Başlıklar
Diyarbakır Kulp Gezilecek Yerler
Diyarbakır Kulp gezilecek yerler araştırıldığında bu isimlerinin neredeyse hepsinin bir tarihi geçmişi vardır. Diyarbakırlılar ve yöre halkı Kulp isminin Kulpo isimli bir derebeyinin isminde türediğine inanıyor. Silvan ilçesinin kuzey tarafında kurulan bu ilçenin eski isimleri arasında Pasur ve Baya sar ve Peya sor gibi isimler de yer alıyor. Andok Dağı’nın eteklerinde kurulduğu için ve bu dağ kızıl bir görüntü oluşturduğu için Kulp ismi verilmiştir.
Peya sor kızıl yamaç anlamına gelir. Baya sor ise soğuk rüzgar demektir. Deprem bölgesinde yer alan Kulp aynı zamanda volkanik bir arazide kurulmuş. Tarıma çok uygun olmayan bölgede ipek böcekçiliği, arıcılık ve küçükbaş hayvancılık yaygındır. Kulp Deresi üzerinde balıkçılık da yapılır.
Keferun ya da Kafron Kalesi
Bu kalede yaşayan derebeyi Kulpo ilçeye ismini veren kişi olarak da biliniyor. Kalenin tarihi Bizanslılara kadar uzanıyor. Aynı zamanda Eyyubiler ve Artuklu medeniyeti de kaleyi kullananlar arasında. Kale aynı zamanda bir yerleşim yeri olarak da kullanılmış ve uğruna savaşılan bir yerdir.
Kalenin yer aldığı bölgede derin kazılan iki kuyu da bulunuyor. Zamanında bu kuyulardan birisi sarnıç birisi de hapishane olarak kullanılmış. Yağmur yağdığında dolan kuyuların üzeri uzun otlarla örülüyor. Başka yerde görülmeyen bu otların burada yaşayan bir diğer medeniyet olan Atabeyliler tarafından dikildiği düşünülüyor.
Kanika Mağaraları
İnkaya Mağarası Yontma Taş Devri’nden kalmıştır ve içerisinde yer alan mezar evleri çok dikkat çekmektedir. Mağaranın bulunduğu Kem bölgesinde başka mağaralar da bulunuyor. Kulp ilçesi genelinde sert bir iklim olsa da Kulp Nehri bu bölgenin havasını yumuşatmış ve bağcılık ve tarımın gelişmesini de sağlamış. Bir süre yer altından akan su kaynağı da bölgenin sulanmasında kullanılmış.
Geliyo Goderne Vadisi
Kulp Gezilecek yerler arasındaki en önemli yerlerden birisi Küp Mezarlar Vadisi anlamına gelen Geliye Goderne Vadisi’dir. Vadinin altında 200 metrelik bir boğazın dibinde Sarım Çayı akar. Bu boğazın pek çok yerinde su kaynakları birbirinden güzel şelaleler oluşturmuştur. Çok sayıda tarihi mağarası, kilise ve kaya mezarları ile birlikte bu vadi çok önemli bir kültürel dünya mirasıdır.
Aynı zamanda çok sayıda bitki ve hayvan çeşidine de ev sahipliği yapar. Yani aynı zamanda çok zengin bir ekosistem örneğidir. Kaya mezarları ve mağaralar ise bölgede yaşamış olan Kervanı Hükümdarlığı zamanından kalmadır. Ne yazık ki bu muhteşem zenginlik Silvan ilçesinde yapımı devam eden baraj suları ve göletin altında kalacaktır.
Taş Köprü
Geliye Goveran Vadisi üzerinde yer alan bir başka tarihi eser ise Sultan Abdülhamid zamanında inşa edilmiş olan Taş Köprü’dür. Bölgede bulunan özel kesim taşlardan inşa edilen köprü görsel ve mimari açıdan Batman’daki Malabadi Köprüsü’ne çok benzer.
Derik
Taş Köprü’nün kuzey tarafında bir kayanın içinin oyulması ile oluşan bu mezarlık ve gömüt Ermenilerden kalmadır. Aynı zamanda Geliye Gelendi Vadisi’nin pek çok yerinde Ermenilerden kalma başka kalıntılar da bulunur.
Telli Ağa Köşkü ya da Hagop Kilisesi
Bölgenin en önemli tarihi eserlerinden birisi 1670 yılında yapılan Hagop Kilisesi’dir. Daha sonra kilise Telli Ağa ve Abdül Ağa adlı iki kardeş tarafından alınmış ve bir yerleşim yeri haline getirilmiş. İki katlı köşkün doğu tarafında birisi batı tarafında diğeri yaşamış.
Kilisenin biraz aşağısında bir şelale ve suyun döküldüğü bir havuz da yer alıyor. Bu yapı Hasandin Dağı’nın eteklerinde inşa edilmiş. Karakulak Köyü içerisinde bulunuyor ve köyde Ermenilerden kalan başka kalıntılar da yer alıyor. Kulp’taki en önemli tarihi eserlerin büyük bir kısmı de bu köyün içerisindeki yapılardır.
Diyarbakır Resimleri
Diyarbakır’da Gezilecek Yerler
- Eğil Gezilecek Yerler
- Kocaköy Gezilecek Yerler
- Ergani Gezilecek Yerler
- Diyarbakır Gezilecek Yerler
- Hevsel Bahçeleri
- Çermik Gezilecek Yerler
- Sülüklü Han : Otantik Atmosferiyle Diyarbakır’da