Başlıklar
Filyos Plajı – Zonguldak
Filyon Plajı için insanlar tarafından çok fazla bilinmeyen, saklı bir cennet tabiri yapılabilir. Tatilciler tarafından Ege ve Akdeniz bölgelerinin yoğun bir şekilde tercih edilmesi sonucu, bakir kalmış bir kasaba ve onun güzeller güzeli plajı. Filyos; Zonguldak İlinin, Çaycuma İlçesine bağlı bir beldedir. Filyos Plajı Zonguldak çevresinde oldukça önemli bir yere sahiptir.
Filyos Plajına Ulaşım
Çaycuma İlçesine bağlı olan Filyos Beldesinin şehirlere olan uzaklıkları;
- Zonguldak il merkezine olan uzaklığı yaklaşık olarak 30 kilometredir.
- Ankara’ya olan uzaklığı 270 kilometredir.
- İstanbul’a olan uzaklığı ise 415 kilometredir.
Mesafelerden de görüleceği üzere çok uzak bir yer olmayan Filyos Plajı, hafta sonu tatillerinde de değerlendirilebilir bir bölgedir.
Filyos Plajı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Filyos Plajı, Filyos Çayına da ev sahipliği yapıyor. Filyos Çayı, bu belde üzerinden geçerek Karadeniz’e dökülüyor. Beldenin bilinen en eski adı Teion’dur. Beldenin günümüzdeki eski adı ise Hisar önüdür. Daha sonra belde, Filyos Çayı sebebiyle Filyos adıyla bilinir olmuştur. Tarihi milattan öncesine kadar gidiyor. Sahil kasabası olması sebebiyle, ticari ağı gelişmiş bir kasaba olarak biliniyor. Bu ticaret ağı nedeniyle refah düzeyi yüksek bir yaşam, bölgeye hakim olmuştur.
Aynı zamanda, balıkçılık faaliyetleri de yöre insanın her daim geçim kaynağı olmuştur. Filyos Beldesinde; Roma İmparatorluğundan ve Bizans İmparatorluğundan izler bulmak mümkündür. Tarıma elverişli sahalara sahiptir. Filyos çayının varlığı sebebiyle de tarımda su sıkıntısı çekilmiyor. Türkiye’nin önemli kağıt fabrikalarından birisi bu bölgededir. Fabrikanın ismi, Çaycuma Kağıt Fabrikasıdır. Fakat, bölgede bazen yoğun bir koku oluşuyor. Bunun sebebinin ise yöre insanı tarafından, kağıt fabrikasından kaynaklandığı ileri sürülüyor.
Filyos Plajında Gezilecek Yerler
Beldenin zengin tarafı gezilecek birçok yeri içerisinde ve etrafında barındırmasıdır. Gidilen her yerde muhteşem manzaralar insanı karşılar. İnsan da bu manzara karşısında adeta büyülenir.
Çaycuma Köprüsü
Çaycuma İlçesi ile Filyos Beldesini birbirine bağlayan köprüdür. Yapısı, betonarmedir. 1951 senesinde inşa edilmiştir. Köprü, yaklaşık olarak 255 metrelik bir uzunluğa sahiptir.
Tios Antik Kenti
Tios Antik kentinin bulunduğu bölge, sit alanıdır ve koruma altındadır. Antik kent, devasa bir hisarın üzerinde konumlanmıştır. Tios Antik kentinin arkeoloji dünyası için bir önemi vardır. Karadeniz kıyı kesiminde, kazı çalışmaları yapılan ilk antik kenttir. Yapılan kazılar sonucunda önemli yapılar gün yüzüne çıkartılmıştır. Tios Antik kentinin milattan önce 7. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyor.
Yerleşim bölgesinin, Tios tarafından fethedilmesiyle birlikte, bölgede Tios adında yeni bir şehir kurulmuştur. Tios ve beraberindekiler de Tios kentini önemli bir ticaret merkezi haline getirmişlerdir. Daha sonraki yıllarda Roma İmparatorluğunun nüfuz sahası içinde yer almıştır. Daha sonra ise Bizans İmparatorluğunun. Bizans İmparatorluğu, bu bölgeyi, dini bir merkez haline getirmiştir. Fakat bölge zamanla önemini yitirir ve küçük bir balıkçı kasabası olarak varlığını sürdürür.
Filyos Beldesindeki Diğer Eski Kalıntılar
Filyos Beldesine gidildiğinde, Tios’dan kalma bir çok kalıntı ve eserle karşılaşılır. Bölge bu yönüyle oldukça zengindir. Bunlar;
- Filyos Kalesi; antik dönemdeki yerleşimin olduğu yerdir. Kalede Roma dönemine ait kule kalıntıları da mevcuttur. Kalenin duvarlarının bir kısmı, Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından 2003 senesinde onarılmıştır.
- Doğu Tepesi; Kaleye göre doğu da kaldığı için böyle bir isim verilmiştir. Eski döneme ait çeşitli kalıntılar burada da mevcuttur.
- Eski Liman; içerisinde eski döneme ait dalgakıran kalıntılarını barındırıyor.
- Sahil Suru; Eski Liman’dan Filyos yerleşim yerine kadar uzanıyor. Günümüze, yaklaşık 50 metrelik bir bölümü kalmıştır.
- Su Kemeri; dört kemerli bir kalıntıdır.
- Tonozlu Galeri; bahçesinde eski dönemlerden kalma bazı objeler sergileniyor.
- Tiyatro; Roma döneminin bir eseri olarak, şehrin güneyinde yer alıyor.
Görüldüğü üzere, Filyos Beldesi, oldukça zengin tarihi eserlere sahiptir. Bunun en önemli sebebi, bölgenin, sayısız yerleşimci tarafından kullanılmış olmasıdır.
Filyos Plajında Ne Satın Alınır?
Yöre insanı tarafından Pelemet olarak isimlendirilen dokuma ürünleriyle çok fazla karşılaşılıyor. Pamuk ipliğiyle dokunan bu ürün hem kişisel kullanım için hem de hediyelik eşya için satın alınabilir.
Filyos Plajında Ne Yenilir-İçilir
Beldenin manda yoğurdu özellikle en meşhur olan ürünüdür. İçerisinde inanılmaz bir lezzet barındırıyor. Manda yoğurduyla yapılmış soğuk ayranda yaz aylarında güzel bir rahatlama yaşatıyor. Soğan dolması da yörenin ilgi çekici ürünlerinden biridir.