Başlıklar
Türk tarihindeki en büyük cami olarak bilinmekte olan Tarihi Bursa Ulu Cami, Bursa’nın başlıca mimari yapısından biridir. Osmanlı Devleti döneminde yaptırılmış ilk büyük cami olması sebebiyle oldukça önemli bir konuma sahiptir. Osmangazi Tarihi Ulu Cami’nin Ali Neccar tarafından yaptırıldığı ifade edilmektedir.
Tarihi Ulu Cami Özellikleri
Bursa’da şehrin en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan Tarihi Ulu Camii, yapısı nedeniyle; Süleymaniye ya da Sultan Ahmet gibi diğer camilerden oldukça farklıdır. Çok yüksek bir kubbeyle örtülü olan bu büyük camiler, geniş alana sahipmiş izlenimi verdikleri esnada; çok kubbeli ve alçak tavanlı olarak inşa edilmiş olan Ulu Cami, ilk bakışta öyle bir özelliği yokmuş gibi dursa da; Türkiye’nin en geniş namaz kılınabilen alana sahip camisidir.
Tarihi Ulu Caminin En Önemli Özelliği
Tarihi Ulu Cami; İslam’daki en yüksek mertebeli camiler olan; Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Emeviye Camii’nden sonra 5. Sırada yer almaktadır. Bursa Gezilecek Yerler Dış ve iç mimarisi ile yerli – yabancı pek çok turistin ilgisini çeken Tarihi Ulu Cami; şadırvan, çarşı, mezar ve çeşme gibi tarihi unsurları da barındırır. Özellikle kuzey avlusunda bulunan iki büyük şadırvan, bu camiye ayrı bir özellik kazandırıyor.
Tarihi Ulu Cami’nin Tarihsel Özellikleri
- Ulu Cami, Osmanlı Devleti padişahlarından Yıldırım Bayezid tarafından, 1396-1400 yılları arasında yaptırılmış bir camidir.
- Niğbolu Savaşı’ndan zaferle çıkıldığı süreçte 20 cami inşa ettirme yönünde bir adak adayan Sultan Bayezid’den bu fikir ortaya çıkmıştır.
- Bu adağın ardından Bayezid’in damadı Seyyid Emir Sultan’a, “20 cami yerine bütün müminlerin Cuma günkü namazlarda toplanmasına vesile olabilecek 20 kubbeli bir cami yaptırılması” şeklinde farklı bir öneri sunmuştur. Ardından cami inşasına başlamıştır.
- Cami tarihsel sürecinde bazı zamanlar tahribata uğramıştır.
- Zaman içinde lodos, deprem ya da yangın gibi sebeplerden dolayı da zarar görmüştür.
- Pek çok kez restorasyon ve tamirattan geçerek günümüze kadar büyük yapısal değişikliklere uğramadan gelmeyi başarmıştır.
Tarihi Bursa Ulu Cami’nin İç Mimarisi
Şehrin merkezindeki heybetli görüntüsü ile Tarihi Ulu Camii, Bursa şehrinin en dikkat çeken unsurları arasında yer alır. Minberin mihrap kısmında kabartmalar yer alır. Kabartmalar güneşin çevresini sembolize etmektedir. Cami mihrabı, Hz. Muhammed ( S.A.V ) ve Miraç ile ilgili ayetleri bünyesinde bulundurmaktadır.
Yakın Çevredeki Diğer Yerler
- Kestel Gezilecek Yerler
- Mudanya Gezilecek Yerler
- İznik Gezilecek Yerler
- Gemlik Gezilecek Yerler
- Uludağ Gezilecek Yerler
- Keles Gezilecek Yerler
- Bursa Gezilecek Yerler
- Gürsu Gezilecek Yerler
- Bursa Gece Hayatı
- Osmangazi Gezilecek Yerler
1 Yorum
Hem Bursa’nın en önemli mekanlarından biri olması hem de hafta sonu olması nedeniyle, camii bayağı kalabalıktı;
Daha önce ziyaret ettiğim mimarisiyle, ihtişamıyla her gittiğimde büyülendiğim Ulu Camiyi yolu düşen herkesin gitmesini tavsiye ederim