Başlıklar
Milas Gezilecek Yerler
Plajlar, doğa güzellikleri ve antik kentleri ile Milas mutlaka gidip görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada gelmektedir. Milas gezilecek yerler listesinde antik kentler en ön sırayı almaktadır. Bunun da en önemli sebebi 27 tane denecek kadar çok antik kente ev sahipliği yapmasından ileri gelmektedir. Bu antik kentler iri ufaklı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimisi günümüze hiç bozulmadan gelmiştir kimisinin ise kalıntıları bulunmaktadır.
Milas Gezilecek Yerler
Milas gezilecek yerler arasında sadece antik kentler bulunmaz. Bunlar arasında doğal ve tarihi güzellikleri de görmek kentin tarihi geçmişi hakkında bizlere bilgi vermesi açısından oldukça önem taşımaktadır.
-
İasos Antik Kenti
Milas merkezine18 kilometre uzaklıkta bulunan Kıyıkışlak Köyüne yolunuz düşerse Iassos Antik Kent kalıntılarını görmeden oradan ayrılmayın deriz. Eldeki verilere göre kentin tarihi M.Ö. 3000’li yıllara kadar dayanmaktadır. Kent içinde farklı dönemlerin özelliklerini yansıtan eserleri görebilirsiniz. Günümüze kadar sağlam olarak gelmiş olan Zeus Megistos Tapınağının yanında çeşitli yazıt örnekleri, adak kapısı, agora ve tepe bölümünde kale ve büyük boyutta surlar bulunmaktadır. Milas En Güzel Gezilecek Yerler Kalenin Hıristiyanlık zamanından kaldığı düşünülmektedir. Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait izleri agorada oldukça net bir şekilde görebilirsiniz. Burada bulunan liman sayesinde kent balıkçılıkta da iyi bir durumdaymış.
-
Labranda Antik Kenti
Milas şehrinin 14 km kuzeyinde kalan Labranda Antik Kent en eski yerleşim yeri olarak bilinmektedir. Bulunan kalıntıların bu kentin tarihinin M.Ö.5 yüzyıla kadar uzandığını göstermektedir. ZeusLabrandos’un kutsal alanı olarak bilinir. Kutsal bir antik kenttir. Antik kent M.Ö.4. yüzyılda en güzel dönemlerini yaşamıştır.
-
Herakleia Antik Kenti
Milas’a 39 kilometre mesafede yer alan Kapkırı Köyü’nde bulunmaktadır. Bu köy Bafa Gölü kıyısında kurulmuştur. Kent adını mitolojide kahraman olarak kabul edilen Herakles’tenalmaktadır. M.Ö.1.yüzyıla kadar oldukça önemli bir liman kenti olan antik kent Büyük Menderes’intaşıdığı alüvyonlardan dolayı kıyıdan uzaklaşmıştır. Bu durum Heraclia Antik Kentin kıyı olarak önemini yitirmesine sebep olmuştur. Böyle olunca antik kentin deniz ulaşımı kesilmiştir. Bölgenin coğrafi yapısı kayalıktır. Bu coğrafi yapı Hıristiyan kesişlerin bu yeri saklanma yeri olarak kullanmalarına olanak sağlamıştır. Milas En Güzel Gezilecek Yerler Kentin korunması surların desteği ile sağlanmıştır. Bu surların 6,5 kilometre uzunluğu vardı ve 65 kule tarafından desteklenmekteydi. Surları incelediğiniz zaman Helenistik döneme ait mimari özellikleri görebilirsiniz. Kentte en iyi şekilde korunmuş yapıt ise Athena Tapınağı’dır. Orada bulunan agora iki katlı olarak yapılmış ama günümüze kadar sadece bir katı ulaşabilmiştir.
-
Athena Tapınağı
Milas Ören’de bulunan Heracleia Antik Kenti’nin belki de en göze batan yapıtı olan Athena Tapınağı görülmeye değer eserlerden bir tanesidir. Tapınağın etrafında bulunan ve bugün hala aynı yerinde duran bir yazıtta yazılana göre tapınak, antik kentin tanrıçası olarak kabul edilen Athena adına dikilmiştir. Tapınak eski limanın az biraz gerisinde kalan ve kentin hepsini gören bir kayalık tepenin üzerinde konuşlanmıştır. Athena Tapınağı Helenistik dönemin özelliklerini yansıtan önemli bir eserdir. III.3. yüzyılda Dor stilinde yapılmıştır. Yapıtın ön cephesinde iki sütün bulunur. Bunları cella ve pronoas bölümleri takip eder. Bunlar aşağı yukarı aynı büyüklükte olan yapılardır. Milas’a yolu düşen herkesin Milas gezilecek yerler listesine bu görkemli tapınağı da eklemeleri oldukça isabetli bir seçim olacaktır.
-
Bafa Gölü
Aydın ve Muğla il sınırları içinde yer alan BafaGölü, Büyük Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonların birikmesi sonucu oluşmuştur. Gölün üstünde beş tane küçük adavardır. Bu adalarda manastır ve kiliseleri gezebilirsiniz. Yedi manastır en eski olarak bilinen manastırdır. Milas En Güzel Gezilecek Yerler Buna ek olarak gölün bulunduğu yerde M.Ö. 6500 – 7000 yıllarına ait neolitik çağa ait duvar resimleri bulunmaktadır. Bu duvar resimleri günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş ender eserlerden biridir. Gölün etrafında bol miktarda kızılçam ve zeytin ağaçları bulunmaktadır. Hayvan ve bitki örtüsü açısından oldukça zengindir. Sadece ülkemiz açısından değil dünya açısından da kuş cenneti olarak bilinir.
-
Gümüşkesen Anıtı
Gribeyaz bir mermerden yapılmış olan bu anıt mezar Muğla’nın Milas ilçesinde bulunmaktadır. Eğimli bir arazi üzerinde bulunan anıtın yüksekliği 8.45 metredir. Bu eğimden dolayı anıtın doğu tarafında kalan duvarı moloz, taş ve harç karıştırılarak 1 metre kadar yükseltilmiştir. Böylelikle anıt düz bir zemine oturtulmuştur. Gümüşkesen Anıtı’nın zemin katının içine girdiğiniz zaman tavan levhaları taşıyan dört paye karşınıza çıkar. Bu payelerin üzerinde ise kuzey – güney yönünde bulunan kirişler vardır. Payelerin başlıkları silmeli sade tarzdadır. Anıtın duvarlarında düzgün ve büyük bir şekilde yontulmuş mermer bloklar yer alır. Anıtın alt ve üst levhaları yüksektir. Bu levhaların arasında bulunan bloklar daha bir incedir. Anıtın sütunları 35 metre yüksekliğindedir. Küçük Asya ve İon stilini yansıtır. Anıtın üst tarafı basamaklı bir piramit görünümündedir.
-
Beçin Kalesi
Milas Ören yolunun 5 kilometre ilerisinde yer alan Beçin Kalesi 200 metre yüksekliğe ulaşan bir kayanın üzerinde durmaktadır. Yapılış zamanı Bizans dönemi olarak tahmin edilmektedir. Yalnız M.Ö. 3000 yılından beri burada çeşitli uygarlıkların olduğu tahmin edilmektedir. Bu bilginin yanında bölgenin nekropol olarak da hizmet verdiği bilinmektedir. Zaman içinde bu bölgede Roma, Menteşoğulları ve Osmanlılar hüküm sürmüştür. Beçin Kalesi günümüze kadar ayakta durmayı başarabilmiştir. Uzaktan bakıldığı zaman yıkıntı görseniz de yanına vardığınız zaman yanıldığınızı göreceksiniz. Kalenin içinde Osmanlı döneminden kalma oldukça fazla yapıt vardır. Piknik alanı olarak oldukça revaçta olan bir bölgedir.
-
Zeus Karios Tapınağı
Milas ilçesinde bulunan Hisar Tepe’de bulunan Zeus Karios Tapınağı’nın yüksekliği 3,5 metreyi bulmaktadır. Zeus tapınağının içinde Menandros Anıtı yer alır. Bu anıtın alt tarafında 2400 yıl önce yapılmış olan mezar odası bulunur. Mezar meşhur Karya Kralı Maussolos tarafından babası Hekatainos adına yaptırılmıştır. Lahit tamamen mermerden yapılmıştır. Uzunluğu 2.75 metre ve genişliği de 2.15 metreyi bulan lahidin yüksekliği 1.85 metredir. Lahidin bulunduğu yer mermer üstüne yapılmış gösterişli kabartmaları olan süslü bir mezar odasıdır. Mermer kabartması üzerinde çeşitli figürlerin yanında aslan avı sahnesi de görülmeye değerdir.
-
Yediler Manastırı
Milas’ın Gölyaka köyünde bulunan Beşparmak Dağlarında bulunan Yediler Manastırı, Hz. İsa ve 12 havarisinin fresklerini barındırmaktadır. Bundan dolayıdır ki burası Hıristiyan dünyası açısından kutsal bir mekân olarak anılmaktadır. Yapım tarihi olarak M.S.7 yüzyıl söylenmektedir. Manastırın içinde kilise ve kale kalıntılarına rastlayabilirsiniz. Burada bulunan eserler arasında en dikkat çekeni ise yüksekliği 5 metreyi bulan oyuk bir kayanın içinde ki Hz. İsa ve 12 havarisine ait fresktir. Yaklaşık olarak 1230 yıllıktır. Manastıra giriş bir avlu tarafından oluyor. Avluda iki tane kilise, bir tane şapel, sarnıç ve keşişlerin kaldığı odalar var. Milas Gezilecek Yerler Manastırın duvarında bulunan örgüler gerçekten görülmesi gerekir.
-
Zeytinlikuyu Plajı
Milas merkeze 30 kilometre uzaklıkta yer alan Kıyıkışlacık mevkisinde bulunan oldukça güzel bir plaj olarak bilinmektedir. Bölge sakin ve bol ormanları ile dikkat çekmektedir. Ulaşım biraz zor. Burayı bulmakta biraz zor olabilir. Çünkü yolları dar ve plajın yerini gösteren herhangi bir tabelaya rastlanmıyor. Milas gezilecek yerler içinde belki de en huzurlu ve sakin yer burasıdır. Özellikle emekliler için biçilmiş kaftandır diyebiliriz.
-
Firuz Bey Camii
Tam Milas’ın merkezinde bulunmaktadır. Günümüze kadar korunagelmiş bir camidir. Üzerinde bulunan kitabeden yapım yılının 1394 yılına kadar dayandığını söyleyebiliriz. Menteşeoğlulları zamanında yaptırılan Firuz Bey Camii aynı adlı kişi tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin kubbesinin üst tarafı kurşundandır. Dış cephesi mavi damarlı mermerden yapılmıştır. Caminin halk arasında bilinen bir diğer adı ise Kurşunlu Cami’dir. Camide kullanılan taş işçiliği gerçekten görülmeye değer bir güzelliktir. Ters planlı yapılan camilere oldukça güzel bir örnek teşkil etmektedir. Camii birçok kez tadilattan geçmiştir.
Yazımızı sizler için özenle hazırladık. Muğla Milas Bodrum hakkında olumlu veya olumsuz yorumları sitemize yazabilirsiniz veya eklememizi istediğimiz konular içinde yorum yazabilirsiniz.
12. Euromos Antik Kenti
Erken dönemde Mylasa’dan sonra bölgenin en hatrı sayılır kenti Euromos idi. Ovanın kuzey kısmını kontrol ediyordu. Tarihçi Polybios bir keresinde “Euromos’un Şehirleri” demiştir.
Bundan anlaşılan Euromos’un bir zamanlar bölgenin bir kısmına adını vermiş olduğudur. Muhtemelen içine aldığı şehirlerde Olymos ve Kalkteor’dur.
Şehrin ismi, V. Yüzyılda Kyromos ya da Hyromos olarak telaffuz ediliyordu. Yunanca söyleyiş biçimi olan ve “güçlü” anlamına gelen Euromos muhtemelen Mausolos siyasetinin bir sonucu olarak şehrin Yunanlaştığı dönemde ortaya çıkmıştır.
1 Yorum
Sıcak ama ulen zaten soğuktan donduk demiyor musunuz mu alın size iste.:) önemli tatil noktalara da yakin ayrıca Milas. Kekolar diyarı diyen kekolar da gelebilior bazen 🙂