Başlıklar
Birgi Köyü Gezi Rehberi
Milattan öncelere dayanan tarihi ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ilk kurşuna ev sahipliği yapması ile önemli bir yere sahiptir.
Birgi Köyü Gezi Rehberi, İzmir‘in Ödemiş ilçesine bağlıdır. Köy olarak adlandırılsa da düzgün şehirleşmeyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.
1996 yılında Birgi Köyü sit alanı ilan edilmiştir. Binaların çoğu restore edilmiştir. 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmeyi başarmıştır.
Birgi Köyü’ne Nasıl Gidilir?
Yaygın bir seçenek olarak İstanbul civarından gelen yolcular Akhisar istikametinden sonra Gölmarmara – Salihli – Bozdağ – Gölcük – Birgi rotasını takip ederek köye ulaşım sağlayabilirler. Ayrıca otobüs kullanarak gelen yolcular Ödemiş’ten minibüsleri kullanarak Birgi Köyü‘ne ulaşabilir.
Birgi Köyü’nde Gezilecek Yerler
Birgi Köyü, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Bu sebepten ötürü köy içerisinde çok sayıda cami, medrese, çeşme ve tarihi hamam bulunuyor.
Tarihi Birgi Evleri
Birgi Köyü’nde görülecek yerlerden ilki Tarihi Birgi Evleri. Birgi, Osmanlı mimarisini iliklerinize kadar hissettirecek evlere ve konaklara sahip. Evler; kerpiç, kiremit,taş ve keresteler ile yapılmış. Dar sokaklarına kendinizi bıraktığınızda her adımda tarihin kokusunu içinize çekebilirsiniz.
Evler genelde iki katlı. Coğrafi şartlardan dolayı eğimli bir arazi üzerinde bulunan evlerden bazılarının zemin katları toprak altında bulunuyor. Buralar genelde depo olarak kullanılıyor.
Aydınoğlu Meydanı
Meydan çevresinde tarihi köy kahvesi, İmam-ı Birgivi medresesi, Sultan Şah türbesi ve Aydınoğlu Mehmet Bey Camii yer alıyor.
Aydınoğlu Mehmet Bey Camii/Ulu Camii
Birgi Köyü’nde gezilecek yerlerden biri de bu ünlü cami. İki isimle de anılan bu tarihi cami 1312 yılında yapılmıştır. Caminin güney köşesinde bir aslan heykeli bulunmasından dolayı Aslanlı Camii olarak da bilinir. Aslında İslam sanatında bu heykelin yeri yoktur. Ödemiş Gezilecek Yerler Zaten bu heykelin M.Ö. 1500’lü yıllardan Lidyalılardan kaldığı tahmin ediliyor. Zamanında Aydınoğlu Beyliği’nin hüküm sürdüğü bu topraklarda aslan heykelinin önemi oldukça fazla. Bir rivayete göre bu aslan,beyliğin Osmanlı’ya muhalefetinin sembolü olarak camiye yerleştirilmiş.
Çakırağa Konağı
- yüzyıl sonlarında Venedik’ten getirilen bu üç katlı şık konak Mustafa Şerif Çakırağa tarafından yapılmıştır. Menşei sebebiyle Avrupa mimarisinden ve sanatından izler taşır. Konağın dışında işlemeler bulunur. Bu işlemeler kalem işidir. Mimari yapısı nedeniyle ziyaretçilerin gözbebeği konumundadır. Süslemelerde 72 çeşit sebze ve meyve resmi bulunur. Bu tesadüfi bir durum değildir. 72 çeşidin her biri Küçük Menderes Havzası’nda yetişen ürünleri temsil eder. Günümüzde bu konak Kültür Bakanlığı’na bağlı bir müze olarak hizmet vermeye devam ediyor. Birgi Köyü Gezi Rehberi
Birgi Köyü’nde Ne Yenir Ne İçilir?
Ziyaretçiler tarafından genelde kahvaltı için tercih edilen Birgi Köyü‘nde hem alkollü hem alkolsüz birçok farklı restoran bulunuyor. Kahvaltı için genelde Birgi Elif Hanım Konağı tercih ediliyor. Kahvaltılık olarak otlu gözleme, lokma denen kızarmış hamur ve nohut unundan imal edilen köy ekmekleri bulunuyor.
Bir diğer seçenek de Birgi Yöresel Ürünler Pazarı’na uğramak. Pazarda köy halkının kendi üretimi olan oya işleri, hediyelik eşyalar, kestane, patates ve üzüm gibi ürünleri bulabilirsiniz.
Birgi’de Konaklama
Birgi Köyü‘nde birkaç gün kalmayı düşünenler için belli seçenekler mevcut. Köyün tarihi dokusunu yansıtan ve restore edilmiş eski taş konaklarda konaklayabilirsiniz. Nazarköy Ya da daha uygun fiyatlarla pansiyonlarda da kalabilirsiniz. Saliha Hanım Taş Konak Birgi Otel ve Kadılar Paşazade Konağı en çok tercih edilen konaklar arasında.
Bunlar dışında Birgi Çınaraltı Pansiyon ve Cemile Sultan Butik Otel de konaklamak için tercih edilen güzide yerler arasında bulunuyor.
Ödemişe Yakın Gidibilecek Yerler
- Ödemiş Gezilecek Yerler
- Birgi Köyü Gezi Rehberi
- Tire Gezilecek Yerler
- Bayındır Gezilecek Yerler
- Şirince Gezilecek Yerler
- izmir Gezilecek Yerler
- Bozdağ Kayak Merkezi Gezilecek Yerleri
2 Yorumlar
Doğası ve tertemiz Ödemiş havası için ilkbaharda buraya yakın olan herkesin hafta sonu planlarında mutlaka yer alması gerekiyor..Baba lokantasında karnınızı doyurun mutlaka biraz ileride dere kenarında keyifli çayınızı için. Birgi Köyü bir baştan diğer başa yürüyerek gezin. ARabayla gezmeyin derim
Sessiz huzurlu mutlu bir gün geçirmek isterseniz işte birgi köyü gezisi tam size göre çok hoş bir köy burası. Cafe Otel ve Lokantalar/ Restoranlar mevcut, asla burada aç kalmazsınız:)