Image default
Uşak

Eşme Gezilecek Yerler : Kilimleri ile Meşhur İlçe

Eşme Gezilecek Yerler

Eşme
Eşme

Uşak iline bağlı ilçe olan Eşme, il merkezine 64 kilometre mesafededir. Eşme kilimleri ile meşhur bir ilçedir. Her evde bir kilim tezgahı bulunur. 2020 yılı verilerine, 34.991 nüfusa sahiptir. M.Ö. 676 yıllarında Kimmerler tarafından ilk yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Uşak Eşme gezilecek yerler içinde barındırdığı tarih ile birlikte değerini kat kat arttırıyor.

Eşme Gezilecek Yerler
Eşme Gezilecek Yerler

1994 yılında yapılan ilk kilim festivali, her yıl haziran ayında tekrarlanarak devam etmektedir. Kilim festivalleri üç gün sürer. İlçe coğrafi sınırları içerisine bulunan Kemer Dağında bulunan eski yapı kemer ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Kim tarafından, ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

Eşme Tarihi

Tarihte Kimmerler, Lidyalılar, Bergama Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans Devleti yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1233 yılında Türk topraklarına katılmıştır. 1300 yıllarında Germiyanoğulları Beyliği yurt edinmiş, 1429 yılında Osmanlı egemenliğine girmiştir. İsmini bölgeye gelen Eşmeli aşiretinden almıştır.

Eşme Gezilecek Yerler
Eşme Gezilecek Yerler

Başkaca aşiretlerde yerleşmiş, ancak Eşmeli aşireti bölgede etkin olmuştur. 1920-1922 tarihleri arasında Yunan işgalinde kalmıştır. Önceki yerleşim yeri, Takmak köyü olan ilçe, işgalde yakılıp yıkıldığı için, şimdiki coğrafi konumuna taşınmıştır. İlçenin taşınmasında, ulaşım zorluğu da etkili olmuştur. 1934 yılında ismi eşme olarak değiştirilerek, Manisa iline bağlanmıştır. 1953 tarihinde Uşak’ın il statüsü kazanması sonrası, Uşak’a bağlanmıştır.

Eşme Ulaşım

İlçe kara yolu ile il merkezine 64 kilometre, Alaşehir İlçesine 50 kilometre, Kula İlçesine 45 kilometre, Güney ilçesine 39 kilometredir. İlçede TCDD tren istasyonu bulunmaktadır. Tren yolu ile il merkezine 69 kilometre mesafededir.

Uşak Eşme Tren Garı
Uşak Eşme Tren Garı

Eşme Ekonomisi

Tarım ve hayvancılık, ilçe halkının en önemli geçim kaynağıdır. Buğday, arpa, mısır, nohut, kuru fasulye, haşhaş, susam, soğan, sarımsak, biber yetiştirilmektedir. Sürekli göç veren ilçe halkı, ekonomik sebeplerden Almanya başta olmak üzere, Avrupa ülkelerine büyük oranda göç vermiştir.

READ  Blaundus Antik Kenti : Uşak'ta Tarihi Antik Kent
Eşme Merkez
Eşme Merkez

Bu sebepten döviz girdisi oldukça fazladır. İlçe coğrafi sınırlarında oldukça fazla altın rezervi vardır. Siyanürle altın üretiminde dolayı halk tedirginlik duymaktadır. Kilim dokumacılığı oldukça yaygındır. Yöre halkı, tarımdan ve hayvancılıktan artan kalan zamanlarda, özellikle kış aylarında kilim dokuyarak ekonomiye katkı sağlarlar. Kilim festivalleri ile kendisini duyurmuş, ticari faaliyet bu yönde gelişme eğilimindedir.

Eşme Coğrafi Yapısı

Deniz seviyesinden 823 metre yükseklikte olan ilçe, 1338 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir. Gediz Nehri tek akarsuyudur. Yağmur suları ile beslenen Güllü ve Eşme dereleri yörede bulunur. Uşak ve Ulubey doğusunda yer alır. Batısında Manisa, Alaşehir, Sarıgöl bulunur. Güneyinde Denizli ile komşudur. Kuzey ve doğu yönlerinde dağlık alanlar bulunur. Güney ve batı yönleri ova ve dalgalı arazi yapısına sahiptir. Coğrafyasının %57,5 kısmı platolardan, %37 kısmı dağlardan, %5,5’i ovalardan oluşur.

Eşme Yaylası
Eşme Yaylası
Eşme İklimi

Yazları sıcak ve kurak, kışları yağmur, kar yağışlı geçer. İlçede Akdeniz ikliminden, karasal iklime geçiş özellikleri görülür.

Eşme Turizm

İlçe sınırları içerisinde yer alan, Kemer Dağında, tarihi kemer bulunur. Kimler tarafından ne amaçla yapıldığı bilinmemektedir. Eşme Ahmetler Beldesinde, M.S. ikinci yüzyıl Roma veya Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen, tüf taşı kayaları üzerine oyulmuş, kaya mezarı bulunmaktadır.

Uşak Eşme
Uşak Eşme

Bozlar Köyüne 3 kilometre mesafede Bekirdamı Tepesinde 5-6 metre çapında, 1 metre yüksekliğinde tümülüs yer alır. Bozlar Köyü, Ahmetler Mahallesi yakılarında 4 metre yüksekliğinde, 20 metre çapında Hozantepe Tümülüsü yer alır. Yine aynı yörede Deliktaş mevkinde 2 metre yüksekliğinde, 3 metre genişliğinde kaya mezarı bulunmaktadır.

Eşme Kemer Dağı Yamaç Paraşütü
Eşme Kemer Dağı Yamaç Paraşütü

İsalar köyü yakınlarında, Güvercinkaya mevkinde 2 metre yüksekliğinde, 6-8 metre genişlikte tek ve iki bölmeli tüf kaya kütlelerine oyulmuş mekanlar bulunmaktadır. Yöre halkı tarafından kutsal olduğuna inanılmaktadır.

 

Uşak’ta Keşfedilecek Yerler

READ  Banaz Gezilecek Yerler

 

Benzer Görülmesi Gereken Yerler

Uşak Arkeoloji Müzesi Nerede Nasıl Gidilir ?

Gezicini

Sivaslı Gezilecek Yerler

Gezicini

Karahallı Gezilecek Yerler

Gezicini

Blaundus Antik Kenti : Uşak’ta Tarihi Antik Kent

Gezicini

Banaz Gezilecek Yerler

Gezicini

Yorum Yaz