Başlıklar
Karataş, Konak, şehrin en sanatsal, kültürel ve ticari açıdan önemli bir noktası olan Konak ilçesinde yer almaktadır. İzmir’in en önemli turistik noktalarından biri olan Tarihi Asansör bu semtte yer almaktadır. Musevilerin yoğun olarak yaşadığı bir semt olan Konak Karataş’ta Karataş Musevi Hastanesi ile 1907 yılında inşa edilmiş olan BethIsrael Sinagogu bulunmaktadır. Hoşgörünün başkenti olan Karataş’ın adı ilk olarak 1880’li yıllarda duyuldu. Sahip olduğu derin koy doğal yapısı ile körfez içinde küçük, sevimli bir limandır. Konak Gezilecek Yerler Bu semtte ilk konut yapımı 1860’lı yıllarda başlamıştır ve ilk yerleşimcileri Rum ve Yahudi aileleridir. Semtte Ermeniler de yer alırdı ve Müslümanların bu yaşama ortak oluşu 1900 başlarında olmuştur.
Konak Karataş Ulaşım ve Konum Bilgisi
İzmir Konak’ta bulunan Karataş’a ulaşım için iki seçenek bulunmaktadır. Eğer otobüs kullanmak isterseniz 10, 171, 285, 680, 681 ve 691 numaralı otobüsleri kullanarak Karataş’a ulaşabilirsiniz. Eğer İzban kullanmak isterseniz de Aliağa – Cumaovası güzergahını kullanmanız gerekmektedir.
Konakta Görülecek Yerler
Tarihi Asansör
Tarihi Asansör İzmir şehrini kuşbakışı görmek isteyenlerin koşarak gitmesi gereken nokta kesinlikle Tarihi Asansör Kulesi’dir. Musevi bir vatandaş olan Nesim Levi Bayraklıoğlu tarafından 1907 yılında yaptırılarak kente armağan edilmiştir. Zamanla İzmir’in en çok uğranılan turistik mekanı olmuştur.
Tarihi Asansör’ün yapılış amacı Mithatpaşa Caddesi ile Halit Rıfat Paşa semti arasındaki yükseklik farkından dolayı iki semt arasındaki ulaşımı kolaylaştırmaktır. Basmane Kaç yerde bir asansörü semtler arası ulaşım aracı olarak görebilirsiniz ki? Halk arasında “ Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak da bilinen Dario Moreno adlı sokaktan asansöre ulaşabilirsiniz.
Dario Moreno Sokağı
Dario Moreno Sokağı Adını Yahudi asıllı Türk gitarist, piyanist, ve sinema oyuncusu Dario Moreno’dan alan sokak Konak Mithatpaşa Caddesi üzerinde, eski Rum evlerinin arasında Moreno’nun evi de bulunmaktadır.
Cumhuriyet Müzesi
Asıl adı İzmir Cumhuriyet Eğitim Müzesi, Türk Eğitim Tarihi ve Teknoloji Müzesi olan bina, Konak Karataş semtinin sağlam kalan en eski yapısıdır. İzmir tarihi açısından da büyün önemi vardır.
Şah Abbas’ın baskılarına dayanamayan Ermeniler’in bir kısmı Karataş’a yerleşmeye başladılar. Çocukların eğitimi için de Varyatan Okulu inşa ettiler. Eşrefpaşa Bu okulda kimsesiz Ermeni çocuklarının okuması da sağlandı. Cumhuriyetin ilk yıllarında işlevine devam eden okul azalan Ermeni nüfusu nedeniyle kapandı.
Musevi Hastanesi
Karataş hastanesinin temelleri atıldığında yıl 1827’dir. Yani bu hastanenin İzmir’in tarihinde önemli bir yeri vardır. O günlerde veba ve buna benzer hastalıklara yakalanan Yahudi cemaatine hizmet vermek amacıyla yaptırılmıştır. Hastalıkların yaygınlığı azalınca azınlık hastanesi olmuştur. Bir dönem kapatılmak zorunda kalındı fakat Nesim Levi’nin 1913 yılında yaptığı bağış ile yeniden hizmete açılmıştır. Buca 1920’li yıllarda milli kimliğe geçerek dernekleşmiştir. Farklı kimliklerden birçok hasta burada tedavi olmuştur. 1962’de ise Yaşlılar Yurdu hastane bünyesine geçmiştir. 1985 yılında Yolande Fercken’in vasiyeti açıldığında servetinin büyük bir kısmını buraya bıraktığı öğrenilmiştir ve yeni binası inşa edilip eski binası ile birlikte yan yana hizmete geçmiştir.
Bu Çevrede Diğer Görülecek Yerler
- Dario Moreno Sokağı
- Konak Kahramanlar
- Eşrefpaşa
- Tepecik
- Basmane
- Konak Gezilecek Yerler
- Küçükyalı Sahili
- Güzelyalı Sahili
- Alsancak
- İzmir Saat Kulesi
- Tarihi Asansör
- İzmirde Gezilecek Yerler
- Buca
2 Yorumlar
Gezilecek çok güzel yerler bence
gerçekten çok güzel ve faydalı bir site herkze tavsiye ediyorum sundukları hizmet için çok teşekkürler herkze tavsiye ediyorum 👍