Başlıklar
Selçuk Gezilecek Yerler İzmir’in en önemli ilçelerinden birisi olarak kabul edilen Selçuk, 9.000 yıl öncesine kadar dayanan bir tarihi geçmişe sahip olmaktadır. Selçuk ilçesinde tarih, arkeoloji, din ve kültürel açıdan harmanlanan çok köklü bir yapılanma görebilirsiniz.
Özellikle de bu konuda en önemli merkezlerden birisi olarak da kabul edilen Selçuk, Bronz Çağı sonundan günümüze dek kesintisiz bir yaşamın devam ettiği bölgeler arasında yer edinmektedir. Burada gerçekten de tarihi dokularla bezeli olan bir coğrafya söz konusudur. Şirince
Her noktası çok kıymetli ve tarihsel değerlerle bezeli olan bu bölge, çok katmanlı bir kültürel değer oluşturmaktadır. Bu sebepten dolayı da muhakkak gezip görülmesi gerektiğine inandığımız bir yer olmaktadır Selçuk.
Selçuk’ta Arkaik, Helenistik, Roma, Selçuklu, Aydınoğulları, Osmanlı ve modern dönemin kalıntılarının iç içe harmanlanmış olmasına tanıklık edebilirsiniz. Bu konuda gerçekten de ucu bucağı gözükmeyecek türden bir yer olarak da bilinmektedir. Geçmişin izlerini her adımda sürebileceğiniz bir bölge olan Selçuk, dünyanın önde gelen turizm bölgeleri arasında da yer edinmektedir. Tarihsel mirasın günümüzle iç içe geçmiş olduğu bu bölge, olabildiğince değerli bir coğrafya olarak nitelendirilmektedir. Dünya’nın hiçbir yerinde bu tarz bir birkaç bin yıl süren ve çeşitli kültürleri bir arada tutmayı başaran bir bölge yok. Bu sebepten dolayı da Selçuk’un tarihi mirasımız açısından olabildiğince önemli bir konuma sahip olduğunu söylememiz mümkün olabilir.
Selçuk Efes Tarihi
Efes Antik Kenti Efes Antik Kenti antik dönemde 8 km’lik bir alana yayılan bir coğrafi alandır. Daha doğrusu bu alanın adı Efes olmaktaydı. Tarih boyunca coğrafi olaylar ve savaşlardan dolayı 4 kere yer değiştirmiş olan bu kent, günümüzde Selçuk’ta gördüğümüz göz kamaştırıcı bir konumda kalmıştır. Roma döneminden kalma bir bölge olan Efes Antik Kenti, Ayasulluk Tepesi civarında yeşeren yerleşim Roma İmpratorluğu’nun merkezlerinden birisi olmayı başarmıştır. Selçuk’un merkezde kalan kalenin olduğu noktasındaki Ayasulluk Tepesi ilk yerleşim yeriydi ve bu bölgede Anadolu Kavimleri ile Hititlerin yaşadığı bilinmektedir. Hatta Hitit yazıtlarında geçen Arzawa Krallığı’nın başkenti olan Apasas’ın bu bölge olduğu düşünülmektedir.
Yunan adasından gelen ilk kolonicilerin Efes’e katılmasıyla birlikte gelişen bölgeye tarihte parayı ilk bulan Lidya Kralı Kroisos tarafından ele geçirilince dünyanın 7 harikasından birisi olan Artemiz tapınağı çevresindeki düzlüğe gidilir ve II’inci Efes bu bölgede kurulur. Selçuk Gezilecek Yerler Daha sonrasında İskender’in gelmesiyle birlikte el değiştiren bölgede modern şehircilik anlayışına uygun olan birçok detay da kendisini göstermeye başlar.
Selçuk`ta görülecek yerler. Helenistik dönemde gerçekten büyük gelişmelerin yaşandığı ve Akdeniz’in en önemli ticaret limanlarından birisine dönüştüğü Efes, günümüze dek oldukça farklı kültürlerle harmanlanmaya devam eder. Kurtuluş Savaşı sonrasında bir süre Akıncılar adıyla da bilinen Selçuk, 1 Ocak 1943’te Kuşadası’na bağlanmış, son olarak da 10 Haziran 1957’de de İzmir’e bağlı bir ilçe olmuştur.
Bu noktada Selçuk’ta gezilip görülmeye değer olan yerleri sizler için sıralamak isteriz.
İşte Selçuk’ta gezilecek yerler;
Ayasuluk Kalesi
Ayasuluk Kalesi Bu kale Selçuk Kalesi olarak da bilinmektedir. Efes’in ilk yerleşim merkezi olan Ayasuluk tepesi arkeolojik açıdan çok değerli bir bölge olmaktadır. Selçuk`ta görülecek yerler. Selçuk’un hemen girişinde solda kalan bu tepede Ayasuluk kalesi bir taç gibi yer edinmektedir. Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalan hisarın 15 kulesi ve 2 kapısı bulunmaktadır. Tek kubbesi ve minaresi de kısmen sağlam kalabilmiş olan Kale Camii, kale hamamı ve sarnıç gibi yapıları da bu alan içerisinde rahatlıkla gezip deneyimleme imkanı bulabilirsiniz.
UNESCO Mirası St.John Bazilikası
Hz İsa’nın en genç havarisi ve aynı zamanda da İncil’in yazarlarından birisi olan Aziz Yuhanna mezarı ve üzerine yapılan bazilika, Selçuk’ta gezilmesi gereken yerler arasında en önemli bölge olarak nitelendirilebilir. Hristiyanlık inanışına göre çarmıha gerilmiş olan Hz İsa, annesini en çok sevdiği havarisi olan Yuhanna’ya emanet etmiştir. Havari Yuhanna’nın ise MS 37-48 seneleri arasında Meryemana ile birlikte Efes’e gelip burada yaşadığı ve öldüğü kabul edilmektedir. Öldükten sonra vasiyetine uygun olarak Ayasuluk Tepesi’ne gömüldüğü rivayet edilen Yuhanna’nın mezarlığına Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte önce anıt mezar, sonrasında ise bazilika yapılmıştır. 12.yüzyılda kutsal mezar kalıntılarının İstanbul’daki Havariyun – Azizler- Klisesi’ne taşındığı bilinir.
İsa Bey Camii
Anadolu camii mimarisinin ilk ve en önemli örneklerinden birisi olarak kabul edilmektedir İsa Bey Camii. Aydınoğulları’ndan İsa Bey tarafından yapılan 1374-75 seneleri arasında Ayasuluk Tepesi’ne inşa edilen bu camii, görkemli bir taç kapıya sahiptir. Camiinin batı cephesindeki duvarları mermerle kaplı, diğer cepheler ise ince kesme taştan yapılmıştır. Artemis Tapınağı’ndan çıkartılan kesme taş blokların da camii mimarisinde kullanıldığı belirtilmektedir. Zengin çiniler ve süslemelere sahip olsa da İsa Bey Camii’nin Osmanlı döneminin en sadece camii mimarileri arasında bulunduğu söylenir. Selçuk Gezilecek Yerler UNESCO listesinde de yer alan cami, 19’uncu yüzyılda kervansaray olarak da kullanılmıştır. Hemen yakınında da harap bir durumda olsa da İsa Bey Hamamı yer almaktadır.
Meryem Ana Evi
Meryem Ana Evi Bülbül dağı üzerinde, Efes Antik Kenti yakınlarında bulunan Meryem Ana Evi, tarihi, kültürel ve arkeolojik değer açısından hem Hristiyanların hem de Müslümanların akın ettiği kutsal bir yer olarak kabul edilmektedir. Selçuk Gezilmesi gereken yerler. Papa IV. Paul tarafından Hristiyan dünyası için resmi bir hac merkezi olarak ilan edilen Meryem Ana Evi, her sene on binlerce Katolik Hristiyan tarafından ziyaret edilmektedir. Hz Meryem’in, Hz İsa’nın annesi olarak kabul ve ilan edildiği bu evde Stjohn ile birlikte ömrünün son yıllarını geçirdiği iddia edilmektedir. 15 Ağustos tarihinde Meryem’in göğe yükseldiğine inanan Hristiyanlar, her sene bu tarihte bölgede ayin düzenlemektedir.
Yedi Uyuyanlar Mağarası
Yedi Uyurlar Mağarası Efes Antik Kentinin bulunduğu dağın arka yamacında Yedi Uyuyanlar Mağarası yer almaktadır. MS 5 ya da 6’ıncı yüzyılda yapıldığı düşünülen bir dini merkezdir. Eshab-ı Kehf mağaralarından biri olduğu iddia edilmektedir. Rivayete göre Hristiyanlığın resmi din olarak kabulünden önce, putperestlerden kaçarak Panayır dağlarına sığınan 7 genç, burada uykuya dalmıştır. Uyandıklarında ise 200 yıl geçtiğini ve Hristiyanlığın resmi bir din olduğunu görmüşlerdir. Bu mucizevi olaydan dolayı mukaddes kişiler olarak kabul edilen bu 7 genç, öldükten sonra da yine bu mağaraya gömülmüşlerdir. Dünya üzerinde Yedi Uyuyanlar Mağarası olarak iddia edilen 33 yer bulunurken, Hristiyan kaynaklarının çoğunda bu mağara Efes’teki mağara olarak geçilmektedir.
Bütün bu aşamaların yaı sıra gerçekten de Selçuk gezilecek yerler konusunda ülkemizin en zengin ilçeleri arasında yer edinmektedir. Muhteşem bir tarihi dokusu aynı zamanda da küçük ama hoş plajları bulunmaktadır bu bölgenin. Baştan aşağı muazzam bir dokuya sahip olduğu için de Selçuk muhakkak her kesimin görmesi gereken alanlar arasında yer edinmektedir. Sizin de özellikle yaz aylarında rotanızı bu bölgeye çevirip gezmenizi öneririz. Selçuk Gezilmesi gereken yerler. Tarihsel açıdan yakalayacağınız birçok deneyimi bu bölgede rahatlıkla keşfetmiş olacaksınız.
Siz de Selçuk gezilecek yerler konusunda fikir ve fotoğraflarınızı bizler ile paylaşabilir, daha geniş bilgiler sunmamıza da yardımcı olabilirsiniz. Selçuk`ta görülecek yerler
Hepinize güzel bir gezi olması dileğiyle.
Selçuk Resimleri
Selçuk Çevresinde Yakın Diğer Gezilecek Yerler
- Şirince Köyü Gezilecek Yerler
- İzmirde Gezilecek En Güzel Yerler
- Kuşadası Tarihi Yerleri
- Kuşadası Gezilecek Yerler
- Yoncaköy Sahili
- Efes Antik Kenti
- Nesin Matematik Köyü
- Efes Antik Kenti
- Yedi Uyurlar Mağarası
- Meryem Ana Evi
- Ayasuluk Kalesi
4 Yorumlar
Efes Şirince, Pamucak Sahili, , Meryemana, St.John Kilisesi, Artemis Tapınağı, Efes Müzesi, Selçuk Kalesi, ve daha nicelerinin yeri olan Dünya Mirası olan Selçuk Efes ilçesi mutlaka gelinip görülmesi gerek fakat izmirde hala buraya gelmeyen çok insan var.
Buralar OLdukça şirin bir yer. Yazın daha hareketli oluyor turisler özellikle, kışın ise in cin bile top atmıyor buralarda 🙂 gezin, köftesini yiyin mutlaka ,Şirince’ye gidip şarap içmeden kahvaltı yapmadan geçmeyin, Meryem Ana ve Efes Antik Tiyatroevine gidin…
Türkiye`nin sayılı Tarihin en bol olduğu ilçelerden birisi buralara çok turist geliyor yerli yabancı tarihihe ışık tutan önemli yerler vardır buraları görmeden yaşamayın.
10 numara bir uygulama deneyin bence sizde süper olmuş kaliteli sorunsuz şekilde çalışıyor gayet başarılı olmuş tebrikler sizde deneyin memnun kalacaksınız bence çok güzel bir uygulama