Başlıklar
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı ve Uşak Kamp Alanı
Uşak ili İzmir karayolu üzerinde Yenişehir’de yer alan Taşyaran Vadisi, milletimizi ilgilendiren ve görenleri şoke eden doğaüstü bir oluşumdur. İmren Çayı’nın bin yıldır alışılmadık sert sarsıntılarının parçalanmasıyla çerçevelenmiş bir harikadır. Su ve rüzgarla çevrelenen, kayaların üzerine örülmüş gibi örülen Taşyaran Vadisi, daha sonra önemli bir eksiklik olarak, Anadolu’nun en büyüleyici muntazam lezzetlerinden biridir. Uşak çok sayıda düzenli ve arkeolojik nitelikler barındırıyor, ancak pek bir şey bilinmiyor. Bin yılı aşkın bir süredir derenin kurdela gibi biçimlendirdiği olağanüstü vadi, gözleri en çok kamaştıran noktadır.
Taşyaran Vadisi
Batı Anadolu’nun iç kesimlerinde dağların sularının bakımını yaptığı Gediz Nehri, Ege Denizi’ne dökülen en büyük ikinci akarsudur. İçinden geçtiği topoğrafyaya hayat taşıyan su yolu, Gediz Havzası’nın Taşyaran Vadisi’ni de içine alan bu parçasıyla ilgili ilginç gelişmelere imza attı. Su, bu vadideki taşları bölerek coğrafi bakış açısına göre son derece ilgi çekici ve eşsiz bir dere oluşturmuştur.
Menderes masifinin doğu kanadında, Hamam Çayı olarak adlandırılan İmren Çayı ile çerçevelenen 150 metre derinliğinde ve 100 metre uzunluğundaki düzlükte, beyazdan turuncuya ve kırmızı blöflerle Gediz Nehri ile birleşmeden önce yer almaktadır. Binlerce yılın kuzeyindeki derenin parçalanmasıyla oluşan dikenli, budama benzeri düzenlemeler, taş işçileri ve ressamları uyandırmak için yeterince keyiflidir.
Derenin bu tür sert sarsıntıları şekillendirmesi zor olduğundan, örneğin akarsuyun su ile birlikte taşıdığı kaya gibi malzemelerin taşları parçaladığına inanılmaktadır. Bu alandaki küçük göllerin önemli bir kısmı suyun getirdiği kayalarla dolu. Vadinin sismik sarsıntı çatlaklarının açtığı çatlak çerçevelerine giren su, onu katı akıntıları ve taşıdığı kayalarla bir fabrika gibi topraklamış ve binlerce yılın kuzeyinde böylesine dikkat çekici şekiller oluşturmuştur. Taşyaran’ı ziyaret ettiğinizde göreceğiniz taşlara topografyada Gnays denir.
Bunlar, erimiş veya tortul kayaçların dönüşümü nedeniyle şekillenen dönüştürücü kayalardır. Kilometrelerce derinlikte kaya olarak çerçevelenen bu taşlar, uzun vadede meydana gelen inanılmaz yapısal gelişmeler ve parçalanmalarla yüzeye çıkmanın yolunu bulmuşlardır. Vadi’nin en dar yerindeki gnays içindeki pembe ortoklaz minerali vardır. Kayalıklara bakış açısını oldukça ciddi şekilde merak uyandırıyor. Büyümüş dönemlerde taşlar güzel bir ressamın yelpazesini andırır.
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı Uşak Kamp Alanı
Uşak’ın normal mükemmelliği olan vadi, son zamanlarda tabiat parkına dönüştürülmüştür. Yıl ortası döneminin sonuna doğru gittiğim için su son derece yetersizdi. Hem doğanın restorasyonu hem de daha topraklanmış akan su ile vadinin ilkbaharda daha mükemmeldir. Her ne kadar olursa olsun her mevsim ziyaret edilebilir.
Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı içerisinde yemek alanları, seyir terası, algılama kulesi, tuvaletler, kamelyalar, smorgasbord, çay ve espresso içebileceğiniz yerler bulunuyor. Uşak Kamp Alanı Ziyaret etmek için 1 saat tasarruf etme noktasındadır. Dilerseniz gün boyu piknik ve yürüyüşlerle enerji harcayabileceğiniz bir yerdir. Gezi bölgelerini değerlendireceğinizi varsayarsak, günün ilk saatlerinde hemen gitmek daha akıllıca olur, hafta sonuna doğru dolmaktadır.
Girişte daha sonra vadiye ulaşmak için normal tasarıma uygun taş basamaklardan iniyorsunuz. Basamaklardan korkmamaya çalışın, dilerseniz belirli aralıklarla yerleştirilmiş koltuklara uzanabilirsiniz. Vadide gezilecek yerler demir parmaklıklarla sınırlandırılmış. Barları geçmek riskli olabilir. Uçurumlar fırtınalı mevsimde tehlikeli olabilir. Vadinin 2.500 metre civarında hareketli bir rotası vardır. Yürüyeceğinizi varsayarak güneş kreminizi, şapkanızı ve suyunuzu yanınıza almayı unutmayın.
Taşyaran Vadisi nerede, nasıl gidilir?
Yenişehir ilçesine yakın Taşyaran Vadisi, Uşak – İzmir caddesi üzerinde Kula’ya yakın konumdadır. Uşak ile Taşyaran Vadisi arası 45 km’dir. Taşyaran Vadisi tabelasını takip edin ve 1,5 km boyunca düz bir sokaktan dereye çıkılır. Önceden Taşyaran Vadisi’ne toplu ulaşım yoktu fakat şuan ulaşım mevcuttur.
Ana caddeye yakın olduğu için geçme imkanı olmayanlar otuz dakika içinde hızlıca görebilirler. Ancak gördükten sonra, çok sayıda fotoğraf çekilen, terk edilmesi zor bir noktadır. Yeni sokaktan vadi doğru ilerlerken, sağ altta Gediz Nehri üzerindeki doğrulanabilir Çatalköprü’yü görmeyi unutmayın. Üç gözlü kemer kesme taştan yapılmıştır. 53 metre uzunluğundaki uzantının ne zaman monte edildiğine dair bir veri yoktur.
Taşyaran Vadisi Seyir Tepesi
Taşyaran Vadisi’ne özel bakış açısını izlemek için galeriler var. Üstelik galeride sunulan koltuklar ve çardaklar, birçok kişinin oturup uzun süre bakmasına olanak tanıyor. Burada çayınızı ve yemeğinizi alıp yemek yiyebilir veya bir gezi yapabilirsiniz. Şafak vaktinde veya akşam karanlığında Seyir Tepe’ye giderseniz, her şeyi kapsayan fotoğraflarınızın ne kadar harika olduğunu fark edeceksiniz.
-
Uşak’ta Keşfedilecek Yerler
- Karahallı Gezilecek Yerler
- Banaz Gezilecek Yerler
- Uşak Gezilecek Yerler : Muhteşem Görülecek Yerler
- Eşme Gezilecek Yerler : Kilimleri ile Meşhur İlçe
- Taşyaran Vadisi Tabiat Parkı ve Uşak Kamp Alanı
- Blaundus Antik Kenti : Uşak’ta Tarihi Antik Kent
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Sivaslı Gezilecek Yerler
- Manisa Gezilecek Yerler