktadır. Bahçelerin bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Hevsel Bahçeleri
    Hevsel Bahçeleri
  • Gazi Köşkü: Akkoyunlu mimarisi ile inşa edilen köşk, 15. yüzyılda yapılmıştır. Atatürk 16. Kolordu Komutanı olarak Doğu cephesinde görevlendirildiğinde bu köşkte kalmıştır. Günümüzde ise piknik alanları ile desteklenen köşk ziyaretçilerini karşılamaktadır. Köşkün bulunduğu yer Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

    Diyarbakır Gazi Köşkü
    Diyarbakır Gazi Köşkü
  • Behram Paşa Konağı: Diyarbakır yerel mimarisin en güzel örneklerindendir. Yapının tamamı siyah bazalt taşlarıyla yapılmıştır. Yapının ortasında avlu ve çevresinde odalar bulunmaktadır. Konağın bulunduğu yer ise Diyarbakır’ın Sur ilçesidir.

Diyarbakır Yenişehir’de Meşhur Olan Yiyecekler

Diyarbakır birçok kültüre ve medeniyete geçmişte ev sahipliği yapmış, hala daha yapmakta olan bir ildir. Bu sebeple yemek çeşitliliği oldukça fazladır. Diyarbakır’da meşhur olan yiyecekler aşağıdaki gibidir;

  • Kaburga Dolması,
  • İçli Köfte,
  • Sac Tava,
  • Meftune,
  • Ciğer Kebabı,
  • Karpuz,
  • Çiğköfte,

    Burma Kadayif
    Burma Kadayif
  • Bulgur Pilavı,
  • Keşkek,
  • Lebeni,
  • Burma Kadayıf,
  • Sütlü Nuriye,

    Meftune
    Meftune

Diyarbakır mutfağının temel öğeleri; kuzu eti, pirinç, bulgur, tereyağı ve yöresel baharatlardır. Bu sebeple bir hayli ağır yemeklere sahiptir.

Diyarbakır Yenişehir’de Hangi Hediyelik Eşyalar Alınabilir?

Diyarbakır’da kuyumculuk, bakırcılık ve gümüşçülük oldukça meşhurdur. El işçiliğiyle süslenen takı ve objeler yerli ve yabancı turistler için dikkat çekmektedir. Bunların yanında Diyarbakır, dokumacılık alanında da oldukça gelişmiştir. El işi dokuma halılar ve şehrin sembolü haline gelen puşiler son derece ilgi görmektedir. Tüm bu ürünler Sipahiler Çarşısı’ndan temin edilebilir.

Yenişehir Gezilecek Yerler
Yenişehir Gezilecek Yerler

Diyarbakır Yenişehir’de Nerelerde Konaklanabilir?

Diyarbakır’da birden fazla konaklama yeri mevcuttur. Yenişehir ilçesinde bulunan konaklama yerleri aşağıda listelendiği gibidir;

Hilton Garden Inn Diyarbakır
Hilton Garden Inn Diyarbakır
  • New Garden Otel
  • Dies Otel
  • Mitannia Regency Otel
  • Asuris Butik Otel
  • Hilton Garden In Diyarbakır
  • Yenişehir ilçesi dışında bulunan oteller ise;
  • Demir Otel
  • Sv Business Hotel Diyarbakır şeklindedir.

Yenişehir ilçesinde daha fazla konaklama yeri bulunmaktadır. Birden fazla konaklama yerinin olması ziyaretçiler için alternatif oluşturmaktadır.

Mitannia Regency Otel
Mitannia Regency Otel

Diyarbakır Yenişehir’e Nasıl Ulaşım Sağlanır?

Diyarbakır’a diğer il ve ilçelerden Diyarbakır Otobüs Terminaline (DİŞTİ) kara yoluyla ulaşılabileceği gibi, Diyarbakır Havalimanı (DIY) ile hava yolu ile de ulaşım sağlanabilir. Diyarbakır içerisinde, ilçelere hizmet veren toplu taşıma araçları bulunur. Yenişehir’e gitmek isteyenler toplu taşımalarla veya direkt giden otobüsler var ise bu şekilde ulaşım sağlayabilirler.

 

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

READ  Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Sur Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Sülüklü Han : Otantik Atmosferiyle Diyarbakır’da

Gezicini

Silvan Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Lice Gezilecek Yerler

Gezicini

Kayapınar Gezilecek Yerler : En Önemli Rotalar !

Gezicini

Hevsel Bahçeleri : Anadolu Bölgesinde Yer Alan Kuş Cenneti

Gezicini

Hazro Gezilecek Yerler

Gezicini

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler

Gezicini

Ergani Gezilecek Yerler

Gezicini

Yorum Yaz