Image default
Ordu

Gölköy Gezilecek Yerler

Gölköy Gezilecek Yerler

Gölköy
Gölköy

Ordu Gölköy yerleşimi ilk, Sınman köyünde kurulmuştur. 17’nci yüzyılda ise günümüzdeki yerine geçmiştir. Yeni olan yerinde, yerleşimi ilk kuran Şıhmanoğlu Hacı Ali Ağa’dır. Torunu Ali Ağa ise, günümüzde konak bilinen ve surlarla çevrili olan binayı yaptırmıştır. İlçe adını, topraklarında bulunan göl ve aynı zamanda ilçeyi ikiye ayıran Gölköy ırmağından almıştır. Gölköy, Bolaman ırmağının koludur. Gölköy, 1936 senesinde Ordu iline bağlı bir ilçe olmuştur. Gölköy gezilecek yerler kısıtlı olsa bile doğası ve temiz havasıyla gidilmeye değer.

Ordu Gölköy
Ordu Gölköy

Konak Şato ve Tarihi Hamam

Gölköy yerleşimini kuran Şıhmanoğlu Hacı Ali Ağa’nın torunu olan Hacı Ali Ağa tarafından 1600’lü senelerde yaptırılmıştır. Kasabaya hakim olan bir yerdedir. Yapı tümüyle surlarla çevrilidir. Günümüze dek birçok onarım görmesine rağmen, kalıntıları görülmektedir. Kalıntılar içinde hamam dikkat çeker. Hamam Şıhmanoğlu Ağa tarafından yaptırılmıştır. Bahçe içinde, hamamın toplam 52 basamaklı merdivenle inilen kuyusu, kullanılmaktadır. Bu su sarnıcı halk “Elli iki badal” olarak söylüyor. Sarnıcın 52’nci basamağından inildiğinde ise bir adet solda kare biçiminde su deposu vardır.

Konak Şato ve Tarihi Hamam
Konak Şato ve Tarihi Hamam

Gökgölü

İlçe merkezi konumundadır. Yerin altından kaynayan sular ile beraber oluşmuş doğal bir göldür. Suyu oldukça sodalıdır. Gökgölü çevresine bu denli doğal güzelliği görmek için gelmiş olan turistlerin ihtiyaçları düşünülerek hem yeme hem içme yeri ve halkın dinlenmesine sağlayacak düzenlemeler yapılmıştır.

Gökgölü Ordu
Gökgölü Ordu

Çermik Gölü

İlçe merkezinin ortalama 500 metre kadar güneyinde olan bir göldür. Bu göl, maden suyu özelliği taşıdığı ve aynı zamanda özellikle böbrek taşlarının düşürülmesinde oldukça etkili olduğu söyleniyor. Burada özel bir etkinlik vardır. Her sene 20 Mayıs’ta (Mayıs Yedisinde) çevre ilçe ve beldelerin katılımıyla beraber düzenlenen “Bahar Şenliklerin” de, yöredeki hanımlar, bu kaplıcanın suyu ile şifa bulmak için ağrıyan yerlerini, kollarını, bacaklarını suyla yıkarlar.

READ  Kumru Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !
Çermik Gölü
Çermik Gölü

Gölköy Kalesi

Kaleköy Mahallesinde yer alır. Buraya “Hapsamana” kalesi ismi de verilmiştir. İlçe merkezine ortalama 4 km uzaklıktadır. Ordu ilinin en yüksek olan kalesidir. Kalenin yüksekliği ortalama 150 metredir. Hatta, söylenenler, kalenin çevresi tümüyle tuzaklarla çevrili olduğundan Ordu’da işgal edilemeyen tek yerdir. Kale, temelinde ana kaya üzerine yapılmıştır. Kalenin Pers zamanından kaldığı tahmin edilmektedir. Hatta, MÖ 3’te Pers kralı tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. 18’nci yüzyıldan hemen sonra önemini kaybetmiştir. 1455 senesine ait bazı kayıtlarda, Hapsama Kalesinin üs olarak kullanıldığı kayıtlıdır.

Gölköy Kalesi
Gölköy Kalesi

Girişi, ilkinde güneybatı cephesindedir. Tek bir kapılıdır. Kalenin surlarının büyük kısmı günümüzde yıkıktır. Sadece güneybatı sur duvarları nispeten daha iyi durumdadır. Gözetleme kulesi ve aynı zamanda girişindeki kale burcu sağlam olarak günümüze dek ulaşmıştır. Kale ve yapılan yüzey araştırmalarında, dönemlere ait seramik parçaları bulunmuştur. Aynı zamana mezar ve sur kalıntıları görülüyor. Kümbet benzeri şekilde bir yapı yıkıntısı da ilgi çeker. Kale 1997 senesinde, UNESCO “Dünya Antik Eserler Listesi”ne almıştır.

Dereçayır Camii

Emirler Köyünde yer alır. İlçe merkezine uzaklığı ortalama 11 km dir. Caminin Selçuklular öncesi Canik Türkleri tarafından, pelit kullanılarak, 6-7 cm olan tahtaların birbirine geçmesi, hiçbir şekilde çivi kullanılmadan, ağaç yontma ve kertme ile yapıldığı görülür. Yapının girişi kuzey olan cephededir.

Dereçayır Camii
Dereçayır Camii

Giriş kapısının batısında, 1859-1860 senelerinde okunmaktadır. Fakat bu tarihlerin büyük ihtimalle onarım zamanı olduğu düşünülmektedir. Çünkü caminin yapım zamanının 13’ncü yüzyıl olduğu düşünülmektedir. Giriş kapısı, tek kanatlı ve aynı zamanda ahşaptır. Burada ince olan bir husus bulunur. Caminin giriş kapısı alçaktır, camiye eğilerek giriliyor ve nefis terbiye ediliyor.

Özlü Köyü Kaya Mezarları

Değirmenbükü’nde, dere yatağında olan büyük bir kaya kütlesidir. Halk arasında mağara şeklinde bilinir. İlçe merkezine uzaklığı ortalama 11 km. dir. Kaya mezarları ile beraber Emirler Dereçayırı Camisi arasındaki uzaklık ortalama 150 metredir. Buna istinaden, bölgenin oldukça eski bir yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Özlü köyü, 1600’lü senelere kadar Gölköy bölgesinin temel merkeziymiş. Köyün eski adı “Şıhman” köyüdür.

READ  Korgan Gezilecek Yerler
Gölköy Gezilecek Yerler
Gölköy Gezilecek Yerler

 

Ordu’da Keşfedilecek Yerler

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Ünye Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi

Gezicini

Ulubey Gezilecek Yerler

Gezicini

Perşembe Gezilecek Yerler | En Güzel Rotalar

Gezicini

Ordu Gezilecek Yerler

Gezicini

Ordu Boztepe

Gezicini

Kumru Gezilecek Yerler : Muhteşem Yerlerin Listesi !

Gezicini

Korgan Gezilecek Yerler

Gezicini

Karadeniz’in En Güzel Görülecek Yaylaları

Gezicini

Fatsa Gezilecek Yerler Listesi

Gezicini

1 Yorum

Tynisha Colee 13 Mayıs 2023 at 01:03

Gölköy ü görmedim ancak bu yazıyı okuduktan sonra mutlaka Gölköy’e gidilmesini gerektiğini düşünmekteyim. Teşekkürler

Cevapla

Yorum Yaz