Başlıklar
Temenni Tepesi : ve Muhteşem Manzarası
Deniz seviyesinden 1.140 metre yükseklikteki Ürgüp Temenni Tepesi güney, doğu ve batı eğimleri, yaklaşık 30 metrelik kaya bölücüler içermektedir. İnceleme galerisine ulaşmak için 80-100 metre uzunluğunda taşlardan oyulmuş bir geçitten geçiliyor. Oldukça dalgalı olan yokuşu tırmandığınız noktada Ürgüp’ün tamamını, iklimin güzel olduğu zamanlarda Erciyes’in zirvesini bile görebilirsiniz.
Ürgüp Temenni Tepesi’ne gittiğinizde karşınıza çıkacak olan çay bahçesinde oturabilir, ihtiyacınız olduğunu varsayarak karnınızı bir doyurabilir, Ürgüp’ün kapalı bölgesindeki doğrulanabilir fotoğraflarını görebilirsiniz. Büyük beğeni toplayan Kapadokya’ya gelen ünlü Fransız gezgin Felix Maire Charles Texier’in Temenni Tepesi’ne malzemesini yerleştirdiği, Kadı Kalesi ve Yunak Mahallesi’ni boyadığı Ürgüp’ün yollarını bile izleyebilirsiniz.
Ürgüp Temenni Tepesi’nin Tarihi
Tepesi’nde bulunan taka mezar yerleri başta olmak üzere, kaydedilen kalıntılardan çok iyi anlaşılabileceği gibi, yamaç eski günlerde kutsal sayılan noktalardan biriydi ve burada bireyler neredeyse gömülmek için iddialıydı. Taka mezar odaları, bilinenden daha fazla taşa oyulmuş ve mezar yerinin sınırını oluşturmak için tabandaki bir kişiyi ve sağ ve sol taraflardaki raflar gibi oyuklara oyulmuş iki kişiyi kapsayacak şekilde işlenmiş mezar odalarıdır.
Nevşehir’de Diğer Seyahat Edilecek Bölgeler
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !
Bu seçkin kişiler için yapılmış sadece taka mezar odaları değil, en üstte iki tane daha var. Yokuşun girişinde sağdaki kubbe, önceleri mezar odası olarak işlenmiştir. Yakınında ayrıca bir mezarlık bulunmaktadır. Temenni Tepesi’ndeki Kılıçarslan Gazi Türbesi ve Türbesi olarak bilinen bu mezar yerinin anlatımı Anadolu Selçukluları dönemine kadar uzanmaktadır.
Yüksek mevzi muharebelerinden ve Moğol istilasından uzaklaşarak Ürgüp’te siper alan Selçuklu kralları, IV. Rüknettin Kılıçarslan (hükümdarlık dönemi 1246 – 1266) ve sonraki tarihlerde III. Alaeddin Keykubat (1297 – 1304) burada yakalanarak öldürüldü. Kılıçarslan’ın cinayetinin hikayesi, ilçedeki Araslan kayalıklarında yakalanması ve sonrasında kralları kıyımsız öldürme geleneğiyle okla boğulmasıyla anlatılır.
- yüzyılda Ürgüp’te öldürülen Selçuklu Sultanı IV. Rükneddin Kılıçaslan, mezardaki III. Alaeddin Keykubat’ın örtülü olduğu söylense de, mezar odaları onun anısına bir övgü olarak işlendi ve Konya’da gömüldü.
Vefatlarından önce bir süre Ürgüp’te ikamet eden bu kralların temsilci mezarlıkları, Osmanlı Padişahı Abdülmecid döneminde Kayseri Valisi Muhammed Vecchi tarafından 1852 yılında yer altı mezarlığına dönüştürülmüştür. Mezar yerinde bir mezar odası uzmanı vardı ve kaleden süper dayanıklı bir maaş aldı. Kılıçarslan Gazi Türbesi’nin mermer, çivit desenli işlemesi bugün Ürgüp Müzesi’nde ziyaretçiler ile buluşur.
Temenni Tepesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Nevşehir’den araçla 10 dakika (22 km) sınır olan Ürgüp’e Temenni Tepesi nerede ve nasıl gidilir diye sorulmasına gerek yoktur. Yamaç Ürgüp’te bir dönüm noktası gibi yükseliyor. Kapadokya’ya uçakla geldiyseniz, hava terminalinden Nevşehir odak noktasına ulaşım 25 km’dir. Kayseri’den geldiğinizi varsayarsak Kayseri-Ürgüp arası 70 km’dir ve araçla yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Temenni Tepesi Civarında Görülebilecek Yerler
Ürgüp’e geldiğiniz varsayılır ise, önce yollarında dolaşarak incelemeye başlayabilirsiniz. Taşkınpaşa Külliyesi 14. yüzyıldan beri ayaktadır. Bu önemli yeri görmek için Ürgüp’ün Taşkınpaşa ilçesine gidebilirsiniz.
Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın yaptığı akıllara durgunluk veren eser, Karamanoğulları’nın muhteşem taş işçiliğini göreceğiniz nadide noktalardan biridir. Tepesi’nden görebileceğiniz 100 metre yüksekliğindeki Kadı Kalesi, bir zamanlar savaşlarda hanımların ve gençlerin sığındığı güvenli bir ev olarak kullanılıyordu.
Ayrıca yokuşun alt kısmında Damsa çayına bir kısmı kalan saraydan bir giriş vardır. Ürgüp civarında Kapadokya kaşifleriyle ünlü Pancarlık, Keşlik ve Üzengi vadilerine de gidebilirsiniz. Kapadokya, genel olarak dediğimiz gibi, göze hitap eden harikaları dışında damak zevkinizde sıra dışı tercihler bırakan bir diyardır. Testi kebabı yemeden Ürgüp’ten ayrılmamanızı önemle tavsiye edilir.
Temenni Tepesi Resimleri
Nevşehir’de Diğer Seyahat Edilecek Bölgeler
- Kızılçukur Vadisi : Nevşehir’de Kızılçukur Günbatımı Vadisi
- Gülşehir Gezilecek Yerler
- Derinkuyu Yeraltı Şehri : Nevşehir’de İnsan Eliyle Kazılmış Yeraltı Şehri
- Ürgüp Gezilecek Yerler
- Nevşehir Uçhisar Kalesi : Dünya Kültür Mirası Kapadokya’da
- Aşıklar Vadisi : Kapadokya’nın Gündoğumu Balon İzleme Tepesi
- Avanos Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !
1 Yorum
Nevşehir Anadolu’nun harika bir beldesi tarihi yer mükemmel peri bacaları yeraltı şehri tam gezilecek olağanüstü bir şehir huzurlu olacağımız tek adres