Image default
Beyşehir Camiler

Eşrefoğlu Camii

Türkiye’nin tarihi camileri arasında Eşrefoğlu Camii yer alır. Cami kuruluşundan beri ibadete açık olan ve mimari özellikleriyle de dikkat çeken bir camidir. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen cami hakkındaki bilgiler;

Caminin Tarihi

Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunan caminin yapımı Eşrefoğulları Beyliği zamanında olur. Caminin yapılmasını beyliğin kurucusu Eşrefoğlu Süleyman Bey sağlar. Caminin yapımına 1296 yılında başlanır ve üç yıllık çalışma sonunda caminin yapımı 1299 yılında tamamlanır. Yapımının tamamlanmasının ardından cami hizmet vermeye başlar ve günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir.

Eşrefoğlu Cami
Eşrefoğlu Cami

Beylikler Dönemi’nde cami yapılmadan önce 1134 yılında Selçuklu Sultanı Sencer tarafından aynı yerde bir cami yaptırılır. Ancak caminin tahrip olması sonucunda Eşrefoğulları Beyliği zamanında cami yeniden inşa edilerek günümüzdeki halini alır. Cami günümüze gelene kadar bir takım restorasyon çalışmalarına uğramıştır.

Eşrefoğlu Cami İç Görüntüsü
Eşrefoğlu Cami İç Görüntüsü

Caminin İç Mekan Özellikleri

Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından yaptırılan cami Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşır ve aynı dönemde yapıldığı için Selçuklular döneminden kalan eserler arasında yer alır.

Eşsiz bir mimariyle sahip olan ve bu sebebiyle ziyaret edilme oranı yüksek olan camiinin özellikleri şunlardır;

  • Cami ahşap direkli bir camidir.
  • Cami Anadolu topraklarında yer alan en büyük ahşap direkli camidir.
  • Caminin inşa edilmesinde kaliteli ve dayanıklı malzemeler kullanılmıştır ve bu malzemeler sayesinde cami günümüze kadar gelmiştir.
  • Ahşap direkli olan caminin büyük bir bölümü ahşaptır ve bu özelliği ile ilgi görmektedir.
  • Caminin mihrabının uzunluğu 6 metredir ve mihrap çini mozaikleri ile kaplıdır.
  • Eşrefoğlu Camii’nin ahşap olan bölümleri arasında cami tavanı da bulunur ve bu tavanda kalem işçiliği kullanılmıştır.
  • Camiyi taşıyan 46 adet ahşap sütun bulunur ve bu sütunlar sedir ağacındandır.
  • Caminin ceviz ağacından yapılmış minberi vardır.
READ  Konya'nın Tarihi Yerleri

Bu özelliklere sahip olan caminin çatısı ilk inşa zamanlarında toprakken restorasyon çalışmaları sonrasında ilk olarak kiremitle kaplanmıştır. Sonraki dönemde ise çatının bakırla kaplanması sağlanmıştır.

Beyşehir Cami
Beyşehir Cami

Caminin Kar Deposu

Caminin en dikkat çekici özelliği ise cami ortasında bulunan Karlık ya da Kar Deposu’dur. 4,5 metre derinliğindeki bu alana kış aylarında çatı biriken karlar atılmıştır. Böylelikle nem sağlayan karlar sobayla ısıtılan caminin ahşaplarının zarar görmesini engellemiştir. Ancak Kar Deposu caminin sobayla ısıtılmaması ve kar sularının ahşapları çürütmesinin önlenmesi amacıyla camla kapatılmıştır. Bu da deponun işlevini kaybetmesini sağlamıştır.

Konya Beyşehir Eşrefoğlu Cami
Konya Beyşehir Eşrefoğlu Cami

Caminin Dış Mekan ve Çevre Özellikleri

Yaklaşık olarak 7 asırlık olan caminin iç mekan özellikleri kadar dış mekanı ve çevresindeki yapıların özellikleri de dikkat çekicidir. Dikdörtgen alan üzerine yapılan cami bir tane minareye sahiptir. Caminin yanında ise türbe ve hamam bulunur. Hamamın üzerinde de kubbeler vardır. Türbe ise caminin yapılmasını sağlayan Eşrefoğlu Süleyman Bey’e aittir. Caminin dış alanın en dikkat çekici özelliği ise camiye girişi sağlayan taç kapıdır. Bu kapı üzerinde bir kitabe bulunur.

Camiye Nasıl Gidilir?

Cami Konya’nın Beyşehir ilçesinde bulunur ve caminin bulunduğu mahallenin ismi ise İçerişehir Mahallesi’dir. Camiye gitmek için Beyşehir’de hizmet veren otobüs ve taksi gibi araçlar kullanılabilir. Ayrıca camiye Beyşehir merkezinden yürüyerek de ulaşmak mümkündür.

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Selimiye Camii (Sultan Selim Camii) Özellikleri, Mimarı

Gezicini

Selimiye Camii : Mimar Sinan’ın Eserlerinden

Gezicini

Konya’nın Tarihi Yerleri

Gezicini

Konya’da Ne Yemeli Neleri Meşhur?

Gezicini

Konya Şelaleleri

Gezicini

Konya Piknik Alanları – Doğal Alanları – Piknik Alanı

Gezicini

Konya Kafeleri – Konya’da Gidilecek En iyi 10 Kafe

Gezicini

Konya Gezilecek Yerler : Mevlana Şehri

Gezicini

Konya Gece Hayatı – Disco Barları

Gezicini

Yorum Yaz