Başlıklar
Acarlar Longozu Sakarya
Sakarya ilinin kuzeyinde, Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Acarlar Longozu, 1,562 hektarlık yüz ölçümüne sahiptir. Türkiye’nin tek parça, en büyük longoz ormanıdır. Sakarya ilinin turist çeken bölgelerindendir.
Derinliği 1,5 metreye kadar çıkan Acarlar Longozu, birinci derece sit alanı ilan edilmiştir. 250 ile 1250 metre arasında değişen genişliğe ve ortalama 7,5 kilometre uzunluğa sahiptir. Yaz aylarında suları çekilir.
Kış aylarında kar ve yağmur sularının birikimi ile oluşur. Suyu çekilen alanlar tarım arazisi olarak kullanılmakta, oldukça verimli toprakları vardır. Karadeniz kıyı ovasının, deniz ile olan bölümüne, kum tepecikleri oluşması sonucu meydana gelmiştir.
Mevsimsel yağışlar ile beslenir. Bataklık bölümler ve ağaçlar iç içe geçmiştir. Karadeniz sahili ile arasında, 20-25 metre yüksekliğinde kumullar bulunur. Güneyi 100 metre yüksekliğinde tepeciklerle çevrilidir. Sakarya nehri 6 kilometre mesafededir. Longozun su akıntısı, Sakarya Nehrini besleyen, Okçu deresine dökülür.
Acarlar Longozu Ulaşım
Sakarya il merkezine 50 kilometre, Karasu ilçesine 26 kilometre mesafede bulunur. Ulaşım şehir içi araçlar ile sağlanır. Sakarya’dan gelen ziyaretçiler Karasu Kaynarca otobüsleri ve Acarlar Longozu minibüsleri ile bölgeye ulaşabilir.
Acarlar Longozu Hayvan Türleri
Birçok canlıya ev sahipliği yapan longozda, birçok kuş türü, su canlıları yaşar.
- Sülün
- Çulluk
- Yaban ördeği
- Yayın balığı
- Kızılkanat balığı
- Sazan balığı
- Turna balığı
- Oklama balığı
Ayrıca Acarlar longozu göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunur. Mevsimsel olarak canlılık türleri çeşitlilik gösterir. Tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap karasal yaşam alanlarında bulunur.
Amfibi ve sürüngen türlerinden taraklı semender, yaygın semender, siğilli kurbağa, gece kurbağası, ağaç kurbağası ova kurbağası, sülük yaygın olarak görülen canlılardır.
Acarlar Longozu Bitki Türleri
Yaklaşık 2300 civarında bitki türü bulunur. Su menekşesi, su lalesi ve çeşitli nilüfer çeşitleri sık görülün görülür. Ormanlık alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri oldukça fazladır. Çocuk felci tedavisinde kullanılan, göl soğanı bölgenin önemli bitki türdür.
Acarlar Longozu İklimi Karadeniz kıyısına yakın olması sebebi ile, Karadeniz ikliminden etkilenir. Yazlar fazla sıcak olmaz, kışları ılık geçer. Mevsimsel sıcaklıklar fazla değişim göstermez. Yıllık ortalama sıcaklık 13,60 santigrat olarak ölçülmüştür. En düşük sıcaklık ortalaması 6 santigrat olarak, Ocak ayında hissedilir.
En yüksek sıcaklık ortalaması 21 santigrat ile, Temmuz aylarında hissedilir. Yıllık nem ortalaması %81’dir. Yağış ortalaması yıllık 948 milimetredir. En fazla yağışı, Ocak ve Mart ayları arasında alır. Yaz aylarında, güneydoğu yönünden gelen rüzgarların etkisinde kalır. Kış aylarında güneyden gelen rüzgarlar etkilidir.
Acarlar Longozu Konaklama
Longozun bulunduğu bölgede ziyaretçilerin konaklayabileceği oteller bulunmakta. Karasu’da bulunan oteller, pansiyonlar konaklama imkanı sunar. Suyun etrafında bungalov evleri de konaklama imkanı vermektedir. Ziyaretçiler Ormantik Park terasında piknik, mangal ve çay imkanlarından yararlanabilir.
Acarlar Longozunda Yapılabilecek Aktiviteler
Doğal hayatın korunması için, longozun her yeri ziyaretçilere açık değildir. Canlı popülasyonunu, doğal ortamında görme olanakları sunar. Yaklaşık 750 metre uzunluğunda tahta köprüde, yürüyüş yapılabilir. Piknik yapma imkanları bulunmaktadır. Longozda yürüyüş yolu, restoran, sandal, deniz bisikleti, piknik ve park alanları bulunur. Ziyaretçiler tekne turlarına katılarak, longozu değişik açılardan görebilir.
Bölgede bulunan Maden Deresinde bulunan, maden ocaklarına giden geçitler gezilebilir. Kandıra, Narköy’de ekolojik yaşam merkezini ziyaret ederek, burada bulunan modern çiftlikte ekolojik kahvaltı yapılabilir. Çeşitli evcil hayvanların bakımı ve tarımsal ürün yetiştiriciliği faaliyetlerine ziyaretçiler katılma imkanına sahiptir. Ayrıca burada bulunan otel konaklamak isteyenlere hizmet vermektedir.
Sakarya Resimleri
Sakarya’da Görülecek Yerler
- Sakarya Kamp Alanlar
- Sapanca
- Karasu
- Sakarya
- Karapürçek
- Kocaali
- Ferizli
- Adapazarı
- Taraklı
- Geyve
- Serdivan
- Arifiye
- Karasu Plajları ve Koyları
- Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı
- Selman Dede Mesire Alanı ve Hayvanat Bahçesi
- Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı