Başlıklar
- 1 Yenimahalle Tarihi
- 2 Yenimahalle İlçesi Özellikleri
- 3 Cumhurbaşkanlığı Sarayı
- 4 Akköprü
- 5 75.Yıl Ankara Hipodromu
- 6 Atatürk Orman Çiftliği
- 7 Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi
- 8 Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi
- 9 Atatürk Orman Çiftliği Devlet Mezarlığı
- 10 Atatürk Orman Çiftliği Karadeniz Havuzu
- 11 Yenimahalle Festivalleri
- 12 Yenimahalle Yol Tarifi
- 13 Yenimahalle Ankara Arası
- 14 Yenimahalle’ de Ne Yenir?
Yenimahalle Gezilecek Yerler
Türkiye’nin başkenti olan Ankara şehri gezilecek yerler bakımından ziyaretçilere pek çok alternatif sunuyor. Ankara şehri sınırları içinde yer alan Yenimahalle ilçesi doğal güzellikleri, tarihi mekanları, barındırdığı özel alanlar, ilçede yapılan festivaller, konserler ve etkinlikleriyle ziyaretçilerinin beğenisini kazanıyor. Yenimahalle ilçesi Ankara’da sembol haline gelmiştir. Yenimahalle gezilecek yerler açısından tarihi bir çok alanı ve Ankara’da pek görülmeyecek kadar yeşil alanı içinde barındırıyor.
Yenimahalle Tarihi
Ankara’nın en güzel ilçelerinden biri olan Yenimahalle’nin tarihi ile de ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. İlçenin tarihi 1925 yıllarına kadar dayanıyor. Atatürk Orman Çiftliğinin kurulmasıyla birlikte ilçe çok daha planlı bir hale gelmiştir. 1950’li yıllarda ise ilçe merkezi bir duruma gelmiştir. Günümüzde Yenimahalle ilçesi, Ankara şehrinin en yoğun nüfusa sahip ilçelerden bir tanesidir.
Yenimahalle İlçesi Özellikleri
Yenimahalle metropol bir ilçedir. İlçe nüfus olarak bir hayli yoğun. Nüfusun yoğunluğu sebebiyle ilçede ulaşım ağı çok gelişmiştir. Bununla birlikte ilçede çok sayıda sosyal ve kültürel etkinlikler yapılıyor. Bu da ilçenin turizm bakımından daha önemli hale gelmesini sağlıyor.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı
Saray ilk olarak başbakanın kullanımı için planlanmıştır. Günümüzde ise Cumhurbaşkanlığı resmi konutu olarak hizmet veriyor. 2013 yılında inşasına başlanmıştır. Yapının mimarisi dikkat çekiyor. Yapı Osmanlı-Selçuk tarzıdır. Bunun en önemli nedeni; Selçuklu Dönemi’nden kalma örnek olabilecek bir saray mevcut değil. Bu fikirden yola çıkılarak saray bu tarzda yapılmıştır. Sarayda 1150 oda bulunuyor. Belli günlerde ziyaret edilebiliyor. Son derece etkileyici bir görselliğe sahiptir.
Akköprü
Yenimahalle’nin tarihi köprüsü olup ilçenin en önemli tarihi yapılarından bir tanesidir. Akköprü, İstanbul Yolu güzergahındadır. Aynı zamanda köprünün altından Ankara Çayı geçiyor. Akköprü tarihiyle görenleri etkisi altına alıyor. 1222 yılında Ankara şehrinin valisi olan Kızıl Bey tarafından inşa ettirilmiştir. Akköprü Osmanlı Döneminde kervanların geçişini sağlıyordu. Aynı zamanda hacca ve askere giden insanların uğurlandığı yerlerden biriydi.
Köprü, 8 Ağustos 1959 yılında kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir. Daha sonra farklı dönemlerde onarımdan geçmiştir. Köprünün zamana direnemeyen bölümleri onarılmıştır. 1960’lı yıllara gelindiğinde köprüye beton dolgular yapılarak köprü yenilenmiştir. Günümüzde yalnızca yayalar tarafından kullanılıyor. Akköprü genel olarak andezit taşlarından yapılmıştır.
75.Yıl Ankara Hipodromu
Hipodrom, Cumhuriyet’in kuruluşunun 75.yılı olan 1988 yılında yapılmış ve ziyarete açılmıştır. Oldukça büyük bir alan üzerine kurulmuştur. Tribün binası, zemin ve 4 kattan oluşuyor. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı ve diplomatik loca da mevcut. Hipodromda 2300 oturan, 6400 ayakta toplam 8700 ziyaretçi kapasitesi mevcuttur.
Atatürk Orman Çiftliği
Yenimahalle ilçesinin doğal güzelliklerinden bir tanesidir. 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile alınmış bir arazidir. Bu arazi parça parça farklı kişilerden satın alınmıştır. Çiftlik, yine Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile arazi üzerine kurulmuştur. Atatürk Orman Çiftliğinin en önemli özelliklerinden biri de Türk tarımına öncülük etmesidir. Türk tarımına öncülük ederken modern tarım anlamında da önemli adımlar atılmıştır. Kurulduğu dönemde modern tarımın uygulandığı bir yer olarak da önemini ortaya koyuyor.
Kurulduğu yıl itibari ile tarım anlamında değerlendirilmiştir. Yeni Türkiye’nin inşasında Atatürk Orman çiftliği son derece önemli bir yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk 1937 yılında, ölümünden bir yıl önce, çiftlik hazineye bağışlanmıştır. Günümüzde ise çiftlik Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak varlığını sürdürüyor.
Atatürk Orman Çiftliği, 1992 yılında birinci dereceden tarihi ve doğal sit alanı ilan edilmiştir. Yeşili, temiz havası ve birbirinden özel alanlarıyla şehrin karmaşasından uzak mükemmel bir alandır. Ziyaretçiler çiftlikte yeşille buluşmanın yanı sıra alan içinde yer alan özel bölümleri görme fırsatı buluyorlar. Kendine özgü doğal ortamı ziyaretçileri etkisi altına alıyor. Yenimahalle ziyaretinde kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Atatürk Orman Çiftliği’ne ulaşım kolay. Özel araçla ulaşım sağlanacaksa Ankara Yenimahalle ilçesi Emniyet Mahallesine gidilerek çiftliğe ulaşılır. Toplu taşıma ile gidecekler 542,220,221,B2 numaralı otobüsleri tercih edebilirler. Bunun dışında banliyö treni ile ulaşımda yapılabilir. Kayaş-Sincan Banliyö Treni kullanılmalıdır. Gazi İstasyonu’nda inildikten sonra 10 dakika yürüyüş ile çiftliğe ulaşılır. Dolmuş kullanmak isteyenler İstanbul Yolu- Çiftlik Kavşağı istikametinden geçen dolmuşlara binebilirler.
Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi
Ankara şehrinin en büyük yeşil alanıdır. Zaman içinde çiftlik arazisi içinde yapılaşmalar olmuştur. Bu yapılaşmalar arasında en dikkat çeken hayvanat bahçesidir. Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesine sahiptir. Alan içinde her türden hayvanın görülmesi mümkün. Özellikle çocuklu ailelerin ilgi odağıdır.
Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi
Atatürk Orman Çiftliği içindeki önemli yapılardan biri de Atatürk Evi’dir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu ev herkes tarafından merak ediliyor. Elbette o eve gitmek herkes için mümkün olmuyor. İşte Atatürk Orman Çiftliği içinde yer alan Atatürk Evi bu merakları tam anlamıyla gideriyor. Atatürk’e olan sevgi ve saygıyı gösteren önemli yapılardan biri. Selanik’ te bulunan evin tıpatıp aynısı yapılmıştır. Atatürk’ün doğduğu evin aynı plan ve ölçüleri kullanarak inşa edilmiştir. Atatürk Evi, Ankara Ticaret Odası girişimi ve Çarmıklı kardeşler tarafından yapılmıştır. Ev 1981 yılının 10 Kasım Günü bir törenle açılmış ve ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.
Evin kapısından girildiğinde ilk olarak taş merdivenler görülüyor. İlk katta taşlık ve hizmetçi odası mevcut. İkinci kata çıkıldığında bir sofa, mutfak, oturma odası ve misafir odası bulunuyor. Evin üçüncü katına çıkıldığında ise sofaya geliniyor. Bu katta Atatürk odası ve Müze odası yer alıyor. Bu bölümlerde Atatürk’ün kişisel eşyaları sergileniyor.
Atatürk Odasının ortasında kaideli bir Selanik mangalı göze çarpıyor. Uçları dantelli patiska perdeleri, dekoru, beyaz abajurlu gaz lambasıyla görenleri etkiliyor. Eve girildiğinde Atatürk’ün doğduğu ortamın içinde olmak ziyaretçileri etkisi altına alıyor. Müze odasına girildiğinde Atatürk’ün kullandığı bazı özel eşyalar sergileniyor. Atatürk Evi, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü tarafından yönetiliyor. Yenimahalle gezilecek yerler arasından mutlaka bulundurulmalıdır.
Atatürk Orman Çiftliği Devlet Mezarlığı
Devlet mezarlığı, Atatürk Orman Çiftliği arazisi içinde 536.000 metrekarelik alan içinde yer alıyor. Mezarlık Savunma Bakanlığı tarafından yönetiliyor. Mezarlığın yapımında gösterişli projelerden kaçınılmıştır. İslam Kültürüne uygun olarak yapılmıştır. 30 Ağustos 1988 yılında devlet töreniyle açılmıştır. 2006 yılında TBMM’DE gerçekleşen yasal düzenlemelerle TBMM Başkanlarının ailelerinin talepleri üzerine Devlet Mezarlığı’na defnedilmesi sağlanmıştır. Mezarlığa ilk defnedilen başbakan Mustafa Bülent Ecevit’tir.
Alan içinde Cumhuriyet Tarih Yolu dikkat çekiyor. 19 Mayıs 1919 tarihinden Cumhuriyet’in kurulduğu güne kadar olan tarih dönemine ilişkin önemli olaylar heykellerle ve özel simgelerle canlandırılmıştır. Dolayısıyla Cumhuriyet Tarih Yolu, Türkiye’de ilk büyük kapsamlı heykel düzenlemesi olarak kabul ediliyor.
Devlet Mezarlığı Müzesi de dikkat çeken bölümlerden biri. Burada yer alan müze ziyaretçilerini karşılıyor. Cumhurbaşkanları ve Kurtuluş Savaşı Komutanlarına ait olan resimler, dergiler ve özel eşyalar sergileniyor. Alanda yer alan diğer önemli bir bölüm ise tören alanıdır. Tören alanı, ‘’ otağ çadırı ’’ formunda tasarlanmıştır.
Atatürk Orman Çiftliği Karadeniz Havuzu
Atatürk Orman Çiftliği’nde en dikkat çeken alanlardan biridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle yapılmıştır. Atatürk, Ankara şehrinde deniz olmadığı için Ankara halkının deniz hasretinin giderilmesi için yaptırmıştır. Karadeniz havuzu 1936 yılında yapılmıştır. O dönemde Ankara şehrin en eğlenceli yerlerinden biri olarak halkın en sık ziyaret ettiği yerlerden biri olarak hizmet vermiştir. Günümüzde de hizmetlerine devam ediyor. Havuzun çevresinde ziyaretçiler için yiyecek ve içecek satan noktalar mevcut. Ziyaretçiler ihtiyaçlarını hemen karşılayabiliyorlar. Şehir içinde serinlemek ve güneşin tadını çıkarmak mümkün oluyor.
Yenimahalle Festivalleri
Ankara Yenimahalle ilçesi festivalleriyle de meşhur. En renkli festivallere ev sahipliği yapan ilçe ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor. Yenimahalle’de Oyuncak Kütüphanesi Derneği tarafından festival düzenleniyor. Dünya Oyun Oynama Günü kutlamaları kapsamında Oyun ve Oyuncak Festivali yapılıyor. Bu festival çocukların ve çocuklu ailelerin ilgi odağı olduğu kadar yetişkinler için de son derece ilgi çekicidir. Festivalde, gün boyunca birbirinden eğlenceli oyunlar oynuyor, renkli oyun atölyelerinde etkinlikler yapabiliyorlar. Festival süresince çocuklar için pek çok oyunlar ve etkinlik fırsatları sunuluyor. Yine çocuklar için canlı müzik ve özel dans gösterileri de çocukları neşelendiriyor.
Oyun ve Oyuncak Festivali sadece oyun, müzik ve etkinliklerden ibaret değil. Festival alanında çocukların gezmeleri için midilli atları getirtiliyor. Çocuklar midilli atlarla gezebiliyorlar. Festival alanına stantlar kuruluyor. Bu stantlarda çocukların bilinçlenmesi ve yeni edinimler kazanmaları için etkinlik ve bililer sunuluyor. Doğa ve Çevre Bilinci, Hama Boncuğu Atölyesi, Kolay Ebru Sanatı, Seramik Atölyesi, Tişört Tasarım Atölyesi bunlardan sadece birkaçı. Çocukların yeni beceriler geliştirmeleri açısından son derece önemli aktiviteler yapılıyor.
Yenimahalle Yol Tarifi
Yenimahalle ulaşımı kolay ilçelerden bir tanesi. Ankara merkeze oldukça yakın. Ankara şehir merkeziyle birleşiyor. Ankara şehrinin pek çok noktasından toplu ulaşım araçları hareket ediyor. Bu şekilde ilçeye rahat bir ulaşım sağlanıyor. Ankara şehri dışından gelen ziyaretçiler Esenboğa Havalimanı’nı kullanabilirler. Esenboğa Havalimanı’ndan ilçeye ulaşım yarım saattir.
Yenimahalle Ankara Arası
Yenimahalle ilçesi Ankara’ ya yakındır. Yani ilçe Ankara merkeze 23 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ankara merkezden ilçeye ulaşım kolay ve hızlı.
Yenimahalle’ de Ne Yenir?
Yenimahalle ilçesiyle ilgili en çok merak edilen konulardan biri de ilçedeki yemek kültürüyle ilgili. Ankara şehrine özel lezzetler Yenimahalle ilçesinden ustaların sunumlarıyla ziyaretçilerin damaklarını tatlandırıyor. Her damak zevkine hitap edecek lezzetler bulmak mümkün.
Aş çorbası, en meşhur çorba çeşitlerinden biridir. Ankara’nın şifalı çorbası olarak da bilinir. Çorba bol malzemeden yapılır. Kıyma, yeşil mercimek, tereyağı, nohut gibi malzemelerle hazırlanır. Çok lezzetli olduğu gibi besin değeri bir hayli yüksektir.
Ankara tavası, şahane lezzetiyle yiyenleri mest eden bir yemektir. Pirinç ya da Arpa şehriyeyle iki farklı şekilde pişirilir. Bunun yanı sıra kaburga etinden ya da kuşbaşı etten de yapılır.
Efelek dolması, efelek otuyla yapılan bir dolmadır. Kıyma, pirinç, tuz ve baharatlardan oluşan nefis malzemeleriyle enfes bir tadı vardır. Ankara Yenimahalle ilçesi ziyaretçilerine mükemmel yöresel yemekler sunuyor. Yenimahalle gezilecek yerler arasına yemeklerini de almak gerektiği çok açık.