Başlıklar
Sur Gezilecek Yerler
Sur ilçesini duyduğumuz zaman çoğumuzun aklına bazı mekânlar gelir. Tarihe şahitlik eden mekânları ile güneydoğu bölgemizin önemli alanlarından biri olan Sur ilçesi, muhteşem yapıları açısından ilgi çekicidir. Sur gezilecek yerler ve ilçe ile ilgili detaylı bilgiler ışığında sizlere nereleri gezebileceğinizi aktaracağız.
Sur Gezi Rehberi
Sur ilçesi Diyarbakır ilimiz içerisinde yer alıyor. Ayrıca bu ilçemiz Diyarbakır ilinin en önemli dört ilçesinden biridir. İl merkezine yaklaşık olarak 68 km uzaklıkta olduğu gibi buraya ulaşabilmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlar kullanılmalıdır. Bu ilçemiz adını surlarla çevrili yapısından almıştır.
Aynı zamanda 2008 yılında çıkarılan bir kanun ile birlikte şehrin 4 merkezi ilçesinden biri seçilmiştir. Sur ilçesinin tarih, milattan önceye dayandığı gibi bu ilçede kazılar ile birlikte dünyada yer alan ilk yerleşim yeri hakkında veriler elde edilmiştir.
Diyarbakır sur ilçesi içerisinde gezilmesi gereken yerler,
- Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
- Ziya Gökalp Müzesi
- Ahmet Arif Müzesi
- Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
- Dört Ayaklı Minare
- On Gözlü Köprü
- Meryem Ana Kilisesi
- Hz. Süleyman Camii
Gibi alanlar sıralanabilir. Bu alanları bir rota dâhilinde gezebileceğiniz gibi gezi rehberleri ile birlikte de keyifle takip edebilirsiniz. İlin en çok tarihi yapıyı barındıran ilçelerinden biri olduğunu da unutmamak gerekir.
Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
İlçeye bağlı olan cami kebir mahallesi içerisinde bulunan müze, Diyarbakır evlerini de çok güzel bir şekilde yansıtan örnekler arasındadır. Edebiyatımızda önemli bir yer edinen şairlerden olan Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğduğu ev olduğu bilinir. Tarancı sonrasında bu evi ailesine vermiştir.
Ayrıca 1973 yılında kültür turizm bakanlığına bağlanmış ve müzeye çevrilmiştir. Müzede şaire ait pek çok eser olduğunu görebiliriz. Aynı zamanda Etnografya eserlerde burada sergileniyor. Burası bölgeye gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken alanlardandır.
Ziya Gökalp Müzesi
Türk milliyetçiliğinin bilinen isimlerinden biri olan Ziya Gökalp adına hazırlanmış müze, Gökalp adına pek çok bilgiyi barındırıyor. Ayrıca Türkçülük akımının kurucusu olan isim birçok esere de imza atmıştır. 19. Yüzyıl içerisinde Diyarbakır’da dünyaya gelen Gökalp, bu evde yaşamıştır. Bazalt taştan iki katlı olarak inşa edilmiş olan bir yapıdır. 1954 yılında ise turizm bakanlığı tarafından koruma altına alınan ev 1956 yılında müzeye dönüştürülmüştür.
Ayrıca bu müzede yazara ait birçok eser ve belge yer aldığı gibi özel eşyaları da bulunuyor. Müzenin eylemler sonucunda kütüphane ve arşiv bölümü yakılmıştır. Ayrıca pek çok kitapta yanıp kül olmuştur. Bu yapı Türksab tarafından sonraları restore edilmiştir.
Ahmed Arif Müzesi
İlçemizde bulunan bir başka önemli müze ise Ahmet Arif müzesidir. Bu yapı Cahit SITKI Tarancı müzesine komşu bir müzedir. 120 yıllık konak olduğu bilindiği gibi 2011 yılında Kültür Turizm Bakanlığı aracılığıyla açılmıştır. Ayrıca bu müze ünlü şair Ahmet Arif adına açıldı. Müze’ye hizmet eden bina Diyarbakır evlerinin özgün örneklerinden biridir.
Müzede Ahmet Arif’in kişisel eşyaları olduğu gibi el yazısı ile yazılmış şiirleri ve kitapları da yer alıyor. Aynı zamanda bölgede yetişen birçok edebiyatçının eserleri ve fotoğrafları da alanda sergileniyor. Burada ayrıca kütüphane de mevcuttur. Kütüphane de birçok eser bulunuyor.
Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
İlçede yer alan bir başka önemli müze ise arkeoloji müzesidir. 1934 yılında ilk müze ulu cami yakınlarında açılmıştır. 1985 yılında ise bugünkü yerini alınmıştır. Bir başka önemli husus ise müzede çevrede yapılan kazılar ile birlikte elde edilen kalıntıların burada sergileniyor olmasıdır. Günümüzde ise 30 bine yakın eser burada yer alıyor. Ayrıca müze giriş ücretleri de uygun olduğu gibi haftanın her günü açık olduğu da bilgilere göre ifade edilmiştir.
Dört Ayaklı Minare
İlçemizde yer alan yapı Anadolu örneği olmakta olup bu yönü ile ilçemizde ve ilimizde önemli yere sahiptir. Şeyh Mutahhar caminin minaresine ait olarak bu minare birçok yönden ün kazanmıştır. Görülmesi gereken bir diğer önemli yerdir.
On Gözlü Köprü
İlçede yer alan bu köprü dört farklı isim ile anılıyor. Bu açıdan Dicle, Silvan, Mervani ve On gözlü köprü isimlerinden bahsedebiliriz. 1065 yılında Diyarbakır hükümdarı tarafından Nizamüddevle Nasr tarafından inşa edildiği biliniyor. Aynı zamanda buraya yolunuz düşerse çevresini de detaylı gezebilirsiniz.
Meryem Ana Kilisesi
İlçe sınırları içerisinde yer alan kilise turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği alanlar içerisindedir. Bu kilise hristiyanlar açısından önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda yapı 3.yy da inşa edilmiştir. Kilise içerisinde dört avlu, din anlarımın yaşadıkları bölümler ve divanhane gibi alanlar yer alıyor. kilise günümüze değin bir çok kez onarımdan da geçmiştir.
Hz. Süleyman Camii
İlçe sınırları içerisinde yer alan önemli camilerden biri Süleyman Camiidir. Bu cami Nisanoğlu Elbul Kasım tarafından yaptırılmış olup 1160 yılında tamamlanmıştır. Cami aynı zamanda birçok isimle de anılıyor. Bir başka önemli husus ise camiinin Hazreti Süleyman Camii, Nasiriyye camii, Murtaza Paşa camii, Meşhed camii, Kale camii olmak üzere 5 isimle anıldığıdır. Camiinin avlusunda ise 27 sahabenin de kabri bulunuyor.
İlçeye ve ile gelen ziyaretçilerin sıklıkla uğradıkları yerler arasındadır. Bu cami yıl içerisinde 100 bin insan karşılar. Bu açıdan da mutlaka görülmesi gereken alanlar içerisinde ifade edilebilir.
Diyarbakır Ulu Cami
Bir başka önemli yapı ise Anadolu’da yer alan eski eski cami olarak bilinen Diyarbakır Ulu Canidir. 639 yılında yapıldığı bilinen cami İslam orduları tarafından Diyarbakır’ın fethi sonrasında camiye dönüştürülmüştür.
Öncesinde Hıristiyanlara ait olan Mar Toma kilisesi olduğu biliniyor. Cami içerisinde pek çok devire ait kitabeler bulunuyor. Aynı zamanda avlu içerisinde şirin bir şadırvan mevcuttur. Ayrıca İslam dünyası içerisinde 5.Harem Şerif olarak biliniyor.