Image default
Karatay Konya Müzeler

Mevlana Müzesi – Giriş Saatleri? Ücreti Ne Kadar?

Mevlana Müzesi – Giriş Saatleri? Ücreti Ne Kadar? Mevlana Müzesi Konya’da ziyaret edilecek ilk yerlerden birisidir. Burada özel ve anlamlı sözleri ile ünlü, hoşgörü ile ön plana çıkmış olan Mevlâna Celâlettin-i Rumi hazretlerinin kabri yer alıyor. Mevlâna Müzesi aynı zamanda Mevlâna türbesi olarak da bilinir. Konya Karatay’da Burası 1926 yılında ziyarete açılmış olup o günden bugüne milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

Konya Mevlana Müzesi
Konya Mevlana Müzesi

Mevlâna Müzesi yeşil kubbesi ile göze çarpar. Müzenin içerisinde Mevlana’nın kabrinin yanı sıra dergâh eşyaları, Hz. Mevlana’nın kıyafetleri, değerli el yazması eserler ve sabır taşları da yer alıyor.

Konya Mevlana Müzesi
Konya Mevlana Müzesi

Müze Türk-İslam kültüründe önemli bir yere sahip olup müzenin hemen yanında Osmanlı Dönemi’nde yapılmış olan mescit ile semahane de yer alıyor. Müze yurt dışından da her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Konya Müzesi
Konya Müzesi

Mevlâna Müzesi Ücreti Ne Kadar?

Mevlâna Müzesi haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaretçilerini bekliyor. Konya Gezilecek Yerler Hiçbir ziyaretçi müzeye girerken belli bir ücrete tabii tutulmamıştır. Ücret 2014 yılında kaldırılmıştır. Mevlana Müzesi – Giriş Saatleri? Ücreti Ne Kadar?

Mevlâna
Mevlâna

Mevlâna Müzesinin Yapımı

Mevlana Müzesi ya da bir diğer adıyla Mevlâna Türbesi tam 4 kalın ayak üzerine inşa edilmiştir. Yapımı olan tarihten 19. yüzyıla kadar devamlı eklemeler yapılarak genişletilmiştir. Müzeye her dönem de de çok özen gösterilmiştir. Müzenin en iyi şekilde korunmasının nedenlerinden birisi de Osmanlı sultanlarından bazılarının Mevlevi tarikatından olmalarıdır.

Mevlana Müzesi İçi
Mevlana Müzesi İçi

Mevlâna Celâlettin Rumi 17 Aralık 1273 tarihinde vefat edince halktan kişiler kabrine türbe yapılması konusunda Mevlana’nın oğlundan müsaade istemişler ve oğlu da bu fikre sıcak bakınca kabri türbeye dönüştürülmüştür.

READ  İnce Minareli Medrese : Taş Eserler Müzesi

Türbe Mimar Tebrizli Bedrettin tarafından yapılmış ve yapıldığı tarihten günümüze faaliyetleri hiç bitmemiştir. Müze bahçesinde bir şadırvan bulunuyor ve bu şadırvan I. Selim tarafından yaptırıldığı biliniyor. Ortada bulunan göbeğinde Germiyanoğluları tarafından hediye edildiği rivayet edilir ancak bu konuda net bir kayıt bulunmuyor.

Mevlana Müzesi Görüntüsü
Mevlana Müzesi Görüntüsü

Mevlâna Müzesi Bölümleri

Müze avlusuna girilen kapının adı Dervişan Kapısıdır. Avlunun batı ve kuzey yönü sırasınca derviş hücreleri yer alır. Hemen güney yöne dönüldüğünde ise matbah ve Hürrem Paşa Türbesi yer alıyor. Konya Tarihi Yerleri Buradan sonra ise Üçler Mezarlığına çıkan Hamuşan Kapısı ile karşılaşılır. Mevlana Müzesi – Giriş Saatleri? Ücreti Ne Kadar? Avlunun doğu kısmında Fatma Hatun, Hasan Paşa ve Sinan Paşa türbeleri yer alıyor. Aynı zamanda burada mescit bölümleri ile semahane de bulunuyor. Karatay Gezilecek Yerler Mevlâna ve ailesinin mezarlarının bulunduğu ana binada bu kısımda karşımıza çıkar.

Mevlana Müzesi
Mevlana Müzesi

Mevlâna Müzesi Ulaşım

Tramvay: müzeye gitmek için çarşı yönüne gider tramvayı kullanarak müzeye ulaşılır. Hemen hemen yarım saatte şehir merkezine varan tramvaya bindikten sonra Alaaddin Durağında inip 5 dakika yüründükten sonra Mevlâna Müzesine giriş yapılır.

Otomobil: özel araç ile gidenler tabelaları takip ederek şehir merkezine rahatlıkla ulaşırlar ve burada da tabelaları takip ederek müzeyi rahatlıkla bulabilirler.

Dolmuş: Dolmuşlar Konya otogarının önünden geçer ve bunlardan da çarşı yönüne sefer yapanlara binildiği zaman hemen türbenin önünde inmek mümkündür.

Mevlana Müzesi
Mevlana Müzesi

Mevlâna Müzesi Ziyaret Saatleri

Mevlâna Müzesi’ni haftanın her günü ziyaret etmek mümkündür. Sadece pazartesi günü 10:00’da başlayan ziyaret, diğer günlerde 09:00’da başlar. Kapanış saati de yaz ve kış dönemlerinde değişiklik gösterir.

Yaz döneminde 18.30’da kapanırken, kış döneminde 17:00’da kapanır.

 

READ  Seydişehir Gezilecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Zaman Müzesi Konya : Zamana Yolculuk

Gezicini

Yerköprü Şelalesi (Göksu Şelalesi) : Konya’nın En Güzel Şelalesi

Gezicini

Uşak Arkeoloji Müzesi Nerede Nasıl Gidilir ?

Gezicini

Türkiye’nin En Eski Bankası | Osmanlı Bankası

Gezicini

Sille Köyü – Konya’nın En Ünlü Köyü

Gezicini

Sille Baraj Parkı Nerede Nasıl Gidilir ?

Gezicini

Seydişehir Gezilecek Yerler

Gezicini

Şems Tebrizi Türbesi Ve Nasreddin Hoca Arkeoloji Etnografya Müzesi

Gezicini

Selimiye Camii (Sultan Selim Camii) Özellikleri, Mimarı

Gezicini

Yorum Yaz