Başlıklar
Beypazarı Gezilecek Yerler
Uzun seneler boyunca tarihe tanıklık etmiş olan beyaz ve cumbalı konakları ile oldukça ünlüdür Beypazarı. Beypazarı, yemekleri ile de oldukça ünlüdür. Beypazarı güveci, Beypazarı kurusu gibi geleneksel ve yöresel lezzetleri, halı dokumacılığı ve telkâri gibi farklı el sanatları ile tanınan Beypazarı gezilecek yerler, tüm kültürel değerleri ile ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor.
Gezilecek yerler yalnızca tarihi evler ile sınırlı değildir. Doğal güzellikler, tarihe tanıklık eden müzeler ve daha birçok tarihi eser ile ziyaretçilerini bekliyorlar. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Beypazarı, Ankara iline bağlı olan bir ildir. Başkent Ankara’ ya yaklaşık olarak 95 km uzaklıkta bulunan bu tarihi ilçe, konakları ve insanların cömert oluşları ile dikkat çekiyor. Günümüzde özellikle yerli turistler tarafından ziyaret edilen oldukça keyifli bir yerdir.
Beypazarı’nın Tarihi
İlk çağ zamanlarına kadar uzanıyor. Burada ilk hüküm süren ve tarihi tanıklık edenlerin Hititler olduğu biliniyor. Ardından Frig, Roma, Galat, Anadolu Selçuklu, Bizans, Osmanlı Devleti bu bölgede zaman içinde söz sahibi olmuştur. İstanbul ve Bağdat yolu ile bağlantılı olan Beypazarı, önemli ticaret merkezi olduğu için de tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Beypazarı’nın tarihte bilinen ilk ismi bilindiği kadarı ile Kaya Doruğu ülkesi olan Lagania’ydı. 6. Yüzyıla tarihlenmiş olan bir dönemde, Doğu Roma Bizans imparatorunun Lagania’yı ziyaret etmesinin ardından kentin adı Lagania Anastasiopolis olarak değiştirilmiştir.
Osmanlı döneminde ise Tımarlı Anadolu Sipahi Merkezleri’nden biri olarak öne çıkmış olan bölgeye, Sipahi beyi ile ticari ve ekonomik durumlar düşünülerek, zaman içerisindeki haline dönüşmüş ve Bey Pazarı adı verilmiştir.
Beypazarı Evleri
Tarihi konakları ile ün salan meşhur Beypazarı’nda çoğunlukla iki ya da üç katlı ve cumbalı yapılar halinde yapılan Beypazarı evleri, iç içe bir yerleşim yaşan tarzı sunuyor. Bitişik olan konaklar bu özellikleri ile bölgedeki sosyal yaşamın, iletişimin, samimiyetin ve halk arasındaki güvenin oluşmasını sağlıyor.
Beypazarı’nda Osmanlı döneminde kalan 200 yıllık tarihe tanıklık etmiş olan binlerce konak bulunuyor. Köklü bir kültürü yansıtan Beypazarı Evleri’nin içerisinde yaşam hala devam ediyor ve insanlar hala bu tarz evlerde yaşıyor. Beypazarı halkı tarihin ve kültürün değerlerine saygı gösteriyor.
Birbirini etkilemeyecek, manzarasını ve ışığını kesmeyecek bir şekilde yapılmış olan konakların bazıları, 2000’li yapılmış olan bakım ve onarım çalışmalarının ardından yöresel kültürün tanıtılmasına etki edecek alanlar ile çevrildi. Günümüzde Beypazarı’nda evlerin birçoğu restoran ya da pansiyon olarak kullanılıyor.
Bazıları da yöresel gıdaların ya da el sanatlarının satılmış olduğu mağazalar olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Beypazarı evlerinin en üst tarafında guşgana adı verilmiş olan küçük bir alan yer alıyor.
Bu alana hem bir depo olarak kullanılıyor, yemeklerin kurutulup saklandığı bir depo olarak görüyor. Hem de aile genişliğinde ev büyütme ihtimaline karşılık olarak yapılıyor. Komşu olan Beypazarı konaklarının pençeleri, guşganaları ve kapıları karşı karşıya duruyor. Evlerin giriş yerlerinde hayat adı verilen mahzen tarzında yerler bulunuyor.
Beypazar Alaaddin Sokağında Dolaşın
Beypazarı’ndaki pek çok tarihi olan konak Alaaddin sokakta yer alıyor. Bu sokakta, restore edilmiş ve restorasyon, pansiyon gibi farklı çeşitler ile hizmet veren yerlere dönüşmüş konaklar görülebiliyor. Yöreselliğin ağır bastığı konaklarda otantik bir konaklama deneyimi yaşayabilir. Bu konaklar sayesinde tarihe yolculuğa çıkabilirsiniz.
Bunun yani sıra Alaaddin Sokak. Yöresel lezzetlerin satıldığı oldukça popüler bir yer halini alıyor. Bu sokaktaki stantları gezerken hem cevizli sucukları hem de bazlama ve tarhana gibi yöresel lezzetleri tadarak alabilirsiniz. Bu şekilde yöre halkının samimiyetini görebilirsiniz.
Tarihi Suluhan Kervansarayı Nasuh Paşa Hanı
Tipik bir Osmanlı şehir içi hanı olarak karşınıza çıkan Tarihi Suluhan Kervansarayı Nasuh Paşa Hanı, Beypazarı’na yakın olan bir konumda her alıyor. Osmanlı sadrazamı olan Nasuh Paşa’nın 17 Mart 1613 yılında yaptırmış olduğu, Suluhan Nasuh Paşa Kervansarayı, zaman içinde çeşitli tahribatlara uğrayıp, harap oldu.
Daha sonra ise restore edilerek günümüze kadar gelebilmiştir. Bu tarihi Han, İstanbul ve Ankara arasında yolculuk yapan kervanların uğrak yeri olarak biliniyordu. Buraları ziyaret eden kişiler çok beğeniyor.