Image default
Diyarbakır

Diyarbakır Çınar Gezilecek Yerler

Diyarbakır Çınar Gezilecek Yerler

Çınar ilçesi Diyarbakır’ın tarihi çok eskilere dayanan ilçelerinden birisidir. İlçe Diyarbakır ve Mardin karayolu üzerindedir. Diyarbakır kent merkezine yarım saat, Mardin kent merkezine ise bir saat uzaklıktadır. Diyarbakır Çınar gezilecek yerler sınırlı sayıda fakat görülmeye değer yerlerdendir. İlçenin sınırları içerisinde Huriler deresi ve büyük bir vadi yer alır. Bu vadi M. Ö. 2000’li yıllarda kurulan Hurri Mitani medeniyetinin yerleşim yeridir.

Diyarbakır Çınar
Diyarbakır Çınar

Daha sonra burası Asur medeniyeti tarafından Toşhan olarak adlandırılır. Ancak ilçenin merkezi daha sonra Hanakpınar köyü tarafına geçmiştir. Hanakpınar ismi daha önce bu köyde bir pınar ve han bulunmasından dolayı verilmiş. 1937 yılında ilçe olan Çınar 1940 ve 50 yılları arasında yoğun göç alır. Göçler daha çok Kudüs ve Bulgaristan‘dan buraya doğru yapılır.

Çınar Diyarbakır
Çınar Diyarbakır

İlçe nüfusu halen Kudüs’ten ve Bulgaristan‘dan gelenlerden oluşur. Batı ve güney tarafları dağlık olsa da ilçe tarıma uygundur. En çok tahıl, üzüm, pirinç ve pamuk yetiştirilir. Eski bir yerleşim yeri olduğu için çok sayıda gezilecek yeri de vardır.

Süleyman Ağa Mağaraları

İlçede ki bir başka akarsu da Göksu deresidir. Bu derenin kenarındaki Aşağı Konak köyünde kayalık bölümler oyularak çeşitli yapılar oluşturulmuştur. Bu yapılardan bir tanesi de zamanında bu bölgede yaşamış olan Süleyman Ağa’dan ismini almış olan Süleyman Ağa Mağaralarıdır. Bu yapının tarihi M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanır.

Süleyman Ağa Mağaraları
Süleyman Ağa Mağaraları

Zerzevan Antik Kenti ve Kalesi

Zerzevan Antik kenti Demirölçek köyünde bulunuyor. Bu yol Diyarbakır Mardin karayolunda bulunduğu için ulaşımı oldukça kolaydır. Eskiden bu yol Kral Yolu olarak bilinir ve Roma imparatorluğunun hem pagan hem de Hristiyanlık dönemlerinde burası önemli bir yerleşim yeridir.

READ  Sur Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi
Zerzevan Antik Kenti
Zerzevan Antik Kenti

Antik kentten geriye yıkık halde bir kale kalmıştır. Kale de bölge sürekli savaş halinde olduğu için aynı zamanda riskli dönemlerde bir yerleşim yeri de olmuştur. Roma döneminin en iyi şekilde korunan garnizonlarından birisi olarak biliniyor.

Zerzevan Kalesi
Zerzevan Kalesi

Şeyh Kasım Yazlık Sarayı

Altınakar köyü sınırları içerisinde bulunan Şeyh Kasım Yazlık Sarayı dan geriye sadece harabeler kalmıştır. Ancak zamanı da burasının Şeyh Kasım isimli birisi tarafından yaptırıldığı ve çok özel bir bina olduğu biliniyor.

Şeyh Kasım Yazlık Sarayı
Şeyh Kasım Yazlık Sarayı

Aktepe Şeyhleri Türbesi

Aktepe köyü sınırları içinde bulunan minare Osmanlı döneminde inşa edilmiş. Külahı olmayan minare kesme taştan yapılmış, ancak caminin geri kalan bölümleri sadece yıkık duvarlardan ibaret. Aktepe köyünün zamanında önemli bir dini merkez olduğu düşünülüyor. Çünkü köyde çok sayıda mezarlık ve türbe bulunuyor. Yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen bu türbeler her sene Mayıs ayının yedinci gününde çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Çınar Türbeleri
Çınar Türbeleri

Karacadağ

Karacadağ Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa illeri arasında bulunan volkanik bir oluşumdur. Volkandan çıkan lavlar akışkan olduğu için burası çok yüksek bir dağ oluşturmamıştır. Volkanik maddenin üzerinde yeniden toprak oluşmuş ve bir bitki örtüsü de büyümüştür. Eskiden ormanlık olan alan sürekli kaçak kesime maruz kaldığı için şu an yeşil değildir. Karacadağ halen bir kayak merkezi olarak da kullanılıyor ve çok ziyaretçi yy hu Allah hu poki çekiyor.

Karacadağ Volkanik Dağ
Karacadağ Volkanik Dağ

On Gözlü Köprü

Diyarbakır Mardin yolu üzerinde bulunan köprünün diğer isimleri Silvan Köprüsü, Dicle Köprüsü ya da Mervani Köprüsü’dür. 11. yüzyılda inşa edilen köprünün burada yaşayan eski bir medeniyet olan Mervaniler tarafından yapıldığı biliniyor. Korkuluklarında kesme taşlar bulunan köprünün uzunluğu 178 metredir. Mimarisi de herkesin ilgisini çeker.

READ  Diyarbakır Hani Gezilecek Yerler
On Gözlü Köprü
On Gözlü Köprü

Dilaver Köprüsü

Dilaver çayı Çınar ilçesinin bir başka akarsuyudur ve Şeyh Çoban köyü içerisinde akar. Çayın üzerindeki köprünün zamanında Diyarbakır valisi olan Dilaver Bey tarafından yapıldığı için bu ismi aldığı biliniyor.

Dilaver Köprüsü
Dilaver Köprüsü

Ballıbaba Çeşmesi

Çınar ilçesinde bulunan Ballıbaba köyünde çok fazla izinsiz kazı yapıldığı için hangi dönemde inşa edildiği bilinmeyen bir çeşme de ortaya çıkmıştır. Bu çeşmeye de köyün ismi verilmiş.

Çınar Park Alanları
Çınar Park Alanları

Çınar ilçesi önemli bir geçit üzerinde bulunuyor. Burası eskiden beri bir kervan yolu olan Diyarbakır Mardin karayolunda bulunduğu için önemli bir yer. İlçede genel olarak Roma ve Bizans kalıntıları var. Ancak Asurlular, Hurriler ve Çesm-i Reş Kaya medeniyetleri de ilçede yaşamış ve çeşitli izler bırakmış. Zerzevan Kalesi ve Ön Gözlü Köprü halen ayakta olan yapılar arasında. İlçenin gezilecek olan tarihi yerlerinden en önemlileridir.

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Sur Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Sülüklü Han : Otantik Atmosferiyle Diyarbakır’da

Gezicini

Silvan Gezilecek Yerler : En Güzel Yerlerin Listesi

Gezicini

Lice Gezilecek Yerler

Gezicini

Kayapınar Gezilecek Yerler : En Önemli Rotalar !

Gezicini

Hevsel Bahçeleri : Anadolu Bölgesinde Yer Alan Kuş Cenneti

Gezicini

Hazro Gezilecek Yerler

Gezicini

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gezilecek En İyi Tarihi Yerler

Gezicini

Ergani Gezilecek Yerler

Gezicini

Yorum Yaz