Başlıklar
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
Sıcak ve oldukça şifalı olan suları ile ünlenen bir şehirdir. Termal turizmin ülkemizde yer alan popüler adreslerinden yalnızca bir tanesi Afyonkarahisar’da yer alıyor. Afyonkarahisar Gezilecek Yerler itibariyle 5000 yıllık tarihi ile dikkat çekiyor. Şehrin tarihi yapılarını ve kültürel zenginliklerini görmek isteyen yerli ve yabancı turistler şehri sıkça ziyaret ediyor. Konum
Türkiye ‘ de termal suların başkenti olarak görülen Afyonkarahisar’ın yöresel olan mutfağından da oldukça lezzetli yiyecekler ürünler çıkıyor. Yani şehir, misafirlerini hem Afyonkarahisar ilinde gezilecek yerler olarak hem de lezzetler konusunda mutlu etmeyi başarıyor.
Afyonkarahisar, doğal yeraltı kaynakları ile oldukça ünlenen bir şehirdir. Fakat binlerce yıllık tarihin izini sürmek isteyenler Afyon’ da termal tatile gelebilirler.
Termal ve kaplıca denilince akıllara ilk olarak Afyon geliyor. Bu ilde müthiş lezzetler ile karşılaşmanız da mümkün. Kendine has olan karakteristik lezzetleri ile dikkat çekmeyi başaran Afyon mutfağı, yeni tatlar denemek isteyen bütün yerli ve yabancı misafirlere kapılarını sonuna kadar açıyor.
Afyonkarahisar’ın Tarihi
Ege Bölgesinin iç kesimlerinde yer alan Afyonkarahisar, bölgenin en soğuk illerinden bir tanesidir. Tarihi çok öncelere dayanan şehrin M. Ö 2000′ li yılların ilk zamanları itibarı ile Hititlere ve daha sonra ise Friglere en sonunda da Lidyalılara ev sahipliği yaptığı biliniyor.
M.Ö 6. Yüzyıl sonralarında ise bu bölge Perslerin hakimiyetine giriyor. Roma ve Bizans devirlerinin ardından, 12. Yüzyıl sonlarına doğru ise Türkler bu alana hakim olmuştur. Bölgenin adı eskiden farklıydı zamanla gelen medeniyetlere bağlı olarak da sürekli değişti. Hititler zamanında Hapanuva, Bizans ve Romalılar zamanında ise Akroinon olarak biliniyordu.
Anadolu Selçuklu Devleti, Kösedağ Muharebesi’ nde yenilgiye uğrayınca, 1275 yılında bu bölgede başkenti Afyonkarahisar olan bir beylik kurulmuş oldu. Bu beyliğin adı Sâhib Ataoğulları’ dır.
Karahisar kelimesi, bölgede yer alan ve şehirde bulunan koyu renkli volkanik kayaların üstünde olan hisardan alıntı yapıldı. 1341 yılında Sâhib Ataoğulları Beyliği, Germiyanoğulları Beyliği’ ne katıldı.
Birçok olaydan sonra 1429 yılında bu bölge Osmanlı egemenliği altına girdi. Şehrin ismi ilk olarak 1684 yılında Afyonkarahisar olarak belgelere kayıt edildi. Afyon ismi ise bölgede geniş alanlarda bulunan ve yetiştirilen haşhaşlar sebebi ile eklendi.
Afyonkarahisar’ da Gezilecek Yerler
Kütahya, Eskişehir, Denizli, Uşak, Isparta, Burdur Konya ile sınır komşuluğu yapan Afyonkarahisar, her yıl pek çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Şehir, hem kültürel turizmi ile hem de termal turizmi ile oldukça güzel bir yer. Sıcak su kaynakları oldukça şifalıdır. Fiziksel olarak rahatsızlık yaşayan insanlar buralara gelip bu sularda yüzüyor ve dinleniyorlar.
Karasal iklim özelliklerine sahip olan bu şehirde tarihin izini sürmek ve yöresel yemekleri tatmak isterseniz soğuk kış günleri yerine yaz aylarını ve bahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Eğer amacınız Afyon’ un termal su kaynaklarından faydalanmak ise sonbahar ve kış aylarında buraya gelmeniz çok daha doğru bir tercih olacaktır. Yalnızca kaplıcalara girmek için Afyon’ a gitmiş olsanız dahi Afyon’ u mutlaka gezmelisiniz. Görülmeye değer olan birçok tarihi yeri bulunuyor.
Afyonkarahisar Kalesi
Binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve geçmişi ile dikkat çeken Afyonkarahisar’ da gezilecek tarihi yerler son derece fazladır. Bu yerlerin ilk sırasında ise muhteşem bir görüntü ile şehrin orta kısmında yükselen Afyonkarahisar Kalesi yer alıyor. Konum
Bu kale seneler boyunca şehrin önemli tarihi alanlarına tanıklık etmiştir. Bu kale, 225 m yüksekliğe sahip olan sarp bir kayalık üzerinde yer alıyor. Kalenin M.Ö 1350 yıllarına den gelen Hititler zamanında Hititler tarafından inşa edilmiş olduğu biliniyor.
Karahisar kalesi olarak da anılan bu yapıda, Ana Tanrıça Kybele’ ye adanmış olan tapınma yerlerinin yanı sıra dört büyük sarnıç yer alıyor. Şehrin simgelerinden yalnızca biri olan kaleye çıktığınızda Afyonkarahisar’ ın manzarasını izleyebilme şansına sahip olursunuz.
Frig Vadisi
Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya arasındaki coğrafyaya yayılmış olan Frigya ve yaklaşık 3000 yıl önce oldukça dikkat çeken bir medeniyete sahip olmuş olan Frigler, tarafından yapılan birçok eserin günümüzde hala izi sürüyor. Konum
2013 yılında Tematik kültür yolu olarak kullanıma açılan Frig yolu, uluslararası standartlarda uzun yürüyüş ve bisiklet yollarını içinde barındıran 3 farklı rotadan meydana geliyor. Frigya yolunun gezginler tarafından keşfedilmesine olanak sağlanıyor.
Dünya çapında en ilginç olan vebbir o kadar değerli kaya eserlerini, mezar anıtlarını yapmış olan Frigya sakinleri, geriye görülecek oldukça fazla şey bıraktılar. Afyonkarahisar Frig Vadisi‘ nde gezilecek yerler arasında açık hava tapınakları, sunaklar, kaya anıtları, kaya yerleşim yerleri, kaya mezarları, şapeller, kale, türbe yer alıyor.
Friglerin bereket ve doğa tanrıçası olarak tapmış olduğu Ana Tanrıçs Kübele’ ye ithaf edilen mezarlar, kaya anıtları, sunakların yanı sıra bir de Aslantaş, Maltaş, Yılantaş, Kumcaboğaz, Aslankaya, Kapıkaya anıtları yer alıyor. Bu yapılar kutsal olarak görülen Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı ve İhsaniye Döğer Bölgesinde bulunuyor. Seydiler Kalesi, Kırkinler Kayalıkları, Ayazin Köyü Ören Yeri, Selimiye Kayalıkları ve peri bacaları da bu bölge içerisinde gezilebilecek yerler arasında yer alıyor.
İscehisar Peri Bacaları
Afyon’ da İscehisar peri bacaları bulunuyor. Frig Vadisi gezisi esnasında yolda peri bacalarına rastlamanız mümkün. Bu peri bacaları oldukça şahane görüntüsü ile birlikte sizlere eşsiz manzara sunuyor. Konum
Dolayısı ile Ihsaniye, Bayat, İscehisar, Bolvadin ilçelerinde şapkalı ya da şapkasız olmak üzere birçok peri bacası görmeniz mümkün. Afyon, jeolojik bakımdan volkanik bir arazi üzerinde yer alıyor. Frig yolunu gezmek isteyen biri kesinlikle yanına fotoğraf makinesini alması gerekiyor.
Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı
Kütahya, Uşak ve Afyon illerine yayılmış olan Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, totalde 348.340 dekarlık bir alanı kapsıyor. Büyük Tarruz’ un yaşanmış olduğu ve büyük bir başarı hikayesine şahit olan Dumlupınar ve Kocatepe bölgeleri, kültürel ve tarihi değerlere verilen önemi göstermek amacı ile 8 Kasım 1981 tarihinde milli park olarak ilan edilmiştir. Konum
Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı içinde Kurtuluş Savaşı’nın yapıldığı tarihi yerler, şehitlikler ve anıtlar görülebiliyor. Bu milli olan parkın Kocatepe bölümünde; Yüzbaşı Agah Efendi Şehitliği, Koacatepe Anıtı ve Kitabesi, Zafer müzesi ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı Kocatepe bölümünde yer alıyor.
Albay Reşat Çiğiltepe şehitliği Büyük taarruz anıtı da yer alıyor. Dumlupınar bölümünde ise; Zafertepe Anıtı, Şekip Efendi Şehitliği, Üç Tepeler Şehitliği, Şehit Sancaktar Mehmetçik Anıtı, Büyük Aslanlılar şehitliği, Dumlupınar müzesi, Dumlupınar şehitliği, Dumlupınar anıtı ve Atatürk Evi yer alıyor.
Afyon Anıtkaya ( Eğret ) Şehitliği
1922 yılında, Kurtuluş Savaşı esnasında 13. Alay’ da ve 20. Alay’ da şehit olan askerler anısına yaptırılan Afyon Anıtkaya ( Eğret ) Şehitliği, Afyon – Kütahya kara yolu üstünde Anıtkaya dolaylarında yer alıyor. Konum
1924 yılında basamak şeklinde bir yapı olarak inşa edilen şahitlik, 1972 yılında yenilendi ve restore edildi. Devlet töreni yapılan günlerde ya da Afyon seyahati sırasında buraya uğrayıp ziyaret edebilirsiniz.
Tarihe burada bir saygı duruşunda durabilirsiniz. Kurtuluş savaşı zamanlarına tanıklık etmiş olan ve Afyon’ da yer alan diğer önemli şehitlikler ve anıtlar da bulunuyor. Kocatepe Anıtı, Zafer ( UTKU ) Anıtı, Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, Afyonkarahisar Hava Şehitliği, Şuhut Şehitliği, Çiğiltepe Şehitliği, Giresunlular Alay Şehitliği, Yıldırım Kemal Şehitliği, Yüzbaşı Agah Efendi ( Kurtkaya ) Şehitliği yer alıyor.
Kırkgöz Köprüsü
Afyon’ un Bolvadin İlçesinde, Akarçay üzerinde bulunan Kırkgöz Köprüsü‘nün ilk yarısı 1150 yılında Bizans imparatoru tarafından yapıldı. Bizans imparatorunun adı 1. Manuel Kommen’dir. Konum
Yapım aşamasında mermer ve bazalt taşına çokça yer verildi. Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Mimar Sinan köprüye belli eklemeler yapmıştır. Kuzey tarafına doğru 200 metrelik bir ekleme yapmıştır.
Bunun ile birlikte köprü tam olarak 64 göze sahip olmuş olan köprünün bu kısmına suya inebilmek adına mermer bir merdiven ve bir de namazgah eklendi. 57 gözü ile günümüze kadar ulaşan köprü, yerli ve yabancı turistler tarafından büyük bir ilgi görüyor ve görmeye devam ediyor.
Yedikapılar Manastırı
Afyon’ un Bolvadin ilçesinde yer alan tarihi yerlerden bir tanesi de Yedikapılar Manastırı‘dır. Kamerkaya dolaylarında yer alan tüf kayalığın yüzeyine doğru oyulmuş kiliseler bulunuyor. Bu kilise ve odaların 8. Ve 10. Yüzyıllar arasında kim tarafından yapıldığı bilinmemek ile birlikte inşa edildiği düşünülüyor. Bu bitişik olan tonoz tavanlı manastırın yer aldığı alana ulaşım son derece kolaydır. Afyon’ a geldiğinizde mutlaka bu manastırı ziyaret etmeniz gerekiyor. Konum
Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı
Genç dönem Osmanlı mimarisini yansıtan ve özelliklerini gösteren Tarihi Bedesten Çarşısı, Hacı Bekir Tiryaki tarafından 1914 yılında yaptırıldı. Bu çarşının mimarı bir Fransız’dır. Yapı 2016 yılında Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Yenilenip restore edilmiştir. Konum
Çarşı yeni hali ile hem esnafı hem e ziyaretçilerini mutlu ediyor. Bu çarşıda Afyon’ a ait olan pek çok hediyelik eşya alma imkanına sahipsiniz. Çarşının içerisinde yalnızca hediyelik eşyalar yer almıyor. Aynı zamanda kıyafet yiyecek, baharat ve çerez gibi çeşitli şeyler de bu çarşıda bulunuyor.
Kocayayla – Tokalı Kanyonu ( Akdağ )
Afyonkarahisar’ da Akdağ eteklerinde bulunan Kocayayla, Afyon’ un doğal güzellikleri arasında yer alıyor ve bu yer oldukça güzel olduğu için ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor. Konum
Yaklaşık olarak 1600 metre yükseklikte yer alan Sandıklı ilçesine 35 km uzaklıkta olan yayla, zengin bitki örtüsünün yanı sıra ormanlık alanları ve zengin su kaynakları ile de oldukça dikkat çekiyor. Kocayayla’ da bulunan Tokkalı Kanyonu ise 20 km uzunluğuna sahip olan bir kanyondur.
Macerasever bir kişiliğe sahip iseniz, kanyonun 12 kilometrelik kısmını geçmeyi deneyebilirsiniz. Buraya ziyarete gelen kişilerin zaman zaman tırmanmaları gerekecek. Yaklaşık olarak 8 saat içerisinde kanyon geçişi tamamlanabiliyor. Kanyon geçişinden sonra Akdağ Tabiat Parkı’nda dinlenebilme şansına sahipsiniz. Burada Çivril Gölü’ ne dökülen Akçay da Afyon’ da görülecek yerler arasında yer alıyor.
Kurt İni Mağarası
Afyon’ un sandıklı ilçesinde bulunan Kurt İni Mağarası, 1700 m yükseklikte bulunuyor. Orman içinde yer alan mağara, Sandıklı’nın merkezine 34 km uzaklıkta yer alıyor ve Bökenin yurdu olarak adlandırılan bir bölgede konumlanıyor. Bu mağaranın yakınlarında bulunan Oktur Mağarası’nı da ziyaret edebilirsiniz. Konum
Buzluk Mağarası
Afyon’ un Sultandağı ilçesinde yer alan Buzluk Mağarası, Sultan Dağları’nın en yüksek tepelerinde olan bir doğa harikasıdır. Yüksek, soğuk ve karlı bir bölgede yer alan bu mağarayı ziyaret etmek istiyorsanız yaz aylarını tercih edebilirsiniz.
9 Yorumlar
Ben gittim. Afyonkarahisara harika bir yer. Gezilecek yerleride oldukça fazla ben beğendim. Herkese tavsiye ederim. Süper. 👍
Çok doğru katılıyorum
Afyonkarahisar gezilecek ve görülecek çok güzel bir yer diyebilirim. Herkese de tavsiye ediyorum.
Ülkemizin bu tür güzel yerleri tanışmamız çok büyük avantaj. Gezicini ekibi çok güzel işler çıkarıyor tebrik etmek lazım harikasınız
Afyonkarahisara güzel bir yer , gerçekten tavsiye ederim , gezicini çok iyi .
Çok güzel bir yer Afyonkarahisar ben gittim ve çok beğendim herkese tavsiye ederim gitmelisiniz harika bir yer ailecek gezilecek bir yer .
Afyonkarahisarın Bolvadin ilçesi gerçekten çok güzel bir yer gezilecek görülecek yerler arasındadır herkese tavsiye ederim
Afyonlu olmak birbaşka
Afyon kalesi çok güzel görülmesi gereken yerlerden
Yolunuz düştüğünde mutlaka gidin