Başlıklar
BODRUM TARİHİ YERLERİ
Ülkemiz yıllar boyu pek çok uygarlığa vatan olmuştur. Geçmişte yaşayan toplumlardan bize nadide ve paha biçilmez tarihi değerler miras kalmıştır. Antik çağın en ünlü kentlerinden biri olan olan Halikarnassos’un üzerine kurulmuş olan Bodrum tarihi yerler de bu miraslardan biri. Kuşkusuz Bodrum yalnızca deniz, güneş ve eğlenceden ibaret bir yer değil. Bodrum önemli bir tarihi yerleşim aynı zamanda. Antik dünyanın yedi harikasından birinin bulunduğu bir yer olan Bodrum hem tarihin babası Herodot’un memleketi hem de Karyalıların başkentiydi.
Çeşitli medeniyetlere sahne olan Bodrum’da bulunan tarihi yapıtlar, antik şehirler ayrıca ilgi toplamaktadır. Özellikle dünyanın en zengin sualtı arkeoloji müzelerinden biri olan Bodrum kalesindeki sergi salonları oldukça ilginç düzenlenmiştir. Bodrum Tarihi Gezilecek Yerleri Bodrum Kalesi de kültürel turizmin en önemli parçasıdır. Bunun yanında dünyanın yedi harikasından biri olan Mousolous da bu kentte bulunmaktadır. Ayrıca antik kalıntılar, antik tiyatro ve tarih öncesi çağlara ait çeşitli buluntular ilgi çekmektedir.
Bodrum Antik Kent Kalıntıları:
Antik Karia bölgesinde turistik önem taşıyan Herakleia, Euromos, Labranda, İassos, Bargylia ve Keramos adlı antik şehirler bulunmaktadır. Bodrum’da gezilecek yerler arasında alternatif görülecek pek çok tarihi doku bulunmaktadır.
Antikçağ Kalıntıları:
Bodrum şehri, önemli kültür merkezlerinden biri olan Halikarnassos şehrinin kalıntıları üzerine kurulmuştur. Şehrin günümüze ulaşan kalıntıları azdır. Bunlar; tapınaklar, Mausoleum, tiyatro, Salmakis kalesi, Salmakis çeşmesi, sur kalıntıları ve Karya kralı Mausol’a ait sarayın temelleridir.
Tapınaklar:
Bodrum kentinde eskiden Aris, Zeus ve Apollon tapınakları vardı. Bodrum Gezilecek Yerler Şu an bu tapınaklardan geriye birkaç sütundan başka bir şey kalmamıştır. Bu sütunlara, dor sütunları denilmekte ve Aris tapınağına ait olduğu sanılan bu sütunların bir kısmı Göktepe yamaçlarında bulunmaktadır (Güner, 1997, s.366).
Türbesi:
Antik çağda dünyanın yedi harikasından biri olarak bilinen ve Artemisia’nın, kocası Karya satrabı Mausolos için yaptırdığı anıt mezardan günümüze sadece temelleri kalmıştır. Dönemin ünlü mimarlarının ve heykeltıraşlarının yaptığı anıt, 60×80 m.lik bir alanı kaplamakta, yüksekliği de 42 m. dir. Anıtın tepesinde dört atlı zafer arabası ve bir heykel grubu vardır. Dört taraftaki kabartmalarda Amazonlar ve Kentauroslar savaşları betimlenmiştir. Anıt mezar, yüzyıllar sonra deprem sonucunda yıkılmıştır. Kalıntıların bazıları Sen Petrum kalesinin yapımında kullanılmış, bazıları da British Museum’a kaçırılmıştır. 1966’da burada kazı yapılmış, 8 ×9 m. boyutlarında mezar odası, galeriler ve kanallar ortaya çıkmıştır. Bodrum Tarihi Gezilecek Yerleri Kazı alanının yanında, anıt mezarın rekonstrüksiyon çizimlerinin, heykel ve kabartmaların alçı kopyalarının sergilendiği bir müze oluşturulmuştur.
Bodrum Antik Tiyatro:
M.Ö. III. yüzyılda, 10.000 kişi kapasiteli olarak Göktepe yamaçlarında kurulmuştur. Antik tiyatro, Turkcell-Ericsson işbirliği ile restore edilmiştir. Restore edildikten sonra burada konserler, tiyatro gibi çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Salmakis (Kaplan) Kalesi: Eskiden Sen Jan şövalyelerinin gözetleme yeri olarak bilinen bu kule, şimdiki Bardakçı (Salmakis) ile Bodrum (Halikarnassos) arasındaki tepeye inşa edilmiştir. 4×4 m. boyutundaki kalenin 26 mazgalı vardır. Bu kale günümüzde askeriye teşkilatı hudutları içerisinde kalmıştır (Alpözen, 2000, s.58).
Halikarnassos Surları: (Halikarnas Mozolesi)
Karyalılar döneminde yapılan surlar, eski Halikarnas şehrini çepeçevre sarar. Bu surlar, şehrin batı ucundan başlayıp, Kaplan Kalesi denen yere doğru çıkmaktadır. Surlar sayesinde şehir kendini, saldırılardan uzun yıllar koruyabilmiştir. Şehre 4 kapıdan girilirdi. Bunlar Mindos kapısı, Milas kapısı, Güneydoğu kapısı ve Keramos kapısıdır. Mindos kapısı, bugün restore edilmiştir ve turistlerin ziyaretine açıktır.
Saray Temeli:
Bodrum belediye binasının bulunduğu arsada, Karya kralı Mausolos’un saray temelleri hala belli olmaktadır.
Sen Petrum Kalesi: ( Bodrum Kalesi – Sualtı Arkeoloji Müzesi )
Bodrum’da muhakkak görülecek yerlerden birisi de Sen Petrum Kalesi. İki liman arasında, üç tarafı denizlerle çevrili kayalık bir yarımada üzerine, Sen Jan şövalyeleri tarafından 1415-1513 yılları arasında inşa edilmiştir. Kuzey yönünden karaya bağlıdır (Alpözen, 2000, s.26-27). Çeşitli Avrupa devletlerinden gelen şövalyeler, inşa ettikleri kulelerde kendi ülkelerine has mimari tarzları uygulamışlardır. İngiliz, İtalyan, Fransız ve Almanlar yaptıkları kulelere kendi milletlerinin ismini vermişlerdir. Kalede başlıca 5 kule vardır: (Alpözen, 2000, s.26-27).
- İngiliz kulesi: İngiliz şövalyeleri tarafından yapılmıştır. Bodrum Tarihi Gezilecek Yerleri İki katlı olan bu kule, kalenin güneydoğusundaki iç surun üzerine inşa edilmiştir. Üzerinde İngiliz kraliyet arması ve dizbağı nişanı olan kule, denize hakimdir ve 14 köşelidir.
- Fransız kulesi: Fransız şövalyeleri tarafından yapılmış, kalenin en yüksek kulesidir ve iki katlıdır. Kaleyi yönetenler, burada bulunurlardı. Kale, Türklerin eline geçtiğinde kumandanın kızı üst kattaki pencere önünde gergef işlediğinden buraya Gergef kulesi de denilirdi.
- İtalyan kulesi: İki katlı olan kule, İtalyanlar tarafından inşa edilmiştir. Fransız kulesi ile İtalyan kulesinin alt katı barut deposu olarak kullanılırdı. Şu an bu kulenin alt katı, sikke ve mücevherat salonu olarak düzenlenmiştir.
- Alman kulesi: Alman mimari tarzıyla inşa edilmiş olan bu kule, tek katlıdır. Bu bölüm kalenin ilk yapılan yerlerinden biridir.
- Akkule (Yılanlı kule) : Abdülhamit zamanında sürgün yeri olarak, belli bir sürede hastane olarak kullanılan bu kulenin duvarları kalın ve sağlamdır. Gotik tarzda inşa edilen kale içerisindeki şapel, 1519-1520 yılları arasında İspanyol şövalyeleri tarafından onarılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında da bir minare eklenerek camiye çevrilmiştir. Kale içerisinde revir, aşhane, Türk hamamı, kahvehane ve mahzenler de bulunmaktadır (Alpözen, 2000, s.34). 1522’de Kanuni Sultan Süleyman, kaleyi onarmıştır. Kale, 1895’te hapishaneye dönüştürülmüştür. 1915’te Fransızlar, kaleyi bombardıman etmiş ve İngiliz kulesi yıkılmıştır.
Bodrum Müzesi:
1964’te açılmıştır. Şu an camiye çevrilen şapel, Miken Salonu olarak düzenlenmiştir. Bu müze, 1981’den itibaren Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak isimlendirilmektedir ve Uluslararası Denizcilik Müzeleri Birliği’ne üye tek müzedir. Bodrum müzesi, 10 ayrı sergi salonuyla hizmet vermektedir. Kalenin giriş bölümünde konser gibi çok çeşitli organizasyonlar düzenlenmektedir. Karyalı Prenses sergi alanı ve zindan açılan son bölümlerdir. Bodrum Müzesi, turizm potansiyeli bakımından her yıl 350-400 bin turist çekmektedir. Bodrumda görülecek yerler arasında sizler de seçim yapabilirsiniz.
Bodruma En Yakın En Güzel Gidilecek Yerler
- Marmaris Gezilecek En Güzel Yerler
- Marmaris Gece Hayatı – Marmaris Disco Barları
- Bodrum Gece Hayatı Mekanları Disco Barlar
- Bodrum Tarihi Gezilecek Yerleri
- Milas En Güzel Gezilecek Yerler
- Bodrum Gezilecek Yerler
- Muğla Gezilecek Yerler
1 Yorum
Şarkılarda anlatılan, yeşilçam filmlere konu bile olan, beyaz evleri ile hayranlık uyandıran tarihi bodrum, tarihi eserleri ile yüzyıllar öncesinden izler taşıyan Bodrum; Muğla’da gidilip görülmesi gereken en önemli yerlerden! 🙂