Konya Etnografya Müzesi 1975 yılında açılmıştır. Meram ilçesinde yer almaktadır. Aslında eğitim binası olarak yapılmıştır, sonradan müzeye dönüştürülmüştür. 3 katlı olan bina eserlerin toplanması ve tanzim edilmesinden sonra hizmete açılmıştır. Müzeyi anlamak için önce etnografya nedir bunu bilmek gerekir. Belirli dönemler içinde yaşamış kişilerin hareketlerini, insan ilişkilerini, dil, din, sosyal davranış gibi özelliklerini inceleyen bilim dalına denir. Etnografya müzesi de tüm bu bilgilere ışık tutar, fiziksel ve sosyal materyaller sergilenir.
İçindeki Eserler
Müzedeki teşhir salonunda sergilenme amacı ile satın alınmış, hediye edilmiş veya başka müzelerden getirilmiş yan, Konya ve çevresine ait eserler sergilenmektedir.
Bu eserlerin içinde;
- Çeşitli kumaşlardan ve işlemelerden oluşan kadın kıyafetleri, bindallılar, gelinlikler, elbiseler, şalvarlar, cepkenler, yelek ve kaftanlar
- Aksesuar olarak kemerler, takılar, mühürler, para keseleri, yün dokuma çoraplar ve eldivenler
- Çeyizlere özel sim sırmalar, Türk işleri, Çin iğnesi, atlas ve saten yatak takımları, bohça örnekleri, peşkir ve uçkurlar
-
Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden anahtar ve kilitler, mutfak eşyaları, şifa tasları, ibrik, cam ve porselen eşyalar, değirmenler, kahve fincanları
- Yarı kıymetli ve doğal taşlardan kehribar, akik, sedef, fildişi, tespihler, tütün tabakaları
- Osmanlı dönemine ait hat sanatı örnekleri, Kur’an’-ı Kerim, silah çeşitleri yer almaktadır.
Teşhir salonunun alt katında ise Selçuklu dönemine ait eserler, halı ve kilimler yer almaktadır. Sergilenen tüm eserler Konya’nın tarihine, kültürüne ve yaşam stiline ışık tutmaktadır. Müze Konya’ya gelmişken mutlaka ziyaret edilmelidir.
Nasıl Gidilir?
Konya Etnografya Müzesi Konya merkezdeki Atatürk Anıtı’na ve Arkeoloji Müzesine yakın bir konumda yer almaktadır. Eğer özel araçla gidecekseniz, merkeze ulaşan tüm çevre yollarından tabelaları takip edin, Sahibiata Caddesi’ne ulaşın ve müze buradadır. Otobüsle veya tramvayla gidecekseniz yine Sahibiata Caddesi’ne giden otobüsleri tercih etmelisiniz.
Adresi; Sahibiata Caddesi, Sahibiata Mahallesi, Meram/Konya
Giriş Ücreti
Konya Etnografya müzesinin giriş ücreti bulunmamaktadır.
Ziyaret Gün ve Saatleri
Yaz dönemi yani, 15 Nisan- 2 Ekim arasında 09:00-19:00, kış dönemi yani 3 Ekim- 14 Nisan arasında ise 08:00- 17:00 saatleri arasında açıktır.
- Meram Gezilecek Yerler
- Meram Bağları
- Konya Bilim Merkezi
- Derbent Aladağ Kayak Merkezi
- Kapu Camii
- Kwangjin Parkı
- Konya Gece Hayatı
- Konya Gezilecek Yerler
- Konya Kafeleri
- Kilistra Antik Kenti
- Mevlana Müzesi
- Konya Şelaleleri