Başlıklar
Sakarya Gezilecek Yerler
Sakarya’yı tamamen gezmek isterseniz bu 2–3 gününüzü alabilir. Tahmininizden daha büyük bir yere sahip olan Sakarya gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi verelim. Marmara Bölgesi’nde yer alan Sakarya, Kocaeli bölgesinde bulunan ve Türkiye’nin kalabalık nüfusa sahip 20. şehri olarak bilinmektedir. 2018 yılı veri sonuçlarında Sakarya’nın nüfusunun 1 milyon olduğu bilinmektedir. Türkiye’nin 3. en uzun nehri ise yine Sakarya’da yer alan Sakarya Nehri’dir. Geçmişten günümüze birçok medeniyete kapılarını açmış yerleşim yerleri arasındadır.
Tarihi geçmişi fazla olan Sakarya, İstanbul Ankara üzeri seyahat edenlerin geçiş güzergâhında bulunması sebebi ile bilinen şehirlerarasındadır. Gezilecek ve görülecek pek çok yere sahip olan Sakarya’da bulunan göller, nehirler, yaylalar, tarihi alanlar oldukça fazladır.
Sakarya’da Gidilecek Mahalleler
Coğrafi konumu ve deniz nedeni ile yaz aylarında oldukça güzel ve keyifli bir gezinti yaşayabilirsiniz. Her mevsimin ayrı güzel olduğu Sakarya’da gidebileceğiniz noktalar oldukça fazla. Parklar, müzeler, yaylalar, mahalleler ve caddeler ile gezmek için gidip zamanınızı değerlendirebileceğiniz bir lokasyona sahiptir.
Görülmeye değer yerler;
- Çark Caddesi
- Gölkent Mahallesi
- Kırkpınar Mahallesi
- Bağdat Caddesi
- Yeni Mahalle
Canlı ve hareketli caddeleri, mahalleleri ile gezilecek muazzam alanlara sahiptir. Alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri, restoran, cafe ve barların bulunduğu Çark Caddesi en bilinen yerler arasındadır. Gölkent Mahallesi’nde yer alan Akgöl kıyısı ise tam bir yürüyüş alanıdır. Turistler tarafından sevilen Kırkpınar Mahallesi’nde Çerkez vatandaşların yoğunluğu fazladır. Yerel halkı, mutfağı ve parklarıyla bilinir. Açık hava konserlerinin yapıldığı Bağdat Caddesi ise doğal bir güzelliğe sahiptir. Yeni Mahalle ise Karadeniz’in Sakarya Nehri ile buluştuğu noktadır.
Sakarya’da Gezilecek Yaylalar
Sakarya denildiğinde akıllara o meşhur yaylaları gelmektedir. 567 hektar büyüklükte olan Karagöl yaylası, soğuk içme suları, meşe ağaçları, çam, kayın ve köknar ağaçlarıyla tedavi alanı olarak ziyaret edilir. Acelle Yaylası ise Büyük Deniz olarak bilinen, orman gülü ve bodur ağaçların yer aldığı doğa harikası bir alandır. Oksijene ihtiyacınız var ise Çiğdem Yaylası tam size göre bir yerdir.
- Karagöl Yaylası
- Acelle Yaylası
- Çiğdem Yaylası
- Keremali Yaylası
- Soğucak Yaylası
- İnönü Yaylası
- Dikmen Yaylası
- Sultanpınar Yaylası
- Davlumbaz Yaylası
- Kırca Yaylası
- Kaymakam Suyu Yaylası
Sakarya’nın en zirvesini istiyorsanız o halde Keremali Dağı üzerindeki Keremali Yaylası’na çıkmalısınız. Güreş, at yarışı ve birçok müsabaka ise Soğucak Yaylası’nda düzenlenir. Kış mevsiminde en iyi seçim ise İnönü Yaylası’dır. Orman gülleri denildiğinde akla gelen Dikmen Yaylası’nda şenliklere katılmalısınız.
1200 mt yüksekliğe sahip olan Sultanpınar Yaylası platoyu andıran görüntüsü ile ormanla kaplı bir alandır. En kısa sürede ulaşabileceğiniz yaylalar arasında ise Davlumbaz Yaylası bulunuyor. Şenliklerde tüm lezzetleri tatmak isterseniz Temmuz ayında Kırca Yaylası’na gitmelisiniz. Kamp sevenlere özel olarak en ideal nokta ise Kaymakam Suyu Yaylası’dır.
Sakarya’da Gidilecek Müzeler ve Tarihi Yerler
Sakarya’nın tarihi yapıları olarak bilinen Beşköprü yani Justinianus Köprüsü, Sakarya’nın Serdivan ilçesinde yer alıyor. Bizans İmparatoru tarafından MS 558–560 tarihlerinde yapılmıştır.
Çark deresi üzerinde bulunmaktadır. 365 mt uzunluk, 12 kemere sahip olup, 1995 yılından itibaren trafiğe açıldıktan sonra, onarım yapılarak tekrar kullanıma kapatılmıştır. Osmanlı mimarisinin 300 yıllık geçmişini temsil eden yapı, ahşap olarak yapılmıştır.
Tarihi ve müze alanları;
- Beşköprü
- Sakarya Müzesi
- Deprem ve Kültür Müzesi
- Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi
- Taraklı Evleri
Müzeler arasında yer alan Sakarya Müzesi diğer adı ile Atatürk Müzesi 3 katlı bir yapıdır. 1993 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Sakarya ilinde bulunan eserler sergilenmektedir. Roma ve Bizans döneminden günümüze ulaşan mezar taşı, ostotek, sütun kaide, sunak ve pişmiş topraktan yapılmış erzak küpü bulunmaktadır. Ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Deprem ve Kültür Müzesi ise Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunmaktadır.
Adapazarı depremine ait fotoğrafların bulunduğu 450 mt²’lik alanda deprem simülatörü, sismograf gibi birçok cihaz bulunmaktadır. 2004 yılından itibaren ücretsiz giriş ile ziyaret edilmektedir. Ali Fuat Paşa Belediyesi’ne ait olup, müze 6 odadan oluşmaktadır. Kuva-i Milliye’ye ait tüm görseller, giysiler, eşyalar sergilenmektedir. Yaklaşık 73 eserin sergilendiği müze tarih kokuyor.
Sakarya’da Gidilecek Plaj ve Parklar
Plaj, kaplıca ve parkları ile bilinen Sakarya, muhteşem bir doğa güzelliğine sahip olup, bünyesinde tüm ihtiyaçlara yönelik yerler bulunmaktadır. Parklar arasında yer alan Gölbaşı Park içerisinde; sosyal tesis, restoran, piknik alanı, yürüyüş yerleri bulunuyor. Kent Park ise Zirai Donatım Kurumu Fabrikası alanının yeşil alana dönüştürülmesi ile hizmete sunulmuştur. 160.000 mt² alana sahiptir.
- Karasu Plajı
- Kuzuluk Kaplıcaları
- Gölbaşı Park
- Kent Park
- Orman Park
- Sakarya Park
- İl Ormanı Mesire Alanı
- Serdivan Gölpark
Karasu Plajı 15 km uzunlukta devasa bir plajdır. Türkiye’nin uzunluk olarak en büyük 2. plajı olarak biliniyor. İstanbul’a yakın en güzel noktalar arasındadır. Yeraltı su kaynağına sahip olan Kuzluk Plajı ise her mevsim ziyaret edilebilecek kadar şifalı bir yapıya sahiptir. Orman Park; 2006 yılından itibaren hizmete girmiş 18 dönümlük alan içerisinde yer alıyor. Köy kahvaltısı alanları arasında bulunuyor.
Sakarya’da Gidilecek Göller
Kaynarca ilçesinde bulunan Acarlar Longozu, Türkiye’de yer alan en büyük longoz ormanı olarak bilinir. Set gölü olarak doğal sit alanı olarak belirlenmiştir. Nadide alanlar olarak Acarlar Longozu içerisinde hem sulak alan hem de orman vardır. Yaban hayatının görüldüğü alanda göçmen kuşları oldukça fazladır. Sapanca Gölü tatlı su gölü olarak bilinen ve Ayan Gölü de denilen yerdir. Sapanca Gölü uzunluk olarak 16 km’lik bir ölçüye sahiptir.
Mevsimlere göre suyun yükseldiği görülmektedir. Gölü besleyen derelerin varlığı oldukça fazladır. İstanbul Dere, Aygır Dere, Yanık Dere, Eşme Dere, Maden Dere gibi birçok dere bulunuyor. Tektonik göller arasında yer alıyor. Göçmen kuşların uğrak yeri olan bu alan turistlerin ilgisini en fazla çeken bölgeler arasındadır.
- Acarlar Longozu
- Sapanca Gölü
- Çamlıca Gölü
- Poyrazlar Gölü
- Akgöl
- Sakarya Saklı Göl
- Küçükboğaz Gölü
Çamlıca gölüne gitmeniz halinde güzel bir kamp kurmanız için çok güzel alanlar bulabilirsiniz. Yayla evlerinin bulunduğu tam bir doğa harikası olan bu alanda dinlenmenin keyfini yaşayacaksınız. Poyraz Gölü ormanları, yeşil alanları ile Tabiat Parkı olarak 2011 yılında ilan edilmiş bir alandır. Teke Gölü olarak da bilinen Poyrazlar Gölü sit alanı olarak kabul edilmiştir.
Piknik, mescit, kameriye, kır kahvesi ile etnik bir alandır. Aynı zamanda ATV ile safari keyfi, paintball, balık tutmak ya da fotoğraf çekmek adına birçok aktivite yapabilirsiniz. Akgöl; tatlı su gölleri arasında olup alüvyal olarak bilinen bir set gölüdür. Göl sazlık ve bataklıktan oluşmaktadır. Sakarya Saklı Göl, 520 dönüme sahip büyük bir alandır.
Merkeze yakın olması kısa sürede ulaşılan yer olması oldukça caziptir. Manzaraya karşı kahvenizi yudumlayabilir, sevdiklerinizle yemek yiyebilirsiniz. Küçükboğaz Gölü ise tatlı ve tuzlu su olan, çevresinde ise piknik yapabilirsiniz. Olta balıkçılığı bakımında ideal bir yerdir.
Sakarya’da Gidilecek Şelaleler
Sakarya’da bulunan Doğançay Şelalesi kamp ve seyahat alanı olarak çok güzel bir alandır. Doğa yürüyüşü için çok idealdir. Soğucak Şelalesi doğa alanları adına önemli bir yerdir. Çocuklarla gitmek için pek uygun olduğu söylenemez. Mecidiye Şelalesi ise ormanların arasında irili ufaklı şelale cennetini andırıyor. Karandere Şelalesi sarp kayalıkların içerisinde akıyor ve muhteşem bir serinleme alanı haline bürünüyor.
- Doğançay Şelalesi
- Soğucak Şelalesi
- Mecidiye Şelalesi
- Karandere Şelalesi
Tüm bu alanların en ortak bilinen yanı ise doğa içerisinden yankılanan şelalenin dinlendirici sesidir. Görmediğiniz alanlar arasında mutlaka doğal bir terapi olması adına ziyaret etmelisiniz. Şehrin gürültüsüne tercih edeceğiniz şelale sesi sizleri serinletecek.
Sakarya Aqua Park
2012 yılında hizmete açılmış olan Aqua Park Tatil Köyü 15.400 mt² bir alana kurulmuştur. İçerisinde adrenalin havuzu, cafe, mutfak, kabin, plaj, aile ve çocuk havuzları bulunmaktadır. Özel organizasyonların da düzenlendiği bu alanda düğün, kına, yemek ya da farklı organizasyonlar yapılabiliyor. Düğün organizasyonlarında özellikle tercih edilen Sakarya Aqua Park aynı zamanda muhteşem düğün fotoğraf çekimi için özel bir alandır. Konumu
Serdivan Planetaryum
Sakarya’da bulunan eğlence alanları arasında Gezegen Evi olarak bilinen Serdivan Planetaryum çocuklarınızla gelebileceğiniz muhteşem bir eğlence yeridir. Uzay adına her şeyi bulabileceğiniz ve çocuklarınıza farklı bir gün geçirmelerini sağlayacağınız uzay alanıdır. Uzay, gökyüzü ve gökyüzünün tüm derinliklerini ekrandan izleyerek bilgi alabiliyorsunuz.
Sakarya’nın Avantajı
Birçok gezinti alanlarına ailece gitmek mümkün olmayabiliyor. Özellikle çocuklar için uygun olmayan yerler nedeni ile birçok görülecek yerden mahrum kalabiliyorsunuz. Sakarya’da yer alan birçok yer çocuklar için de uygundur. Bu nedenle avantajlı olan bu yeri tatil alanı olarak seçmeniz mümkündür. Üstelik her mevsim ziyaret edebilir, kendinize özel olarak keyifli birçok alan bulabilirsiniz.
Yazın gezilecek alanların başına plajlar ve şelaleler gelirken kış mevsiminde kaplıcalar en fazla gidilen alanlar arasındadır. Oksijenin bol olduğu ve kendinizi dinlemeniz için en ideal nokta olan Sakarya şehir büyüklüğü ile muhteşem bir ildir. Gezilecek Yerler Yapılan tüm park alanları, şehir planlaması ve doğal alanların korunması ile tarihi güzellikleri bir sonraki dönemlere kadar ulaşmasını sağlıyor.
Geçmişten günümüze gelen bu güzel yerleşim yeri her geçen gün daha fazla keşfedilmektedir. Üniversite öğrencilerinin de rahatlıkla yaşayabileceği bu alan kalabalık nüfusu ile iş imkânı sunuyor. Sakarya ilinin avantajları arasında; yaşanabilir, gezilen, aktivite alanlarına, doğal zenginliklere ve yeşil alanlara sahip olması gelmektedir. Tüm bu özellikler ile birçok avantajı beraberinde getiren Sakarya için valiz hazırlarken mevsime uygun olmasına dikkat edin.
Kış aylarında gidilecek alanlar için özellikle yüksekliği fazla olan bölgelere uygun giyinmeniz sağlığınız adına önemlidir. Vakit olarak Sakarya’nın her alanında vakit geçirecek bir program yapabilir, otellerde ya da kamp alanlarında konaklayabilirsiniz. Şimdi program yapmadan önce bir kez daha düşünün ve Sakarya’yı listenize almayı unutmayın. İstanbul’a yakın olan bu ilde gezmeye doyamayacaksınız.
Sakarya İlçeleri ile ilgili makalelerimiz
- Kocaali Gezilecek Yerler
- Kaynarca Gezilecek Yerler
- Karapürçek Gezilecek Yerler
- Adapazarı Gezilecek Yerler
- Pamukova Gezilecek Yerler
- Ferizli Gezilecek Yerler
- Arifiye Gezilecek Yerler
- Geyve Gezilecek Yerler
- Serdivan Gezilecek Yerler
5 Yorumlar
Sakarya nın caddeleri yaylaları temiz hava huzur verici ortam olması çok güzel gidilecek tek yer
Sakarya’nın Kırca yaylası yazın gidilip gezilmesi adına çok güzel bir konumda diyebilirim. O sıcakta serin yaylada bulunmak insan iyi geliyor gerçekten.
Sakarya Türkiyemizin en güzel şehirlerden biri. Havası nasıl acaba temiz mi
Çok güzel bir yer Sakarya’nın kırca yaylası gidilip görülüp gezilmesi gerekiyor çok güzel havası manzaraları var tavsiye ederim.
Gerçekten çok güzel yerler varmış inşallah bir gün görme fırsatım olur