Başlıklar
Konya denilince akla tarihi olaylar ve tarihi kişilikler gelir. Bunun başında büyük Selçuklu devletinin kurulması olayı, Şems Tebrizi, Mevlana gibi isimler yer almaktadır. Tabi Konya ve şems denilince Şems Tebrizi Türbesi Ve Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi’ni anlatmadan olmaz.
Şems Tebrizi Türbesi
Şems-i Tebrizi Türbesi, yanındaki aynı isimle olan mescidiyle birbirine bitişik bir mimari yapı durumundadır. Bu türbe, Konya’nın Karatay ilçesinde Alaaddin Tepesi’nde bulunan park içerisinde bulunuyor. Bu yapının çatısına sonradan kurşun döktürülmüş ve düzenlenmiş, bu imarethanenin içinde bulunan sanduka ise Şems-i Tebrizi’nin naaşının olduğu kabul ediliyor. Eyvan stiliyle yapılmış olan bu yapıda, Şems Tebrizi Türbesi tarafından bir kemerle camiye geçiş bulunmaktadır.
Şems Tebrizi Türbesi Ve Camisi Giriş Ücretleri
Şems Tebrizi cami ve türbesine giriş tamamen ücretsizdir. Ayrıca tatil günleri bulunmuyor. Açılış kapanış saatleri ise sabah 8 de açılıp yatsı ezanıyla birlikte kapanmaktadır.
Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi
Bir diğer adıyla Akşehir müzesi olarak da geçen Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Konya’nın Akşehir ilçe sınırları içerisinde bulunuyor ve bu müzede arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği milli bir müze statüsündedir.
Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, bulunduğu konağa taşınmadan önce taş medrese adlı bir yapıda bulunuyordu. Bu yapıdan ayrılmasının sebebi, binanın müzeye yetersiz geliyor oluşuydu. Daha sonra bir tabip tarafından inşa ettirilmiş rüştü bey konağına geçilmiş.
Bu konak ise 1916 yılında yaptırılmış, inşaatına ermeni ustalar tarafından başlanmış, daha sonra Türk ustalar tarafından tamamlanmıştır. 1989 yılında kültür bakanlığı tarafından satın alınmış. 2006 yılında restorasyona giren rüştü bey konağı, 2007 yılında yapılan restorasyonun tamamlanmasının ardından bu müze rüştü bey konağına taşınmış ve Uluslararası Nasrettin Hoca Festivali sırasında ziyaretçilerine kapıyı açmıştır. Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnoğrafya Müzesi
3 katlı olan bu konakta, etnografik ve arkeolojik eserlere ait depolar bulunduğu gibi idari ofisler de bu katta bulunmaktadır. Birinci katta arkeolojik gezi salonları bulunuyor. Bu katta Neolitik Kalkolitik Çağ, Bronz ve Demir Çağı, Klasik Antik Çağ, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserler ve sikkeler (paralar) sergileniyor.
Bu arkeolojik eserler kronolojik sıraya göre düzenlenip sergilenmeye açılmış. Rüştü bey konağının üçüncü ve son katında etnografik öğeler sergilenmektedir. Bu katta, Akşehir’in kültürünü yansıtacak eşyalar bulunuyor, aynı zamanda gelin odası ve Nasrettin Hocayla alakalı bölümler bulunuyor.
Nasrettin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Giriş Ücreti
Bu müzeyi ziyarete gelen kişiler, girişte hiçbir ücret ödemeden müzeyi gezme imkanı bulunuyor. Haftanın her günü açık olan bu müze, sabah saat 8 de açılır, akşam saat 17 de kapanır.
Şems Tebrizi Türbesi Ve Nasreddin Hoca Arkeoloji Etnografya Müzesi’ni çok rahatlıkla ziyaret edebilecekleri konumda.
Yakın Çevredeki Diğer Görülecek Yerler
- Konya Gezilecek Yerler
- Alaaddin Tepesi Parkı
- Karatay Şehir Parkı
- Atatürk Müzesi (Konya)
- Konya Bilim Merkezi
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
- Karatay Medresesi
- Karatay Gezilecek Yerler
1 Yorum
Gercekten de nasrettin hocanın evini de görmek bana heyacan veren bir deneyim kattı sizden daha ne isterim ki