Başlıklar
Diyarbakır Hani Gezilecek Yerler
Hani, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir. İlçenin eski ismi Henı’dır. Heni zazaca çeme anlamını taşıyor. Hani zaza olan bireylerin eski yerleşim yerlerinden biridir. İnanç bakımından islamiyetin izleri belirgin bir şekilde görülüyor. MÖ 1280 yılında Asur hükümdarı 1. Salmanassar ile yapmış oldukları savaşta yenilerek dağılan Nirbi halkının yerleşim merkezi olan Hani, Cumhuriyet’in ilk zamanlarında Lice ilçesine bağlı olan bir beldeydi. Diyarbakır Hani gezilecek yerler sınırlı sayıdadır fakat dini ve kültürel bir gezi olarak değerlendirilip görülmeye değer yerler barındırıyor içerisinde.
Daha sonra zamanla gelişerek ilçe halini aldı. Deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte bulunuyor, dağlık bir bölgede olan Hani, Artuklulardan kalma Hatuniye Medresesi, Yasin Minaresi, Cafer- i Tayyar Yatırı ve Ayn Kebir Su Kaynağı ile oldukça tarihi bir zenginliğe sahiptir.
Hani Nüfus Yoğunluğu
Diyarbakır Silvan ilçesinden sonra nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçedir. Bir kilometrekareye 63 kişi düşüyor. Bunun yanı sıra 100 kilometreye ortalama 4 köy düşüyor. Köyler ilçenin kuzeyindeki küçük ova içerisinde toplanmıştır. Dışarıya sattığı en önemli ürünler pamuk, tahıl, yaş ve kuru meyveler ile birlikte her yıl kereste satışı yapılıyor. İlçede çökelek ve tereyağı satışı da yapılıyor.
Dicle Nehri Hani’ye 18 km uzaklıkta bulunuyor. Bunun yanı sıra nehirde bol miktarda alabalık yetişiyor. Kentin en eski ilçelerinden bir tanesidir. Diyarbakır’da birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür ve sürdürmeye devam ediyor. Bu medeniyetler Hani ilçesine oldukça fazla miktarda izler bırakmıştır.
Hatuniye Medresesi
Sancar Şahin Validesi olan Zeynep Hanım tarafından 13. Yüzyılda yapılmış olduğu sanılmaktadır. Medresenin ziyaretçisi yaz aylarında oldukça çok oluyor. Özellikle turistlerin uğrak yerleri arasında yer alıyor. Uzun yıllar boyunca Diyarbakır halkına hizmet vermiştir. Bu medreseden birçok din adamı ve alim yetişmiştir.
Hani Ulu Camii
Kesin olarak yapılma ve inşa edilme tarihi bilinmemek ile beraber Selçuklu eseri olup, 15. Yüzyılda yapılmış olduğu düşünülüyor. Hani Ulu Cami, Kızıl Kilise olarak da biliniyor. Ulu Camii 1684, 1779, 1780 ve 1870 tarihlerinde tadilat ve tamirat görmüştür. Yakın zaman içerisinde, camii avlusuna ŞURKAV tarafından tekrar restore edilmiş, kesme taşlardan yapılmış olan bir şadırvan inşa edilmiş ve genel olarak bahçe düzenlemeleri yapılmıştır.
Aynkeris Şifalı Suyu
İlçe merkezinden yalnızca 2 km mesafe kadar uzaklıkta bulunuyor, sarılık hastalığına iyi geldiği düşünülen şifalı bir sudur. Yıllık ziyaretçi sayısı oldukça fazladır. Hasta olan ve sarılığa yakalandığını düşünen bireyler bu suya gidip, sudan içiyorlar. Rivayet o ki suyu içen bireylerin hastalığı geçiyor. Şifalı suyu ziyaret eden kişilerin sayısı 10.000 kişi dolayındadır.
Koki Çayı Mesiresi
İlçe merkezinden yaklaşık olarak 8 km uzaklıkta bulunuyor. Bu su kaynar halde bulunuyor. Kaunayan suda fazla miktarda alabalık bulunuyor. Saniyede 6 m³ su akıyor. Hani’nin şebeke suyu koki çayından geliyor.
Aynkebir Havzası
Aynkebir su havuzu Ulucami ile Hatuniye medresesi arasında yer alan büyük bir havuzdur. Bu su Hani Dağının eteklerinde kaynar ve kemerli bentlerden gelerek bir havuz oluşturmaya başlar. Havuza yedi farklı gözden su akıyor akan su sayesinde ilçenin bütün arazileri sulanıyor. M.Ö 2000 yılında huriler tarafından yapıldığı düşünülüyor. Hani ilçesi Diyarbakıt Merkeze bağlıdır. Bağlı olduğu ilçeye olan uzaklığı 64 km dir. Zirve, Çarşı, Merkez, Derelli, Veziri mahallesi olmak üzere 5 tane mahalle bulunuyor.
Şeyh Ahmed Efendi Türbesi
1823 yılında vefat ettikten sonra, Halidi Tarikatı’nın kurucusu olan Mevlana Halid Ziyaeddin’in küçük oğlu Şehabeddin Ahmet’ in mezarı bulunuyor. Türbe, yakın bir zaman içerisinde ŞURKAV tarafından tamir ve restore edilmiştir.
En Yakın Gezilecek Yerler
- Eğil Gezilecek Yerler
- Diyarbakır Kocaköy Gezilecek Yerler
- Ergani Gezilecek Yerler
- Diyarbakır Gezilecek Yerler
- Hevsel Bahçeleri : Anadolu Bölgesinde Yer Alan Kuş Cenneti