Başlıklar
Ortahisar Kalesi : Kapadokya’nın En Büyük Peri Bacası
Bulunduğu kasabanın adıyla anılan Ortahisar Kalesi, aksi takdirde Kapadokya’nın en büyük peri bacası olarak anılır. Babil’in zirvesi gibi yükselen saray, gezegendeki bilinen ilk çok katlı yerleşim yerlerinden biri ve İpek Yolu geçit törenlerinin sürekli hedefidir. Ortahisar Kalesi’nin üç tarafı sarp vadilerle çevrili olduğu taşlar, savaşların bol olduğu eski çağlarda nihai güvenlik ve sığınak amacı ile ana Etiler tarafından kesilmiştir. Daha sonra Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında mabet olarak kullanılmıştır.
Kasabanın birincil yerleşimi sarayda başladı ve nüfus genişledikçe, eğimlerden ilerleyerek 2 katlı yeni evler inşa edildi. Nevşehir Ortahisar Kalesi, 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet’in döneminde fethedilmiştir. Sarayın doğu cephesinden görülen küçük Ortahisar Kalesi olarak da adlandırılan İshak Paşa Kalesi’nin Ortahisar Kalesi’nin zaferiyle bağlantılı olduğu sanılmaktadır.
Özellikle; Fatih Sultan Mehmet, Karaman meselesini halletmesi için İshak Paşa’yı bölgeye gönderir. İshak Paşa ortaya çıkınca bugün Temenni Tepesi olarak da adlandırılan Ürgüp Kalesi’ni alması gerekiyor. Ortahisar Kalesi’nin zaferi ile ilgili olarak, şahıslar İshak Paşa’ya karşı güvence sağlar ve sarayın giriş çıkışını devasa bileme taşlarıyla sağlanır. İshak Paşa, saraya bu şekilde giremeyeceğini anlayınca, yer altına oyuklar açmış ve sarayı sadece geçitlerden girerek fethetmiştir.
İshak Paşa Kalesi girişindeki katran kuyusunun Ortahisar Kalesi zaferi sırasında açıldığı sanılmaktadır. Aynı şekilde bölgede bulunan Uçhisar Kalesi’nin aksine, daha mütevazı ancak daha inatçı ve yüksek olan saray, dışarıdan gelenler tarafından saray lakabını almıştır. 1.200 metre yüksekliği ve 86 metre yüksekliği ile Kapadokya’nın en büyüklerinden biri olan Ortahisar Kalesi, kuzeyden zemine 80 metre, güneye uzaklığı ise 110 metredir. Sarayın içinde birbirine bağlı pasajlar, odalar ve geçitler kesilir. Tepeye çıkmak zor olsa da eski kasabalardan ve vadilerden manzarasıyla yormayan bir etkisi vardır.
Ortahisar Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Ortahisar, Nevşehir’in Ürgüp bölgesi ile ilişkilidir. Ortahisar ile Nevşehir arası 15,5 km’dir. Ürgüp ile Ortahisar arası 6.3 km’dir. Ortahisar Kalesi, Göreme Açık Hava Müzesi’ne 4 km uzaklıktadır. Nevşehir Ortahisar Kalesi’ne gitmek için Ürgüp ve Göreme’den kalkan minibüslere binebilirsiniz. Aracınıza refakat etme şansınız varsa aracınızı Ortahisar Tepebaşı Meydanı’na bırakıp yaya olarak geçebilirsiniz.
Ortahisar Gezilecek Yerler Hallaç Manastırı
Hallaç Manastırı tatilcilerin en çok tercih ettiği yerlerden biridir. Hallaç Manastırı, büyük bir kitle üzerine kurulu dini bir topluluktur. Güçlü bir yapı içinde bugüne nasıl gelineceğini, her normal duruma karşı nasıl geçileceğini bulmuştur, ancak yine de yavaş yavaş içe doğru patlamaya başlamıştır. Adını burada bulunan Hallaç Çayı’ndan alır. Hallaç Manastırı da aynı şekilde bir cemaattir ve olağanüstü bir yapıya sahiptir. On birinci yüzyılın doğasında vardı ve silinmiş bir dini topluluk olarak kullanıldı. Kapadokya’ya gittiğiniz noktada, ilk kez yabancı gezginlerin ziyaret ettiği bu dini topluluğunu görmelisiniz.
Ortahisar Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi, 2004 yılında bütün Kapadokya yaşamının anlatıldığı münzevi Kapadokya Ortahisar’da açılmıştır. Kapadokya’nın eski kalıntılarının bulunduğu sergi salonuna galeri kartınızla giriş yapabilirsiniz. İçerideki kronikleşmiş kalıntıları inanılmaz bir dikkatle ve hayranlıkla inceleyeceksiniz. Ortahisar’da gezilecek yerler şu şekilde kayıt altına alınmıştır. Her halükarda yanınıza bir yardımcı alabilir ve bir yardımcı ile Ortahisar sarayına katılabilirsiniz. Kapadokya’da gündüz olduğu kadar akşam da birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir, özellikle Kapadokya ziyaretinizde mükemmel fotoğraflar çekebilirsiniz.
Bir Ortahisar akşamında sarayın üzerine tüm şehrin ışıklarıyla aydınlanan Peri Bacaları ile bu fotoğrafları güzelleştirebilirsiniz. Nevşehir’in peri yığınlarını ve pırıl pırıl toprağını Ortahisar sarayından en ideal şekilde izleyebilirsiniz. Akşam yorgunluğunuzu atmanız gereken bir noktada, mağaralardan yeniden kurulmuş ve inandırıcı bir şekilde süslenmiş pansiyonlarda rahatlıkla kalabilirsiniz.
Sayısız sinema filmine, kitaba, hikayeye, ezgiye konu olan Kapadokya’ya geldiğiniz andan itibaren, hiç gitmek istemeyeceksiniz. Her gün olağanüstü bir ışık hissederek uyanacak ve hassas toprağına basarken ayaklarınızın kuma batışını izlemekten keyif alacaksınız. Her bir harikasını görmek için yörede çalışan gezilere katılmanızı ve düzenlemenin içini gezmenizi tavsiye ediyoruz. Bu ziyaretler sayesinde Ortahisar’ın harikalarının her birine ulaşabilir ve sınırsızca değerlendirebilirsiniz.
Pancarlık Vadisi
Bölgenin vadileriyle ilgilendiğinizi varsayarsak ve “Gezerek biraz doğanın tadını çıkarayım” diyorsanız, Ürgüp – Mustafapaşa caddesinin hemen üzerindeki Pancarlık Vadisi’ne de inebilirsiniz. Pancarlık Vadisi, Ortahisar’a 4 km uzaklıktadır ve yürüyüşünüz sırasında Kepez, Sarıca ve Pancarlık kutsal yerleri de rotanız olabilir. Dilerseniz bisiklet gezilerine de katılabilir, şişme botlarla vadiyi izleyebilirsiniz.
Nevşehir’de Görülecek Yerler
- Nevşehir Kalesi : Kayaşehir Nerede Nasıl Gidilir ?
- Nevşehir Gezilecek Yerler : Mutlaka Görmeniz Gereken Yerlerin Listesi !
- Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !