Image default
Diyarbakır

Dicle Gezilecek Yerler

 Dicle Gezilecek Yerler

Dicle
Dicle

Tarihimiz içerisinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ilçelerden biri olan Dicle ilçesi, tarihi dokusu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Diyarbakır Dicle gezilecek yerler açısından oldukça zengin olduğunuzu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Diyarbakır şehrinin il merkezine 90 kilometre uzakta olan ilçe bölgenin tarihi geçmişine ait kalıntıları bünyesinde barındırıyor.

Diyarbakır Dicle
Diyarbakır Dicle

Dicle İlçesi Ve Gezilecek Yerler

Dicle ilçesinin tarihi geçmişine yönelik verilere 1515 yılı itibarı ile ulaşılmaya başlanmıştır. Bu tarihte bölgede beyler tarafından idare söz konusudur. Ayrıca 1951 yılında da ilçe adı Eğil’den Dicle ismine çevrilmiştir. Ayrıca bölgenin ilk bilinen adının da Piran olduğu ifade edilir.

Dicle Barajı
Dicle Barajı

İlçe dağları ve ormanlık alanları ile de dikkat çeker. Bu alanlarla çevrilmiştir. Yoğunluklu olarak meşe ağları bölgeyi kaplıyor. Aynı zamanda çevredeki diğer yerleşimlerden de daha yeşil bir görünüme sahip olan ilçede birçok gezilecek yer bulunuyor.

Bu açıdan Dicle ilçesine gelenlerin gezip görmesi gereken mekânlar olarak,

  • Kral kızı taşı
  • Yukarı camii
  • Kral kızı barajı
  • Pir Mansur türbesi

    Dicle Nehir
    Dicle Nehir

Bahsedilebilir. Bu alanların kendine has yerel özellikleri bulunduğu gibi tarihi açıdan da önemli bir konuma sahip olduklarını ifade edebiliriz. Aynı zamanda bölgeye gelenlerin yerel lezzetleri tadabileceği tarihi yemek alanları da mevcuttur.

Kral Kızı Taşı

Diyarbakır şehri, Dicle ilçesinde gezilecek yerler listemizin başında yer alan Kralı kızı taşı, son zamanlarda oldukça kişi tarafından ziyaret ediliyor. Ayrıca ilçenin merkez noktasında da 8 km’lik bir uzaklıkla sahip olan Kral kızı taşı, Diyarbakır karayolu güzergâhında bulunuyor. Bir kayalık üzerinde inşa edilen söz konusu bu yapı uzaktan bakıldığı zaman ev görünüme sahiptir.

Kral Kızı Taşı
Kral Kızı Taşı

Ayrıca içerisine girildiğinde ise insanı şaşırtan bir manzara ile karşılaşılır. Kayalıkların aşağısında bulunan bir mezar vardır ve çevresinde vakitle çürümüş olan kilise kalıntılarının olduğu görülür. Yapı ile ilgili net bilgilere ulaşılması zor olsa da bazı kaynaklardan gelen bilgilere göre bölgeye hükmeden kralın bir kızı olduğu söylenir.

Dicle Vadisi
Dicle Vadisi

Kralın kızı bu köyde bulunan bir çobana âşık olur. Kral bu durumu duyduğunda çobanın kızıyla aşk yaşamasını gururuna yedirmez ve çobanın öldürülmesini talep eder. Kızını da cezalandırabilmek için hemen bir ev yaptırır ve bu evin içerisinde onu hapseder. Kapıya da iki muhafızı buradan çıkmaması için diker. Bir gün yapının yer aldığı yerden iki tane güvercin çıkar ve muhafızlar içeriye girdikleri zaman kıza ulaşamazlar.

Dicle
Dicle

Söz konusu olan Kral kızı Taşının etrafında bulunmuş olan hazine küpleri dünyada bu zamana kadar eşi görülmemiş düzeyde büyük hazine küpleri olarak kabul edilir. Söz konusu olan yapının bir duvarına işlenmiş olan figür ise günde yalnızca gün dönerken yani güneş batarken görülebilir. Bu görüntü o kadar özeldir ki sadece bir dakika görünür ve ardından kaybolur.

Diyarbakır İlçeleri

Yukarı Camii

Gezilecek yerlerden bir başkası ise Yukarı Camii’dir. İlçede yer alan en eski cami olarak bilinen bu yapı 1925 yılında meydana gelmiştir. Aynı zamanda tarih kitaplarında da sık sık yer verilen Şeyh Sait İsyanının başladığı yer olarak kabul ediliyor.

Dicle Nehri
Dicle Nehri

Pir Mansur Türbesi

Dere köyü civarında yer alan bu türbe birçok kişinin girerek ibadet ettiği alanlar içerisindedir. Pir Mansur’un yaşadığı dönem içerisinde inşa edilir. Bu dönem 700’lü yıllar olarak biliniyor. Soyu Abbasilerden gelen Pir Mansur ‘un sadece bu ilçede ikamet ettiği söyleniyor.

Dicle Üniversitesi
Dicle Üniversitesi

Kral Kızı Barajı

Kralı kızı barajının ilçe merkezi ile arasında 6 kilometre uzaklık bulunuyor. Dicle nehrine bağlanan maden çayının üzerinde inşa edilmiş olan baraj her yıl birçok isim tarafından ziyaret ediliyor. Enerji üretimi için kullanılan barajın inşası ise 1985 yılında başlamıştır. 1997 yılında ise açılışı gerçekleştirilmiştir. Çevresi ağaçlandırıldığından dolayı muhteşem bir manzaraya sahiptir. Barajın iç kısmında ise pek çok balık türü vardır.

Kral Kızı Barajı
Kral Kızı Barajı

Nasıl Gidilir?

Dicle-Diyarbakır arasında 68 km mesafe bulunuyor. Doğuda Hani ve Güneyde Eğil, batıda ise Ergani ilçeleri bulunuyor. İlçeye ulaşım ise il merkezinden kalkan toplu taşıma araçlarıyla sağlanabiliyor. Özel araçlarla seyahat edenler için ise Eğil Karayolu üzerinden erişim oluyor.

Diyarbakır Dicle Vadisi
Diyarbakır Dicle Vadisi

Dicle ilçesinde birçok yerel lezzetin yenebileceği mekânlar bulunuyor. Bu açıdan ilçeye gidenlerin Duvaklı pilav, İçli köfte, Sıkma, Cartlak kebabı, Patlıcan dizme, Ayvalı kavurma gibi lezzetleri tatmanızı önerebiliriz.

 

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

READ  Lice Gezilecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Sur Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Sülüklü Han : Otantik Atmosferiyle Diyarbakır’da

Gezicini

Silvan Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Lice Gezilecek Yerler

Gezicini

Kayapınar Gezilecek Yerler : En Önemli Rotalar !

Gezicini

Hevsel Bahçeleri : Anadolu Bölgesinde Yer Alan Kuş Cenneti

Gezicini

Hazro Gezilecek Yerler

Gezicini

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler

Gezicini

Ergani Gezilecek Yerler

Gezicini

Yorum Yaz