Başlıklar
Dinar Gezilecek Yerler
Geçmişi ve sahip olduğu tarihi dokusu ile birlikte çok sayıda gezginin sıklıkla tercih ettiği ilçelerden biri olan Dinar, Hititler döneminden bu yana birçok beyliğe ev sahipliği yapmıştır. Dinar gezilecek yerler bizlere güzel bir doğa ve tarih sunuyor.
Ayrıca Dinar ilçesi Büyük Menderes Beyliğine bağlı birçok ilçeyi hala bünyesinde barındırıyor. yontma taş devrine dair birçok izi de içeren ilçe de hali hazırda mağara ve doğal yapıların yer aldığını belirtmek lazımdır.
Dinar Tarihi
Tarih boyunca birçok farklı isimle anılmış olan ilçe birçok kez de el değiştirmiştir. Kelainai, Kiloyos ve Geyikler gibi isimler ile anılmıştır. Milattan önce 585 yılında gerçekleştirilmiş olan savaşta Perslerin bu ili ele geçirdiği ifade ediliyor. Ayrıca bu ilçede uzun süre imparatorluğun hâkimiyetinde kalmıştır. Yine de o döneme dair kalıntıların sayısı da hayli fazladır.
Uzun süre İran’a da ev sahipliği yapmış olan ilçe tam olarak 213 yıllık bir süre bu medeniyetin altında kalmıştır. İskender dönemi ile hâkimiyetinden çıkmıştır. Helenistik döneme de şahitlik etmiş olan ilçe tarihi dokusu oldukça güçlü bölgeleri kapsar. Döneme ait birçok sayıda eserin büyük bir bölümünü görmek mümkündür. Bu ilçede tarihi ve doğal güzellikler açısından gezilecek birçok alan vardır.
Suçıkan
Menderes nehrinin kaynakları içerisinde bulunan Suçıkan, coğrafya içinde ilginç bir detaya sahiptir. Tarih içerisinde bir ilkin gerçekleşmiş olduğu bölge ilk müzik yapıldığı yer olarak bilinir.
Bu detaydan dolayı da birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Doğal güzellikler burada sizleri bekliyor ve yapılanmalarının kusursuz olarak gerçekleştirildiği ifade edilebilir. Etrafta birçok işletme vardır. Dilediğiniz zaman soluklanmak adına bu işletmeleri tercihe edebilir ve çayınızı yudumlarken manzaranın keyfine varabilirsiniz.
Düğün mevsiminde bu alanı ziyaret ederseniz fotoğraf çektiren çiftlerle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bölgede bir müzede vardır. Bu taş bina bölgede geçmiş yıllarda kullanılan çeşitli tarım aletleri ve türevlerini sergiler. Tamamı bölge halkı tarafından hediye edilmiş ve müzede sergilenmeye başlanmıştır.
Eldere
Pınarbaşı olarak da ifade edilen Eldere, Dinar sınırlarında yer alan Eldere köyü içerisindedir. Aynı zamanda Gumalar dağından çıkan su ile beslendiği de aktarılır. Eldere’nin ilginç özelliklerinden biri buraya ait bir şehir efsanesidir. Yerli halktan ya da rehberinizden bu efsaneyi dinleyebilirsiniz. Muhteşem bir manzaraya sahip olan Eldere, yaz aylarında birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.
Gümüşsu Şelalesi
Dinar ilçesinin meşhur doğal güzelliklerinden biri olan bu şelalenin bir diğer ismi Homa Şelalesidir. Yakalayabileceğiniz birçok güzel manzarayı size sunan şelalenin suyu oldukça serindir ve özel bir tada sahiptir. Özellikle ilkbahar aylarında debisinde artış görülür. Bu sebeple bu dönemde şelalenin suyuna bakmanızı öneririz.
Zenderi ve Cerit Yaylası
Doğa severler için özel ortamlardan bir diğeri ise Zenderi ve Cerit yaylasıdır. Dağlar içerisinde yer alan güzel yayla temiz havasıyla insanın ciğerlerini temizliyor. Aynı zamanda aksiyon tutkunları için yamaç paraşütü yapabilme imkânı sunuyor yaylayı ilginç kılan özelliklerden biri ise kıl çadırlardır. Ayrıca kendine özgü bir mimari üslupta oluşturulan bu çardılar oldukça ilgi çekicidir.
Norgaz Piknik Alanı
Norgaz piknik alanını ise sevdiklerinizle gezi sırasında mola vererek piknik keyfi yapabileceğiniz bir alandır. Doğal alanlar arasında kendine has bir dokuya sahip olup mesire alanı olarak da bilinir. Dinar gezinizi gerçekleştirirken bu alana da uğramanızı tavsiye ederiz.
Dinar Meşhur Lezzetleri
Gezilen alanlar ile ilgili ziyaretçiler için önemli olan detaylardan biri de yerel lezzetler oluyor. Bu açıdan Afyonkarahisar ilinin birçok geleneksel lezzetinden söz edebiliriz ayrıca ilçeye özgü pek çok lezzet vardır.
Bu açıdan yöreye özgü lezzetler,
- Çullama köfte
- Haşhaşlı pide
- Ağzı açık
- Keşkek
Gibi önerilerle açıklanabilir. Alana giden bireylerin öncesinde buradaki restoranlar hakkında araştırma yapmasını öneririz.
Dinar İlçesine Nasıl Gidilir?
İlçe, Ayfonkarahisar şehir merkezine ortalama olarak 100 km uzaklıktadır. Afyon otogarı üzerinden ilçelere sefer düzenlenmekte olup çok sayıda firma da bu bölgeye gidiyor. Yolu kısa sürede kat eden minibüsler ile birlikte dinar’a seyahat edebilirsiniz. İlçe otobüsleri haricinde şehirlerarası otobüslerde bu ilçeye sefer düzenliyor.
Dinar Festivalleri
Uluslararası Marsyas Kültür sanat ve müzik festivalinin gerçekleştirildiği alan, tarihin ilk müzik yarışmasının bu arada yapılmış olması sebebiyle Dinarda gerçekleştirilir. Geleneksel hale getirilmiş festivale ilgi büyüktür. Gerek yerli halk gerekse yabancı turistler bu festivale geliyor. Aynı zamanda her dönem aynı tarihte gerçekleştirilmediğini de söyleyebiliriz.
Afyon’da Keşfedilecek Yerler
- Şuhut Gezilecek Yerler
- Bayat Gezilecek Yerler
- Çay Gezilecek Yerler
- Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
- Emirdağ Gezilecek Yerler
- Afyon Kamp Alanları