Kapu Camii Osmanlı mimarisi eseri olarak günümüzde hizmet vermeye devam eden 17. Yüzyıl Osmanlı dönemine ait Kapu Camii Konya’daki Osmanlı Cami yapıları arasında en büyüğüdür. 1 adet minareye sahip olan Kapu Camii Konya’nın Karatay İlçesi sarraflar Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait olan caminin Karatay müftülüğüne bağlı olarak hizmet verdiği bilinmektedir.
Kapu Camii Tarihçesi
Kapu Camii ismini Konya Kalesi’nin girişlerinden birinin yanında kurulmuş olması sebebiyle Kapu olarak almıştır. Mevlevi Dergahı postnişinlerinden birisi olan Pir Hüseyin Çelebi tarafından 1658 yılında yaptırılan cami 1811 yılında ilk tadilatını görmüştür. Sonrasında 1867 yılında bir yangın olması sebebiyle hem cami hem de çevresinde bulunan Vakıf dükkanları yanmıştır. Konya Gezilecek Yerler Ancak 1868 yılında tekrar inşa edilen Kapu Camii aslında tamamen özelliklerini yitirmesine rağmen hizmet vermeye devam etmektedir.
Kapu Camii Mimarisi
Bir minareye sahip olan Kapu Cami kesme taştan inşa edilen klasik Osmanlı Mimarisi özelliğini taşımaktadır. 8 küçük kubbesi bulunan caminin kubbeleri çatısının iç kısmında yer almıştır. Karatay Gezilecek Yerler Mihrabı ise taş, minberi ahşaptan yapılmıştır. Hem doğu hem de batı yönlerine kapıları bulunan caminin Taç kapısı için yapılan 1868 yılındaki son tadilatta bir kitabe eklenmiştir aynı zamanda caminin girişinde son cemaat mahfili bulunmaktadır.
Kapu Camii Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Konya Kalesi’nin iki kapısı arasında konumlandırılmış olan Kapu Camii Konya çarşısının merkezinde bulunması sebebiyle vakit namazlarının kolaylaştırmaktadır. Çarşı içerisinde bulunan caminin altında dükkanlar bulunması sebebiyle birçok vakit namazında cemaate hizmet vermektedir.
Havlusuz olarak inşa edilmiş olan Kapu Cami altında 8 adet dükkan bulunmaktadır Bu dükkanların asıl amacı camiye gelir kazandırılması olarak bilinmektedir. Aynı zamanda esnaf dükkanları ile birlikte bulunuyor olması vakit namazları açısından esnaflara oldukça kolaylık sağlamaktadır.
Asıl Adı İhyaiyye olan Cami’nin Konya kalesine yakın olması sebebiyle adı Kapu Cami olarak anılmıştır. Aynı zamanda caminin yeniden yapımı esnasında Konya Kalesi’nin taşlarının da kullanılmış olması antik yapılardan oluştuğunu göstermektedir. Şerefe ile külah arasında bulunan çini kuşaklar camiye farklı bir hava katmaktadır. Caminin batısında ise 1812 yılında yaptırılmış olan bir şadırvan yer almaktaydı. Ancak sonrasında bu şadırvan yıkılarak yeniden yapılmıştır.
- Konya Kafeleri
- Karatay Medresesi
- Karatay Gezilecek Yerler
- Alaaddin Tepesi Parkı
- Eşrefoğlu Camii
- Meram Gezilecek Yerler
- Ilgın Gezilecek Yerler
- Akşehir Gezilecek Yerler
- Konya Festivalleri
- Konya Şelaleleri
- Konya Tarihi Yerleri
- Konya Gezilecek Yerler
- Karaman Gezilecek Yerler