Ateşbazı Veli Türbesi ve Ateşbazı Parkı. Türbesi olmasına karşılık hayatı hakkında yeteri kadar bilgi bulunmaz. Mevcut olanlar ile de ancak menkıbeleri ve yaşadığı yerler ile alakalı yorumlar yapmak mümkün olur. Mevlana’nın babası olan Bahaeddin Veled ile birlikte geldiği biliniyor. Horasan’dan çıktıkları yolda kafileyle Konya ve Karaman‘a kadar ulaşırlar. Horasan civarında yaşadıktan sonra buralara geldiği şeklinde yapılan yorumlamalar daha kuvvetli kabul edilir. Ateşle oynayan kişi anlamına gelen Ateşbaş ismi ile anılmaya başlanmıştır. Yusuf b. İzzeddin gerçek adı olarak anılır ve kabul edilir.
Neden Bu İsmi Aldı?
Yazdığı menkıbelerden bir tanesinde neden bu isimle anıldığını da açıklamıştır. Bir gün mutfakta hazırlık yaparken mutfakta odun kalmadığını fark eder. Odunun kalmadığını Mevlana’nın huzuruna gelerek bildirmek istediğinde bir şaka ile karşılık alır. Mevlana odunu bulamazsa ayaklarını kazana sokmasını ve yemeği o şekilde pişirmesini ister. Gülerek söylediği bu istek Yusuf tarafından yerine getirilir. Odun yerine nasıl olduğu anlaşılmayan bir şekilde ayak parmaklarından çıkan alevlerle yemeği pişirir. Bunun üzerine Mevlana kendisi için ateşbaz demeye başlar ve adı da bu sayede ortaya çıkmış olur.
Yeri Nerededir?
Konya‘nın en büyük ilçelerinden bir tanesi olan Meram yoluna giderken bir tepe vardır. Aşkan veya Aşıklar tepesi adıyla anılır. Selçuklu türbe yapılarının en temel özelliklerine sahip olan Meram Ateşbazı Veli Türbesi hemen dikkatleri çeker. İçeriden kare şeklinde görülürken dışarıdan tamamen külah ile örtülüdür.
Konya‘da Niyaz penceresinde kitabesi vardır. Ölümünden sonra kızı ve oğlu aracılığı ile vakıflar da inşa edilmiştir. Zamanla harabe durumuna gelen bu yerin 1897 yılında yeniden yapılmasına karar verilmiştir. Ateşbaz Veli mevlevilik için oldukça önemli olan aşhane görevini yerine getirdiğinden dolayı da Ateşbaz Veli ocağı adıyla anılan yerlerin olmasına da neden olmuştur.
Diğer Konya’daki Türbeler:
- Sahip Ata Camii Ve Külliyesi
- Handevi Kandevi Türbesi Ve Zaviyesi
- Meram Gezilecek Yerler
- Şems Tebrizi Türbesi
- Sahip Ata Camii Ve Külliyesi