Başlıklar
Lice Gezilecek Yerler
Diyarbakır şehrinin tarihi ilçelerinden biri olan Lice, son dönemlerde birçok turisti ağırlamaya başlamıştır. Gerek tarihi mekânları gerekse yemek kültürü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Diyarbakır Lice gezilecek yerler bünyesinde doğa harikası mağaralar barındırıyor. Aynı zamanda çevresindeki iller ile birlikte güney doğu turizmini arttıran potansiyellere sahiptir.
Lice İlçesi ve Gezilecek Yerler
Lice ilçesi Diyarbakır şehrine bağlı 17 ilçeden biri olarak gösterilebilir. Aynı zamanda ilçe şehir merkezine de yaklaşık 84 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak isteyenler şehir merkezinden kalkmakta olan dolmuşlarla erişim sağlayabilir. Lice ilçesi isim efsanesi ile ilgili değişik rivayetler yer alıyor. İlçe, yaşayan zikri aşireti ile ilgili efsanelerde anlatılır.
Burada yaşamakta olan 7 kardeş kendi arasında kavga ederler ve bunlardan biri dayanamayarak ailesini de yanına alarak bu bölgeye yerleşir. Sonrasında belirli bir zaman geçer ve geri kalan 6 kardeş haksızlık yaptıklarını düşünür.
Kardeşlerini bulmak için yola koyulurlar ve Lice bölgesine varırlar. Ancak bu kardeşi ne yapsalar da geri getiremezler. O kişiler geri dönüp gidince kardeşlerine evet yerindendir anlamına gelen Evlicine derler. Burada da bu şekilde Lice ismi kullanılmaya başlanır.
Lice ilçesi içerisinde gezilecek birçok mekân vardır. Bu açıdan,
- Birkleyn Mağaraları
- Yedi Uyurlar Mağarası
- Dakyanus Antik Kenti
Alanlarından bahsedilebilir. Özellikle alana gelenlerin geleneksel yemeklerden tatması ve bu bölgeleri rota oluşturarak gezmesi tavsiye edilebilir.
Lice İlçesi Tarihi
Diyarbakır ilinin kuzey doğusunda yer alan ilçe milattan öncesine ve sonrasına ait olan birçok tarihi alanı barındırıyor. Ayrıca bu kalıntılardan bölgenin Asur ve Nirbiler’in eline geçtiğini ve doğu seferine çıkan İskender ordularının egemenliği altına girdiğini aktarabiliriz.
Tarihi olayların en önemli belgeleri Birkleyn mağaralarından yer aldığı gibi Asur hükümdarlarının da burada kitabeleri vardır. Ayrıca Derken köyü yakınlarında Miyakuyan Dağı tepesinde yer alan Ashabı Kehf Mağarası ve Atak Köyünde bulunan Melik Adil’e ait minare ve camii önemli eserlerdendir.
Birkleyn Mağaraları
Sarp kayalıklarda yer alan bu mağara, kale kalıntısının İskender dönemine ait olduğunu ifade eder. Yapılış tarihleri bilinmeyen harabe ve kalıntıların ilerde incelenmeye alınabilecek önemli eser yapıları olduğu ifade edilebilir. İlçede bulunan mağara Dicle nehrinde toprak üzerinden gelerek ilerleyen iki ana kaynaktan bir tanesidir.
Bu mağaranın bulunduğu yerden toprak altına iniliyor ve bir tünelden ilerlenmeye devam ediliyor. Bir süre sonra ise tekrardan toprak üstüne çıkıyor. Bu sebeple buradan çıkan suya Birkleyn suyu denmeye başlanmıştır. Mağarada buradan isim almıştır. Bu alanda üç çeşit mağara vardır. Birçok sarkıt ve dikitleri barındırıyor.
Yedi Uyurlar Mağarası
Ashabı keyf mağarası ise ilçe merkezine 15 km uzaklıkta bulunuyor ve burası Duru köyündedir. Mağara 650 metre yükseklikte yer alırken bu mağara yedi uyuyan kişi mağarası olarak biliniyor.
Dakyanus Antik Kenti
İlçe merkezinden 19 km uzaklıkta olan alan da birçok medeniyetin izlerine rastlanıyor. Ayrıca günümüzde de sadece birkaç kalıntı olduğunu söyleyebiliriz. İlçeye yolu düşenlerin görmesi gereken alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Nasıl Gidilir?
Diyarbakır il merkezine uzaklığı 84 km olan ilçeye gidebilmek için birkaç nokta kullanılabilir. Lice ve Bingöl arası uzaklık 63 km’dir. Bu yönden gelmek isteyenler için alternatif yol olabileceği gibi il merkezinden Lice ilçesine geçiş yapılabilir.
Lice Diyarbakır arasında yol, asfalt ve bakım çalışmaları gerçekleştirilmiştir ve her mevsim açıktır. Diyarbakır Silvan karayolu üzerinden ana yoldan saparak yaklaşık 50 km ilerlediğinizde Lice ilçesine varmış olursunuz. Güvenlik önemleri sebebiyle kontrol noktaları da olduğunu unutmamak gerekir.
Diyarbakır’da Gezilecek Yerler
- Eğil Gezilecek Yerler
- Kocaköy Gezilecek Yerler
- Ergani Gezilecek Yerler
- Diyarbakır Gezilecek Yerler
- Hevsel Bahçeleri
- Çermik Gezilecek Yerler
- Sülüklü Han : Otantik Atmosferiyle Diyarbakır’da
- Kulp
- Silvan