Image default
Ankara

Ulus Gezilecek Yerler | Ankara Ulus’ta Ne Yapılır

Ulus Gezilecek Yerler

Ulus
Ulus

Ulus, Ankara’da bulunan bir semttir. Altındağ ilçesine bağlıdır. Oldukça merkezi olmasının yanı sıra Ankara ilinin en tarihi kesimlerinden birisidir. Ulus gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir. Ankara ilini ziyaret edecek olan bir çok kişi mutlaka bu semti de ziyaret etmektedir. Ancak Ulus ziyaretleriniz sırasında konaklama yapacaksanız mutlaka daha öncesinden rezervasyon yaptırmalısınız.

Ulus Gezilecek Yerler
Ulus Gezilecek Yerler

Ulus’ta Nereler Gezilir?

Ulus tarihi ve kültürel bakımdan oldukça zengindir. Tarihi yapısını uzun yıllar boyunca korumayı başarmış ve son yapılan restorasyon çalışmalarından sonra da oldukça canlanmıştır. Ulus’ta gezilecek yerler dendiği zaman akıllara gelen ilk yerler şuralardır;

  • Ankara Kalesi,
  • Hamamönü,
  • Hacı Bayram Camii,
  • Arslanhane Camii,
  • Etnografya Müzesi,
  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi,
  • Cumhuriyet Müzesi,

    Ankara Ulus
    Ankara Ulus
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi,
  • Mehmet Akif Ersoy Müze Evi,
  • Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi,
  • Ulucanlar Cezaevi Müzesi,
  • Ankara Palas gibi yerlerdir.

Her birinin ayrı bir tarihi yapısı ve tarihi esintisi bulunmaktadır. Özellikle Ulus’ta yer alan pek çok müzede sadece ülkemizden eserler değil tüm dünyadan farklı eserler sergilenmektedir.

Ulus Ankara
Ulus Ankara

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, Altındağ ilçesinin ve Ulus semtinin en eski tarihi simgelerinden birisidir. Tam olarak yapıldığı yıl bilinmese de yapımının milattan önce 2.yüzyılın başları olduğu tahmin edilmektedir. İlk yıllarda Romalıların ana meskenlerinden biri olmasından dolayı oldukça önemli bir konuma sahipti. Daha sonrasında nüfusun artması ile beraber halk kale dışında da yaşamaya başladı.

Ankara Kalesi
Ankara Kalesi

Uzun yıllar boyunca gördüğü savaşlardan dolayı büyük oranda tahribata uğramış olsa da işgallerin ardından Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı Döneminde de onarımları farklı devletler tarafından yapılmaya devam edildi. Kalenin yapımında kullanılan heykeller, sütunlar ve farklı işlemeler hala günümüzde varlığını korumakta ve büyük ilgi görmektedir.

Hamamönü

Hamaönü, Ulus semtinin Hacettepe Mahallesi’nde yer almaktadır. Tarihi bir bölge olarak bilinir. 19.yüzyıldan esintiler taşıyan bu tarihi alandaki eski binalar restore edilerek koruma altına alınmıştır. Karacabey’in yaptırmış olduğu bu tarihi evlerde aynı zamanda İstiklal Marşı’nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy Müze Evi de bulunmaktadır.

Hamamönü
Hamamönü

Hacı Bayram Camii

Ulus semtinin en önemli simgelerinden birisidir. Yapımının 1427-1428 yıllarda olduğu düşünülmektedir. Yapımı Mimar Mehmet Bey’e aittir. Mimari hakkında hiç bir bilgiye ulaşılmamıştır. Camii adını, bahçesinde yer alan Hacı Bayram Türbesi’nden almaktadır. Camii içerisinde yer alan işlemeler ve motifler oldukça dikkat çekmektedir.

Hacı Bayram Camii
Hacı Bayram Camii

Yıllar içerisinde birçok savaşa ve uygarlığa tanık olan bu yapı ilk olarak 1700’lü yıllarda adını aldığı Hacı Bayram Efendi’nin torunu olan Mehmet Baba tarafından onarılmıştır. Uzunca bir süre kapalı olarak koruma altında tutulan camii son olarak 1940’lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. Bir süre daha kullanıldıktan sonra Ankara Büyükşehir Belediye’si tarafından 2011 yılında kontrolleri tekrar yapılmış gerekli bakımlarının ardından ibadete açılmıştır.

Arslanhane Camii

Yapımı oldukça eski yıllara dayanan bu tarihi yapının tam olarak hangi yılda ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Adını yakınlarında bulunan bir türbenin duvarlarında yer alan aslan figürlerinden almıştır. Kesin olmayan bilgilere göre yapımının 1289-1290’lı yıllara dayandığı düşünülmektedir. Daha sonrasında Selçuklu Devleti’nin önemli simgelerinden birisi haline gelmiştir. Günümüzde de Ulus2un en eski tarihi yapıları arasında yer alarak hala gizemini korumaktadır.

Arslanhane Camii
Arslanhane Camii

Etnografya Müzesi

Müzenin yer aldığı alanın eski adı Namazgah Tepesi olarak bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı döneminde savaşan askerlerin toplanarak namaz kıldığı alandır. Daha sonrasında bu alana Etnografya Müzesi’nin inşa edilmesi ile günümüzdeki halini almıştır. İlk olarak arkeoloji müzesi olması düşünülse de zaman içerisinde resim ve heykel müzesi olarak ziyaret edilmeye başlanmıştır. İçerisinde yer alan oyma ve işlemeler oldukça dikkat çekmektedir.

Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi sadece Ulus semtinin değil, Ankara’nın en önemli simgelerinden birisidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün talebi ile 1921 yılında kurulumu için ilk adımlar atıldı. Müzede Anadolu’da yaşadığı bilinen tüm uygarlıklara ait eserler sırası ile sergilenmektedir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi, Kurtuluş Savaşı yılları sırasında Mehmet Akif Ersoy’un ikamet ettiği aynı zamanda İstiklal Marşı’mız başta olmak üzere birçok eserini yazdığı evdir. Hacettepe Üniversitesi sınırları içerisinde yer almaktadır. 1949 yılında müzeye dönüştürülmesine kara verildi ancak yıllar içinde birçok tahribata uğradı ve zarar gördü. 1982 yılında alınan kararlar ile tekrar onarılması uygun görüldü ve uzun süre boyunca onarım işlemleri devam etti. 1984 yılında onarımlarının tamamlanması ile halka ziyarete açıldı.

Mehmet Akif Ersoy Müze Evi
Mehmet Akif Ersoy Müze Evi

Ankara’da Keşfedilecek Yerler Listesi

READ  Ankara Siteler Mobilya Mağazaları

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Yenimahalle Gezilecek Yerler : Keşfedilecek Yerler Var!

Gezicini

Tarihi Ankara Kalesi

Gezicini

Şereflikoçhisar Gezilecek Yerler

Gezicini

Polatlı Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

ODTÜ Ormanı

Gezicini

Mavi göl Rekreasyon Alanı : Ankara

Gezicini

Kahramankazan Gezilecek Yerler

Gezicini

Haymana Gezilecek Yerler

Gezicini

Hacı Bayram-I Veli Camii : Türkiye’nin Önemli Camilerinden

Gezicini

Yorum Yaz