Başlıklar
- 1 Üç Güzeller
- 2 Kızıl Vadi
- 3 Üzümlü Kilise
- 4 Ortahisar
- 5 Mustafapaşa
- 6 Asmalı Konak
- 7 Ürgüp Müzesi
- 8 Ürgüp Şehir Hamamı
- 9 Kapadokya Mağaraları
- 10 Mazı Yeraltı Şehri
- 11 Keşlik Manastırı
- 12 Temenni Tepesi
- 13 Pembe Vadi
- 14 Temenni Türbesi ve Anıt Mezarları
- 15 Kadı Kalesi
- 16 Pancarlık Vadisi
- 17 Taşkınpaşa Külliyesi
- 18 Hallaç Manastırı
Ürgüp Gezilecek Yerler
Nevşehir Ürgüp gezilecek yerler listesi yapmadan kesinlikle gidilmemesi gereken yerlerden biridir. Gezip görülmesi gereken o kadar çok yer var ki mutlaka bu noktaları belirleyip gezilmelidir. Ürgüp binlerce yıldır çeşitli gelişmelere vesile olmuştur. Kapadokya, son derece mükemmel ve dikkat çekici jeolojisi ile hem yerli hem de yabancı sayısız gezgini kendine çekiyor.
Adeta bir masal diyarını andıran son derece sıra dışı bir şehirdir. Ürgüp, Nevşehir şehir merkezinden 20 km uzaklıkta iyi bir konuma sahiptir. Jeolojik alanı ve topografik şekilleri ile bir harika olan bu şehir, İç Anadolu mahallinde yer almaktadır. Başlangıcından bu yana adı düzenli olarak değişen Ürgüp şehri, Cumhuriyet’in ortak uzun dönemlerinde bugünkü Ürgüp adını almıştır.
Kentin adı Bizans döneminde Osiana iken Selçuklu döneminde Başhisar, Osmanlı döneminde Burgut olarak kullanılmıştır. 11. yüzyılda Selçuklu egemenliğine giren Konya ve Niğde kent topluluklarına giriş kapısı olarak doldurulan Ürgüp’te bu dönemle birlikte çok sayıda doğrulanabilir yapı yer almaktadır.
Ana akım düşünceye rağmen, Ürgüp şehir merkezinde peri bacaları bulunmaz, ancak çok sayıda peri şöminesi, özellikle de Üç Güzeller olarak bilinen sayısız peri bacaları görünür olmalıdır. Tarihte bir gezintiye çıkmak ve normal gelişmelerin her birini görmek, bu dünyadan ayrılıyormuş hissi yaratacaktır.
Üç Güzeller
Ürgüp şehir merkezine beş dakika uzaklıkta bulunur. Üç Güzeller Peri Bacaları, Ürgüp’te mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Ürgüp’e gelmeden bir yer gezilmemeli. Yüzlerce yıl boyunca tek başına düzenli koşullarla şekillenen bu düzenlemeler, görenlerin ilgisini çekiyor. Üç Güzeller, bir küçük ve iki devasa peri bacasından oluşur. Kapadokya için peri bacası yığınlarını hatırlayarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Konumu
Kızıl Vadi
Ürgüp’e geldikten sonra görülmesi gereken ikinci nokta ise Kızıl Vadidir. Ürgüp’ün odak noktasından 5 km uzaklıkta bulunan bu vadi, olağan üstü bir konumdur. Sürekli olarak hem yerli hem de yabancı gezginler için çok sayıda sürekli bir hedeftir. Ürgüp’te akşam karanlığını izlemek için en iyi yer burası ve Kızıl Vadi’ye gelen hemen hemen her birey bu alacakaranlığı izlemeye geliyor. Adını nadir görülen kırmızı tüf kayalarının varlığından alan bir vadidir.
Üzümlü Kilise
Binlerce yıl önce rahiplerin ikamet ettiği Üzümlü Kilise belki de asıl uğrak yeridir. Kızıl Vadi’de bulunan Üzümlü Kilise, 19. yüzyılda yapılmış bir Rum kilisesidir. Muazzam bir bölücünün üzerindeki sanatsal kreasyonlarda yapısal olarak zengin görünen ve kaliteli işçiliği ile öne çıkan bir topluluktur. Ürgüp’ü ziyaret ederken mutlaka görülmesi gereken otantik yapılardan biridir.
Nevşehir Ürgüp Balon Festivalleri
Dünyanın her yerinden değişik balon türlerinden getirilip yapılan festival, artık her yıl düzenlenmeye başlandı. İlk Balon Festilali 3. Temmuz 2019’da Düzenlendi o tarihten bu zamana her yıl yapılmaktadır.
Ortahisar
Ürgüp’te görülmesi gereken bir diğer yer ise Ortahisar’dır. Ürgüp’ün cezbedici noktalarından biridir. Kasabanın odak noktasında son derece büyük bir tüf kayanın ve taşın etrafına oyulmuş kaya evlerinin bulunduğu bir bölgedir. Son derece ilgi çekici ve hoş görünümü ile dikkat çekiyor. Tavşanlı Kilisesi, Hallaç Dere Manastırı, Etnografya Müzesi, Ortahisar Kalesi gibi çok sayıda önemli yapı bulunmaktadır.
Mustafapaşa
Ürgüp’te bulunan Mustafapaşa, Hristiyanların ciddi bir şekilde yaşadığı bir yerleşim yeridir. On yedinci yüzyıldan kalma çok sayıda kutsal alan ve ibadet yeri içerir. Aşk noktaları ve tuğladan yapılmış evler var. Mustafapaşa adeta tarihi bir merkez şehir gibi çalışıyor. Kasabanın her köşesinden tarih fışkırıyor.
Asmalı Konak
Dizilere de konu olan Asmalı Konak, mühendisliğiyle de birçok gezginin beğenisini kazanıyor. Kale fikriyle işlenen köşkün birçok odası var. Ürgüp’te uğramanız gereken yerlerden biri olan bu evde aynı şekilde kolaylık yönetimi de alabilirsiniz. Devasa kayalıkların hemen yanına inşa edilen malikaneden balonların gezip gördüğü resimleri izleyebilirsiniz. Konumu
Ürgüp Müzesi
Yerel toplulukta yer alan sergi salonu, çok sayıda otantik, katı ve sosyal parça içeriyor. Girdiğiniz andan itibaren deneyimler setinin kokusunu alabileceğiniz tarihi merkezde pek çok makale var. Osmanlı İmparatorluğu’ndan savaş aygıtları ve Hıristiyan yerlilerden katı şeyler içeren tarihi merkez, yapı olarak az olsa da, içerik olarak son derece zengindir. Bugüne kadar çeşitli uygarlıklardan korunan sosyal eserler, tarihi merkezde de yerini almıştır.
Ürgüp Şehir Hamamı
Gezginlerin pek aşina olmadığı duşlar, Ürgüp’te tam tersi bir durum ve korkunç bir ilgi uyandırıyor. İlgi çekici bir tasarıma sahip olan Ürgüp Şehir Hamamı, adından da anlaşılacağı gibi Nevşehir’in en büyük hamamıdır. İnsanlar için çeşitli bölgeleri olan duşun limiti 100’e yaklaşıyor. Günün yorgunluğunu atabileceğiniz hamamda kesenizi kesebilir, arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz.
Kapadokya Mağaraları
Binlerce yıl önce kentsel alan olarak bilinen bu mağaraları mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sınırlı sayıda girişi olan mağaraların uzunluğu kilometrelerce uzunluktadır. Yeraltı derinliği 25 metreye kadar çıkan mağaralarda sıcaklık 0 dereceye yaklaşır. Bugün, mevcut aydınlatma ile mağaralarda katı makaleler var. Mağaraları ziyaret ederken kalın giysiler satın almanız çok iyi olabilir. Bölüm sınırlaması olmayan bölge, yılın her döneminde misafirlerin kullanımına açıktır. Mağaralar için ekstra bir ücret yoktur.
Mazı Yeraltı Şehri
Yeraltı kentsel toplulukları ile tanınan Ürgüp’ün en ünlü mekanı Mazı Yeraltı Şehri olarak bilinir. Muazzam bir taşın altına kurulan şehrin uzunluğu kilometrelerce. 1995 yılında bulunup güvenliği sağlanan yeraltı şehrinin 8 katlı olduğu ve en derin seviyesinin 20-30 metre olduğu anlaşıldı. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıktaki alana ulaşım araçları ile ulaşabilirsiniz. Göstergelere göre, önemli makalelerin bulunduğu alanda 6 bin kişi yaşıyordu. Tüm yıl boyunca açık olan mağara mutlaka ziyaret edilmelidir.
Keşlik Manastırı
Mühendisliği ve doğasıyla ziyaretçilerini büyüleyen Keşlik Manastırı’na bölgeden ulaşım araçları ile ulaşabilirsiniz. Ürgüp’e 8 kilometre uzaklıktaki alanın etrafı ağaçlıklarla kaplı. Taşları keserek alternatif bir plana sahip olan dini cemaat, günümüzde ziyaret edilmesi makul olan mekanlardan biridir. Manastırın içinde, son derece eski günlerden kalan kalıntıları takip edebilirsiniz. Yakınlarda ıslahı olmayan tonlarca gerçek veri alabilirsiniz. İnce girişli dini cemaatin büyüklüğü 250 metrekaredir.
Temenni Tepesi
Tüm alanı görebileceğiniz bu yamacın olağanüstü fotoğraflarını çekebileceğiniz bölgeler var. Zirveye ulaşmak uzun ve yorucu bir gezi gerektirir. Ortadan 60 metre yüksekliğe ulaşan bölge, tırmanışı hak ediyor. Yamaç içinde küçük bir cami var. Yamacın bulunduğu alandan özel Ürgüp manzarasını izlemek mümkün. Ayrıca kronikleştirilmiş ve katı kitapların yer aldığı küçültülmüş bir kütüphanenin bulunduğu bölgenin resim için uygun olduğu anlaşılmıştır.
Pembe Vadi
Ürgüp ve Avanos arasındaki sokakta bulunan bu vadi, akşam karanlığında gölgeliklere dönüşüyor. Vadinin dikkat çekici özelliklerinden biri de buradaki peri bacalarının canlılara benzetilmesidir.
Gomeda (Üzengi Vadisi)
Bölgenin en temiz yeridir. Diğer her şeyle harmanlanmış bitki örtüsü ve yüzeyi ile keyifli bir vadidir. Vadinin girişinde önce Alakara Kilisesi var. Yaklaşık 200 metre ileride Aziz Basilios Kilisesi var. Bu kutsal mekanlarda nadir bulunan freskler vardır. Bitki örtüsünün görenleri hayrete düşürdüğü bir vadidir. Konumu
Temenni Türbesi ve Anıt Mezarları
Ürgüp’ün en yüksek eğimi olan bu Temenni yamacında şehri daha yüksek bir perspektiften görebilir ve taşlara oyulmuş muhteşem mezar yerlerini inceleyebilirsiniz. Gün batımının en mükemmel olduğu noktalardan biri olan Ürgüp’te görülmesi gereken belki de en güzel manzara bu yokuşta görülmelidir.
Kadı Kalesi
Temenni yamacının kuzey kesiminde yer alan bu saray, çatışma döneminde hanımlar ve gençler için bir sığınak olarak kullanılmıştır. Kalenin içinde de aynı şekilde gizli bölümler vardır. Gizli bölümler Damsa Çayı’na uzanıyor. Konumu
Pancarlık Vadisi
Ürgüp ve Mustafapaşa caddeleri arasında yer alan Pancarlık Vadisi, Ortahisar İlçesine 4 km uzaklıktadır. Özellikle ilkbaharda açan parlak çiçekler nedeniyle gökkuşağına benzeyen gezici bir parkuru vardır. Pancarlık Vadisi’nde ATV ile safariye çıkabilir, mizacı ile ilgili derlenmiş eserler ve eski tarihler ile tatilinize renk katabilirsiniz. Vadide dolaşırken dini bir cemaat ve birçok yıkılmış tapınak göreceksiniz. Bölgedeki en önemli kutsal yerler Pancarlık, Ala Kilise, Kepez ve Sarısa Kilisesi… Tarihe meydan okuyan Pancarlık Kilisesi, on birinci yüzyılda örtülüydü. Büyüleyici bölücü tuvallerin ve eserlerin izini sürebileceğiniz Ala Kilise ve Kepez Kilisesi Bizans tasarımı ile işlenen ve tonundan dolayı Sarıca olarak adlandırılan Sarıca Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Taşkınpaşa Külliyesi
Ürgüp’ün 18 km güneybatısındaki Damsa Köyü’nde yer alır. Taşkınpaşa Külliyesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Karamanoğulları’nın zengin taş işçiliğini görmek için Ürgüp gezinize Taşkınpaşa Külliyesi’ni de eklemeli ve taç kapıdan geçmelisiniz. Selçuklu Dönemi mezar odası II. Kılıçarslan’ın çocuğu Taşkın Paşa tarafından işlendiği sanılıyor. Medrese, cami ve iki mezarlıktan oluşan yapının tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte caminin minaresinde 1236 tarihi yer almaktadır. Ceviz ağacından yapılan ve Anadolu ahşap işçiliğinin başlıca örneklerinden olan caminin mihrap kısmı bugün Ankara Etnografya Müzesi’ndedir.
Hallaç Manastırı
Daha önce Hristiyanlar tarafından tıbbi muayenehane olarak kullanıldığı söylenen Halacdere’de bazilika tarzında çok sayıda şapel bulunuyor. Ortahisar – Ürgüp caddesi üzerinde bulunan Hallaç Manastırı, aynı zamanda bölgedeki bireylerin ilaçlarını hazırlamak ve yok edilenleri tedavi etmek için kurulmuş bir klinik manastırıydı. 11. yy’a ait olduğu tahmin edilen revak, Hallaç Çayı’nda bir dereceye kadar düşmüş durumdadır.
Adını bu dereden alan yapının hem dini bir cemaat hem de cemaat olması nedeniyle farklı bir modeli yoktur. Freskleri ve kabartmaları ile tarihin merak ettiği gözlere farklı veriler sunan dini cemaat, çevre unsurlarıyla yuvalar aracılığıyla ilişkilendirilir.
Nevşehir’de Gezilecek Diğer Yerler
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Nevşehir Uçhisar Kalesi
- Avanos Gezilecek Yerler