Başlıklar
Taraklı Gezilecek Yerler; Taraklı Sakarya’nın ilçelerinden birisidir. Aynı zamanda Taraklı Türkiye’nin sakin şehir unvanı bulunan ilçelerindendir. İlçenin Osmanlı döneminden kalma tarihi ilçesi olan Taraklı sit alanı konumundadır.
Tarihi yapısı, doğası ve sakinliği ile özellikle büyük şehirlerden kaçmak isteyenlerin gezi rotası olarak belirleyebileceği bir yerdir. Peki, Taraklı gezilecek yerler nerelerdir?
Taraklı Gezilecek Yerler Nerelerdir?
- Yunus Paşa Camisi
- Taraklı Evleri
- Tarihi Hamam
- Tarihi Han
- Çınar Ağacı
- Hisar Tepesi
Gezilecek yer açısından çok zengin olmayan Sakarya Taraklı ilçesi bu yerler dışında sahip olduğu Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla da dikkat çeker. Taraklı’da Görülmeye Değer Yerler Arnavut kaldırımlı sokaklarda tarihi evler arasında yürüyen insanlar genellikle kendilerini tarihi yolculuğa çıkmış hissedebilirler.
Yunus Paşa Camisi
İlçe merkezinde bulunan Yunus Paşa Camisi 1517 yılında yapılmıştır. Camiyi yaptıran Yavuz Sultan Selim’in veziri Yunus Paşa’dır. Aynı zamanda burası İlçenin en eski yapılarından olan cami Kurşunlu Cami olarak da anılmaktadır. Caminin bu isimle anılmasında kubbesinin kurşunla kaplı olması etkilidir. Cami klasik üslupla yapılan tek minareli camidir. Yunus Paşa Camisi kare planlı olan bir camidir. Ayrıca Taraklı ilçesine gelen kişilerin gezmeleri gereken ilk yerler arasındadır.
Taraklı Evleri
Aynı zamanda Taraklı ilçesinde görülmesi gereken tarihi yerler arasında Osmanlı mimarisiyle inşa edilen Taraklı Evleri de yer almaktadır. Bu evler en az 300 yıllık geçmişe sahip evlerdir ve görüntüleri itibariyle çoğunlukla Safranbolu evlerini andırırlar. Osmanlı mimarisine sahip olan bu evler en fazla 3 katlı olarak yapılmışlardır. Günümüzde bu evlerin bir kısmı konak olarak kullanımdadır ve hatta ziyarete dahi açıktır.
Tarihi Hamam
İlçedeki tarihi yerlerden birisi de Tarihi Hamam’dır. Aynı zamanda bu hamam Yunus Paşa Camisi yakınında yer alır. Bu hamamın buharı geçmişte caminin ısıtılması için kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma olan tarihi hamamın suyu termal sudur ve bu sebeple şifa için kullanılmaktadır.
Tarihi Han
Tarihi Han geçmişte İstanbul’a giden ya da İstanbul’dan gelen yolcuların konaklaması amacıyla kullanılmıştır. Bununla birlikte ilçenin Bağdat Yolu üzerinde yer alması hanın yoğun bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Günümüzde sağlam durumda olan Tarihi Han turistleri ağırlamaya devam etmektedir. Taraklı Gezilecek Yerler | Taraklı’da Görülmeye Değer Yerler
Çınar Ağacı
Taraklı’da bulunan tarihi yerler arasında 7 asırlık tarihe sahip Çınar Ağacı da bulunmaktadır. Bu ağaç Yusuf Bey Mahallesi’nde yer alır. Özellikle Taraklı’ya gelen yerli turistlerin resim çekinmeyi tercih ettiği yerlerden biridir. Tarihi Çınar Ağacı ilçenin simgesi konumundadır.
Hisar Tepesi
Hisar Tepesi Taraklı ilçesi manzarasının izlenebileceği bir alandır. İlçeyi yukarıdan görmek isteyenler gezi sırasında Hisar Tepesi’ne de çıkabilirler. Ayrıca bu tepede tarihi su sarnıçları da vardır. Su sarnıçlarının M.Ö 1000 – 2000 yıllarına ait olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca Sakarya Söğütlü ilçesinde gezilecek yerlerle ilgili bilgilere de buradan ulaşabilirsiniz.
- Arifiye Gezilecek Yerler
- Geyve Gezilecek Yerler
- Serdivan Gezilecek Yerler
- Akyazı Gezilecek Yerler Listesi
- Hendek Gezilecek Yerler
- Söğütlü Gezilecek Yerler
- Erenler Gezilecek Yerler
1 Yorum
Taraklı Termal
Uzun sürse de nihayet ülkemiz geri kalmışlık zincirini kırdı, kabuğunu parçaladı, gelişmiş ülkeler arasına girdik. Artık ülkemiz halkı, insan onuruna yakışır bir biçimde yaşamaya ve tatil yapmaya başladı.
Kabarık faturaları ödeyebilecek duruma gelen insanların sayısı günden güne çoğaldıkça , buna parelel olarak insanların tatil yörelerinden beklentisi de artı. Bu ihtiyaca cevap verme çabasında olan otel ve kaplıcaların genelinde büyük bir iyileşme var. Kim derdiki bir gün gelecek bu ülkede de Taraklı Termal, Gülümser Hatun, Özgür Termal, Tavşanlı Kaplıcaları gibi dünya standartlarında oteller yapılacak. İnsanlar krallara layık tatil yapacak.
Gerçekten de Taraklı Termal, Antalya ya da Bodrum otelleri gibi tatil yapabileceğiniz müstesna yerlerden biri. İnşaatı bitmiş bölümlerde nereye baksanız bakın göz alabildiğine güzellik. Her yer ter temiz, pırıl pırıl. Çalışan insanların hepsi güler yüzlü. Bakınca insanın içi açılıyor. Odalar, salonlar, teras, müşterek kullanım alanları, yemekhane, mutfak tertertemiz, tertipli, düzenli… İnşaatın devam ettiği bölümler var, arzumuz oralarında bir an evvel tamamlanması, çevre düzeninin yapılması.
Tesis Yunanistan, Almanya, İspanya, Fransa, Avusturya, Macaristan, Kanarya Adaları, Maldivin gibi turizmin göz bebeği olan ülkelerdeki otellerden farksız. Ben 20 den fazla ülkede tatil yaptım, daha bu kadar güzel mimari yapıya sahip bir otel görmedim. Osmanlı mimarisine sadık kalınmış. Taklide kaçılmamış. Nereye baksan bir sanat eseri, bir güzellik, bir estetik.. Hem de bizim göz zevkimize uygun, Osmanlı mimarisi.. İnşaat devam ediyor. Biraz gayret sarf edilirse, harikalar yaratılabilir.
Burada sadece su sağlıklı, yemekler leziz, personel güler yüzlü değil; tesis hem göz estetiğine, hem de insanların her türlü ihtiyacına cevap vercek biçimde yapılmış.
Burasının bu güne kadar gördüğüm en güzel otellerden eksikliği yok, fazlalığı var. O da oldukça değişik bir mimari yapıya sahip olması. Osmanlı mimarisinin tipik özelliklerini yakalama gayret etmişler, çok da başarılar. İşletmeciler oldukça titiz, temiz ve düzenli çalışıyor. Yapılırken her şey çok iyi düşünülmüş. Otel dikey değil, yatay yan yana yapılmış binalardan oluşuyor, hiç bir bina diğerinin önünü kapamıyor. Her binadan, merkezdeki havuzlar, lokantalar, alışveriş merkezleri gibi müşterek kullanım alanlarına kolayca ulaşılabiliyor. Binaların kapısına kadar eşyalarınızı indirebilmek için arabalarınızla varabiliyorsunuz. Her müşterinin arabasını koyacak kadar müsait park yeri, ayrıca her binanın önünde yeşil bir alan var. Bu alanlar çeşitli süs bitkileri ve çiçeklerle insanın göz estetiğine hitap edecek şekilde düzenlenmiş.
Projeyi hazırlayan mimar sadece dış mekanları değil, iç mekanları da müşterilerin rahat edebileceği biçimde hazırlamış. Dairenize bir koridordan giriyorsunuz. Geniş bir oturma bir odanız var. Odanın bir bölümünde bir mutfak tezgahı ve masası var. Mutfak buzdolabına varana kadar bir ailenin tam ihtiyacına cevap verecek kapasitede. İçinde bütün eşyalarımızı koyabileceğimiz kadar bir dolabın bulunduğu yatak odamız var. Yataklar ortopedik ve yorganlar elyaf; tertemiz, bembeyaz, kar gibi. Oturma odasından balkona çıkıp oturabiliyor, kitap okuyabiliyorsunuz. Mutfakta bu güne kadar hiç bir otelde görmediğimiz kadar kaliteli kap kacak, tabak, kaşık, çatal var.
Dairemizde iki yatak odası, termal su, iki kişinin rahatlıkla sığabileceği bir havuz var.
Her şey iyi güzel de… Bu koca tesiste hiç mi negatif bir şey yok diyeceksiniz biliyorum. Var. Kahvaltı saat 9.00 da başlıyor. Erken kalkan insanlar hiç düşünülmemiş. Örneğin Antalya’da beş yıldızlı otellerde kahvaltı 7.00 de başlar. Biz evimizde 7.30 kahvaltı yaparız. Ve YEMEKLER SOĞUK SERVİS EDİLiYOR. Buna en kısa zamanda bir çözüm bulunmalı.
Buraya gelmekle günün kısır döngüsünder, bir nebze de olsun kurtulacağımızı ümit ediyorduk, fazlasını bulduk. Kalacağımız Taraklı Termal olunca, bunu garantilediğimiz kesindi, bunu biliyorduk, yanılmadık.
İsmail Samur